Byliv

10 tips for helgen (8. – 11. mars)

Fire festivaler, en skifest og Melodi Grand Prix-finale. Hva venter du på?

Dokumentaren «Hatets vugge», om nynazismen i Hellas, er en av de norske bidragene på Human-festivalen.
  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

1. Virkeligheten via filmlinsen

For tiende gang arrangeres dokumentarfilmfestivalen Human. Festivalen, som fra og med årets utgave har skiftet navn fra Human Rights Human Wrongs, har som mål å vise filmer som tar opp samfunnsaktuelle temaer. Årets program rommer filmer om alt fra Syria-konflikten til Piripkura-folket og avskogingen av regnskogen i Brasil.

En av festivalens norske filmer er Hatets vugge. Den tar for seg den høyreekstreme bølgen i Europa og gir et sjeldent blikk bak kulissene i det beryktede greske partiet Gyllent daggry.

  • Fullt program finner du på hrhw.no

Hvor: Cinemateket og Klingenberg kino

Når: Hele helgen

Les også

Oslos dokumentarfilmfestival får nytt navn


2. Litteratur for de små grå

Unni Lindell dukker opp på årets Krimfestival.

Det er nok en gang duket for festivalen for deg som elsker å lese krim. Årets festivalforfatter er Unni Lindell, og hun åpner festivalen med en prolog torsdag kl. 10.00 i Cappelen Damm-huset i Akersgata 47/48. En rekke andre forfattere besøker festivalen, deriblant M.J. Arlidge, Graeme Macrae Burnet, Karen Dionne, Tom Egeland, Anders de la Motte, Knut Faldbakken, Jørn Lier Horst, Merete Junker og Clare Mackintosh.

Hvor: Cappelen Damm-huset, Tanum Karl Johan, Norli, Narvesen Continental, Teaterkjellern’n, Centralteatret

Når: 8.–10. mars


3. Teaterfest for alle

Dette bildet er tatt da installasjonen var i Riga

Oslo Internasjonale Teaterfestival har siden 2013 markert seg med en hyllest til den uavhengige teaterscenen. På programmet står både nykommere og mer etablerte sceneartister.

En av de internasjonale artistene du møter på festivalen, er Dries Verhoevens Fare Thee Well! Artisten ber oss ta farvel med Oslo slik vi kjenner byen. På et rom på Oslo Plaza står et teleskop og en installasjon som beskrives som et dystopisk og visuelt rekviem til ting vi tar for gitt. Åpningstidene finner du her.

Hvor: Black Box Teater, Tøyen, Radisson Blu Plaza Hotel, Kunstnernes Hus, Hukodden strand

Når: 8.–17. mars

Sjekk ut vår Hva skjer-kalender for flere tips

4. Skifest

Maren Lundby tok gull i OL. Søndag 11. mars kl. 10.15 hopper hun på Holmenkollen Skifestival.

Fikk du ikke nok ski under årets OL? Da bør du få med deg Holmenkollen Skifestival, for da samles verdenseliten i nordiske grener til World Cup-konkurranser i langrenn, kombinert og hopp.

Programmet er som følger:

Fredag 9. mars
19.30: Hopp menn, RAW AIR Holmenkollbakken, kvalifisering

Lørdag 10. mars
10.00: Kombinert hopp menn, Holmenkollbakken HS134
13.30: Kombinert langrenn menn, 10 km
14.30: Langrenn menn, 50 km skøyting fellesstart
17.00: Laghopp menn, RAW AIR Holmenkollbakken

Søndag 11. mars
09.30: Langrenn, ungdomsstafett
10.15: Hopp kvinner, Holmenkollbakken HS 134
11.45: Langrenn kvinner, 30 km skøyting fellesstart
14.30: Hopp menn, RAW AIR Holmenkollbakken


5. Cubansk festaften med Det Norske Kammerorkester

Den livlige baren i Havanna, El Floridita, var på 1940-tallet også kjent for store musikalske opplevelser. Dette var også tiden da den moderne cubanske musikken ble skapt og mange viktige danserytmer ble født, som danzón, cha-cha-cha og mambo.

