Byliv

Vil flytte Cinemateket til Hausmania

Ildsjelene bak Vega Scene har planene klare. Cinemateket stiller seg avventende.

Katinka Rydin Berge (Kompani Camping), Lasse Skagen (Film fra Sør), Trine Skei Grande (Venstre), Hege Aga Edelsteen (Kompani Camping) og Unnur Sande (Arthaus) vil gjerne ha Cinemateket med på laget når Vega Scene blir en realitet på Sirkustomten ved Hausmania. Dan Petter Neegaard

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Ved siden av Hausmania står Sirkustomten fortsatt og forfaller. Tomten, som er regulert til kulturformål, har ligget brakk i mange år, men nå er det store planer på gang for en ny arena for film og teater.

Vega Scene fikk i fjor 650.000 i innovasjonsstøtteav byråd Hallstein Bjerke til videreutvikling av prosjektet. Huset skal romme både nisjekinoer og teaterscene, og nå ønsker de også Cinemateket velkommen som leietager.

— Vi vil skape et inkluderende hus med plass til alle, og en kombinasjon mellom en arthauskino og Cinematek fungerer veldig fint i andre storbyer. Vi mener det er en god løsning om Cinemateket vil være med på denne prosessen, sier Lasse Skagen, en av stifterne bak Film fra Sør og en av initiativtagerne bak Vega Scene.

I årets filmmelding kommer det frem at regjeringen ønsker å skille Cinemateket ut fra Norsk filminstitutt, og avvikle publikumsaktiviteten ved Filmens hus. Det ble straks opprettet støttegruppe for Cinemateket på Facebook. Nå kommer også politikere på banen og støtter videre statlig drift av Cinematek. Venstrepolitiker Trine Skei Grande er en av dem som mener Oslo trenger en alternativ kino. Hun ser også fordelene med at Cinemateket blir med på lasset.

— En av forutsetningene for salg av Oslo Kino var at det ble opprettet en alternativ scene for den uavhengige filmen. Du kan se på dette her som en start, og jeg skal ta dette videre med kulturministeren. Oslo trenger både et Cinematek og en nisjescene. Jeg tror en samlokalisering vil gi en god synergieffekt, sier Grande.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell tar også til orde for å bevare Cinemateket som en statlig institusjon for bevaring og formidling av kulturarven.

— Film er en sentral kunstart på lik linje med musikk, litteratur og malerier. Det er helt naturlig at det er en nasjonal oppgave å formidle både ny og eldre filmkunst. Det er ikke riktig at formidlingen av denne kunstarven skal overlates til andre. Norsk Filminstitutt må få ansvar for og tett samarbeid med cinematekene, sier Solhjell og understreker videre at SV vil ha en stabil og god offentlig finansiering av de regionale cinematekene og Cinemateket i Oslo.

Et Cinematek er mer enn en vanlig kino

Seksjonsleder for Cinemateket, Jan Langlo, kan ikke kommentere ideen om å flytte Cinemateket til Vega Scene siden det på nåværende tidspunkt kun er en idé og ikke et konkret forslag.

- Dersom Vega-prosjektet inkluderer bygging av cinematek-kinosaler, med de kostnadene det innebærer, og at Cinemateket kan drives der uten at profil, egenart og driftsgrunnlag svekkes, så er det selvsagt et forslag som vil bli tatt seriøst, sier Jan Langlo.

Et cinematek har helt andre behov enn en vanlig kino, og Langlo legger vekt på at dersom man skal bygge et nytt hus, må det være et bedre alternativ enn det som eksisterer i dag.

— Cinemateket er et filmmuseum med helt spesifikke behov. En prosjektbeskrivelse fra Vega Scene som tar høyde for alt dette, vil bli vurdert på linje med andre alternativer – hvor videre drift i Filmens hus vil være et av dem, sier Langlo.

Grande på sin side tror ikke den tekniske siden blir et stort problem i en eventuell flytteprosess, men ser på Vega Scene som et viktig element i utviklingen langs Akerselva.

— Jeg har hørt at det ikke er noe problem å flytte det tekniske utstyret fra dagens Cinemateket til en ny bygning, så det tror jeg ikke blir et problem. Denne tomten er den siste store byggeklossen langs Akerselva, og en viktig del av byens kultur- og byutvikling, sier Grande.

En scene for de uavhengige

På nåværende tidspunkt eksisterer det ingen uavhengige kinoer i Oslo, som domineres av det privateide Nordisk Film Kino. At det fortsatt er et marked for en alternativ kino i Oslo, er alle de involverte overbevist om.

- Oslo mangler et alternativ, og det er noe som skiller oss fra alle andre europeiske storbyer. Vega Scene skal være en komplimenterende scene for film og teater, og et hus med en klar identitet, sier Unnur Sande, daglig leder i Vega Scene utvikling.

Kinobesøket i Norge har holdt seg relativt stabilt de siste 10 årene med et totalbesøk på rundt 12 millioner pr. år. Oslo er det fylket med høyest besøk i landet med et årlig billettsalg på rundt 2,1 millioner og drøye 18prosent av totalbesøket.

— Oslo trenger flere uavhengige taterscener med fokus på nyskrevet dramatikk og kuraterende kinoer slik man finner i alle andre europeiske storbyer, sier Sande, som er redd for at de kommersielle kreftene får dominere.

 1. Les også

  Frykter for Cinematekets fremtid

 2. Les også

  Ingeborg Moræus Hanssen skriver: Kinokultur – hva er det?

 3. Les også

  - Selvsagt skal vi ha Cinematek

 4. Les også

  Cinematekets grunnlegger Jan Erik Holst: Bevar Cinemateket i Oslo!

Les mer om

 1. Teater
 2. Cinemateket

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo får nytt kulturhus i sentrum

 2. OSLOBY

  Midt i strømmerevolusjonen satser Vega Scene ved gamle Hausmania på smal film og ny dramatikk

 3. KULTUR

  Vega scene vinner Oslo bys arkitekturpris

 4. OSLOBY

  Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

 5. KULTUR

  Trippelaktuell Nicolai Cleve Broch: Derfor er innvandringen «en GAVE til Oslo»

 6. KULTUR

  Trine Skei Grande avviser anklager fra scenekunst-miljøet