Byliv

Nordmenn drikker juleøl som aldri før

Juleøl blir stadig mer populært. Flere av de norske småbryggeriene er allerede utsolgt.

Juleøl blir stadig mer populært. I fjor var hele fem av de åtte mest solgte sterkølene på Vinmonopolet juleøl. Grundseth Dag W

 • Anders R. Christensen

Hadde du håpet å kunne servere noe litt mer eksklusivt enn butikkjuleølet fra de største bryggeriene på julaften? Da kan det godt være at du allerede er for sent ute.

Til tross for at Vinmonopolet i år tar inn mer juleøl enn noen gang er produktene fra flere av de norske mikrobryggeriene nemlig allerede utsolgt.

Les også

Dette er julens beste brygg

— Det meste av juleølet blir utsolgt før jul, og de som har produsert minst blir utsolgt fortest. Ølet fra de mest populære småskalaprodusentene går vi gjerne tom for allerede i november, sier Ida Brenden Engholt, informasjonskonsulent i Vinmonopolet.

Byene først utsolgt

Nøyaktig hvilke typer juleøl som er utsolgt vil ikke Engholt ut med av hensyn til Vinmonopolets likebehandlingsprinsipp. Et søk på Vinmonopolets nettsider viser likevel at juleølet fra de norske småbryggeriene Atna, Berentsens Brygghus, Kinn og Ægir står oppført som "utsolgt fra leverandør". I tillegg skal også enkelte av juleølene fra storprodusentene Aass og Grans være utsolgt fra bryggeriene.

Ida Brenden Engholt sier at det likevel kan være at noen av produktene fremdeles finnes på lager hos polutsalg rundt omkring i landet.

— Det varierer veldig fra sted til sted og filial til filial hvor fort vi blir utsolgt. Vi selger ofte ut i de største byene først. Det er her trendene starter, og øl er jo veldig trendy om dagen, så dermed er etterspørselen størst her.

60 forskjellige typer

At interessen for øl har eksplodert de siste årene har Vinmonopolet merket godt de siste årene. Fra januar til oktober i år steg det totale ølsalget med 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I 2011 solgte Vinmonopolet 364 320 liter juleøl. Samme år var fem av de åtte mest solgte sterkølene juleøl.

- Vi har hatt en jevn stigning i salget av juleøl og antall typer juleøl vi tilbyr de siste ti årene. I 2003 hadde vi 17 juleøl, i 2008 35 juleøl og i år har vi rundt 60 forskjellige typer juleøl. Av disse er 26 fra norske bryggerier, og rundt halvparten er fra mikrobryggerier, sier Engholt.

— Utvalget vårt er basert på etterspørselen, og vi tar inn mer øl etter hvert som interessen øker.

I år ble det første juleølet sluppet allerede i slutten av oktober, og om man skulle sikre seg det beste fra de mindre produsentene måtte man være raskt ute. Likevel er det ikke aktuelt for Vinmonopolet å utsette juleølslippet til nærmere jul.

- Vi har historisk sett lansert juleøl på litt forskjellige tidspunkter rundt november-desember, men de siste årene har vi koordinert det med nyhetsslippet fra bryggeriene. Det er viktig for oss å få en skikkelig salgsperiode før jul, slik at vi ikke sitter igjen med store lagre av juleøl etter julen er over. Samtidig kan vi ikke holde igjen lanseringen av småprodusentene, fordi det går ut over likebehandlingsprinsippet. Derfor blir ikke aktuelt å forandre slippet med det første, sier Engholt.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  For tre år siden brygget de penger. Nå går Ægir i minus.

 2. POLITIKK

  Smutthull i EØS-avtalen kan gi småbryggerier avgiftskutt

 3. OSLOBY

  Satser på surøl i hovedstaden

 4. FOTBALL

  Setter opp ekstra cupfly

 5. NORGE

  Regjeringen vil gjøre det billigere å lage øl

 6. LANGRENN

  Tusenvis av ledige Birken-billetter: - Vi har grublet over årsaken