Byliv

Julestjerne-audition med allsang og dobbel flikkflakk

For første gang inviterte Nationaltheatret til audition for barn som vil være med i juleklassikeren Reisen til julestjernen. 700 meldte seg.

Fabelaktig kroppsbeherskelse kjennetegnet barn og unge som lørdag var på audition for roller i Reisen til julestjernen. Her skulle de gå på hendene. FOR Å SE FLERE BILDER, TRYKK PÅ PILEN TIL HØYRE. Foto: Aleksander Andersen

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Barna fikk beskjed om å synge så høyt de kunne for 10 000 tilskuere, og de var ikke vonde å be. Foto: Aleksander Andersen

Dansere fra Jorunn Kirkenær ballettskole varmer opp mens de venter på sin audition. Foto: Aleksander Andersen

Før selve sceneprøven var det oppvarming for alle. Foto: Aleksander Andersen

Regissør Kjersti Horn forteller barna at de skal være seg selv og vise hva de kan. Foto: Aleksander Andersen

Musikalsk ansvarlig Per Christian Revholt vil høre barna synge. Foto: Aleksander Andersen

Stor bevegelsesglede og åpenbar danseerfaring på audition på Nationaltheatret lørdag. Foto: Aleksander Andersen

Spenstige barn og ungdommer sto i bro, gikk på hendene, slo dobbel araber flikkflakk, danset og sang på audition på Nationaltheatret lørdag. Alle drømmer om å bli en av de 45 unge aktørene som skal være med i Reisen til julestjernen.

Henrik Elgborn Johan er syv år og klar for de skrå bredder. Her synger han av full hals, slik at også de på siste rad i Nationaltheatret skal høre ham. Foto: Aleksander Andersen

Med nummer på brystet ga 120 barn og unge i alderen 8–18 år alt for å skinne på scenen foran regissør Kjersti Horn og hennes kunstneriske stab. Små og store håper å få danse snøfnugg, være bamser eller klovner, dyr og skapninger i den magiske skogen der Sonja leter etter julestjernen.

Helene Jin Røysland (19), Ottar Johnson (9), Henrik Elgborn Johan (7) og Hennie Lysen Maurice (9) er ferdige med sin audition i gruppe 1. Alle er kjempefornøyd med innsatsen og håper på en rolle i Reisen til julestjernen på Nationaltheatret. Foto: Aleksander Andersen

Fire smått andpustne barn er ferdige på scenen og snakker oppskjørtet seg imellom.

— Dette var så moro. Jeg har lyst til å bli skuespiller, sier Ottar Johnson (9). Med klar stemme har han sunget så alle hørte helt på bakerste rad sammen med Hennie Lysen Maurice (9) og alle de andre i gruppe 1.

— Bare det å være med i dag, er kjempegøy. Alle er flinke og fortjener å være med, sier Ottar. Helene Jin Røysland (10) driver med rytmisk sportsgymnastikk og har slått hjul og stått i bro uten problemer. Yngstemann i flokken, syv år gamle Henrik Elgborn Johan, har sunget, danset og kost seg på scenen.

— Alt er gøy, smiler han.

Stort mangfold

For nå er det ikke bare vever tåspissdans som gjelder. Tidligere har hovedsaklig ballettbarn fra Jorunn Kirkenær ballettskole danset og opptrådt i Reisen til julestjernen. Nå vil regissør Kjersti Horn skape en forestilling med stort mangfold, dans og akrobatikk. Til det trenger hun barn og unge i alle størrelser og fasonger.

- Jeg vil skape en forestilling som er mer lekfull enn elitistisk og vil åpne opp for folk fra hele Oslo, sier Horn. Å skulle plukke ut 45 fra flokken av 120, er ingen enkel oppgave.

— Jeg blir nesten redd når de slår hjul og farer over scenen, sier regissøren, som allerede har merket seg noen som stikker seg ut fra gruppen.

— Noen som tør å være seg selv, sier Horn.

Fornyelse må til:

Les også

Du er voksen nå. Det er ikke deg det handler om lenger, vet du.

— Julestjernen skal ikke rocke, men jeg vil få tak i unge som kan andre typer dans og akrobatikk enn det som har vært tradisjon for stykket tidligere, sier hun.

Men tåspissdansende, vevre snøfnugg skal fortsatt glede publikum sammen med glade klovner og akrobatiske smådyr i juleforestillingen. Barna på audition har vidt forskjellige bakgrunn. Noen drev med turn, andre med barneteater, musikk, sang, ballett eller dans. Mens andre igjen bare hadde lyst til å prøve seg.

Helt ny regi

Julestjernen får helt ny regi, men Sverre Brandts eventyrlige klassiker blir gjenkjennelig. Ingen forestilling er spilt flere ganger på teateret enn juleforestillingen om Sonja som leter etter julestjernen. Stykket ble satt opp første gang julen 1924. Årets première er på Hovedscenen 22. oktober.

Førjulsmagi i ny regi:

 1. Les også

  Ibsen-festival og nypusset julestjerne på Nationaltheatret

 2. Les også

  «Doktor Proktors tidsbadekar»: Heseblesende tidsreise

 3. Les også

  Mona Levin om Kvitebjørn Kong Valemon: - Deilig teater

OPT_ala_ap_audition_nationalteateret-13_doc6pinvx9lrsk1nb3yd0f_doc6pinwruf8ue10ccjrzy-qBuTde9tm4.jpg Foto: Aleksander Andersen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Etter nesten 100 år på Nationaltheatret flytter «Reisen til Julestjernen» til Folketeateret

 2. KULTUR

  Gi Sonja et bøllekurs og ikke en julestjerne

 3. KULTUR

  Amalie Krogh skal spille Sonja i «Reisen Til Julestjernen», 40 år etter at mamma Hanne Krogh gjorde det samme

 4. A-MAGASINET

  Det tok over 90 år før «Reisen til julestjernen» fikk en tøff, handlekraftig - og mørkhudet - Sonja.

 5. KULTUR

  Skal du på teater med barn? Sjekk vår store guide

 6. SID

  Her kastet jeg meg ut i det ukjente. Hvor hadde jeg vært i dag om jeg ikke hadde gjort det?