Under ledelse av Sverre Indris Joner gjenskaper Det Norske Kammerorkester noe av den musikalske atmosfæren fra den berømte baren og Havanna anno 1940.

Hvor: Sentralen

Når: Fredag og lørdag kl. 19.00


6. Slagerfinale

Får Alexander Rybak representere Norge i Eurovision Song Contest enda en gang?

Lørdag avgjøres det hvem som skal representere Norge i årets Eurovision Song Contest 2018. Ti ulike artister samles for å kjempe om æren med hver sin nyskrevne låt. Den internasjonale finalen finner sted i Lisboa 12. mai. På scenen står blant annet Aleksander Walmann, Alexander Rybak, Charla K og Alejandro Fuentes.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Lørdag kl. 19.30

Les også

MGP-finalen: «Rybak kan fort vinne igjen, han»


7. Dansk stjerneskudd

MØ inntar Sentrum Scene fredag

Karen Marie Ørsted, bedre kjent som MØ, kommer fra Fyn i Danmark og har samarbeidet med storheter som Major Lazer, Avicii og Iggy Azalea. I 2014 kom det kritikerroste soloalbumet No Mythologies to Follow. Det internasjonale gjennombruddet kom med sololåten «Final Song». Hun er nettopp ferdig med en stor turné i USA, og nå er det klart for fengende elektropop i Oslo.

Hvor: Sentrum Scene

Når: Fredag kl. 20.00

Få flere tips i vår Hva skjer-kalender

8. 50 år på scenen

Anne Marie Ottersen forteller om sine 50 år på teaterscenen.

Anne Marie Ottersen forteller fra sine 50 år på scenen. Som ung var hun blant den nye generasjonen skuespillere som raskt fikk tilnavnet «den røde garde». De drev oppsøkende teater i en revolusjonerende tid, ofte med påfølgende opphetede diskusjoner. Nationaltheatret har alltid vært hennes faste arbeidsplass, og hun har gjestet blant annet Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater, ABC-teatret og Den Nationale Scene i Bergen.

Hun er kjent fra Fjernsynsteatret og for Anja Breiens tre prisbelønte Hustruer-filmer. På TV har hun blant annet vært en av jentene i den populære serien Fredrikssons fabrikk.

Hvor: Ballsalen Frogner hovedgård

Når: Søndag kl. 13.00


9. Sveriges nasjonalorkester gjester Operaen

Pianisten Hélène Grimaud er solist med Göteborg Symfoniker.

Sveriges nasjonalorkester, Göteborgs Symfoniker, kommer til Operaen med sin artist in residence, pianisten Hélène Grimaud, som solist i Beethovens Klaverkonsert nr. 4. Dirigent er finske Santtu-Matias Rouvali, orkesterets nytilsatte sjefdirigent.

Göteborgs Symfoniker har turnert i USA, Europa, Japan og Asia. Orkesteret har spilt i de viktigste konserthusene og ved de største festivalene verden rundt. Det spiller også Suite fra Rosenkavaleren av Richard Strauss og Symfoni nr. 1 av Jean Sibelius.

Hvor: Hovedscenen, Operaen

Når: Lørdag kl. 18.00


10. Tidløs jazz

Paolo Fresu (fra venstre), Richard Galliano og Jan Lundgren spiller lørdag på Cosmopolite i Oslo.

Mare Nostrum var det romerske navnet på Middelhavet. Det er også tittelen på debutalbumet til den italienske trompetisten Paolo Fresu, den franske trekkspilleren Richard Galliano og den svenske pianisten Jan Lundgren. Platen, som kom ut for rundt ti år siden, ble en tidløs jazzklassiker. I forbindelse med Frankofonidagene 2018 besøker trioen Oslo.

Hvor: Cosmopolite

Når: Lørdag kl. 20.00

Sjekk ut vår Hva skjer-kalender for flere tips

Les mer om

  1. Festival
  2. Oslo
  3. Melodi Grand Prix
  4. Alexander Rybak
  5. Unni Lindell