Byliv

«Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin»: En umiddelbar klassiker – også på film

De folkekjære skøyerne Knutsen og Ludvigsen er tilbake i ny drakt i animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin.

 • Sol Sigurjonsdottir

Vår vurdering:

5 av 6

Filmen er en nydelig hyllest til den musikalske kulturarven Knutsen og Ludvigsen har skapt, som passer for hele familien. Likevel tror jeg det er de (godt) voksne som vil kose seg aller mest med denne filmen.

Den ytre handlingen er uhyre enkel: Knutsen og Ludvigsen bor i en tunnel med en grevling i taket, som seg hør og bør. En dag forviller Amanda (Siri Nilsen) seg inn i tunnelen, på leting etter faren, professor Felle (Trond-Viggo Torgersen), som er kidnappet av den onde bergenseren Rasputin (Frank Kjosås).

Rasputin har en plan om å bruke et serum for å gjøre alle verdens mennesker til marionetter, som adlyder kun ham. Knutsen og Ludvigsen bestemmer seg for å hjelpe til, og det blir et kappløp om tiden for å forhindre at Rasputins diktatorplaner om verdensherredømme går i oppfyllelse.

Kunne vært mer sang og moro

Handlingsmessig er det lite nytt her, og man skulle kanskje ønske at filmen, med Knutsen og Ludvigsen-universet som bakteppe, spilte mer på humor og ablegøyer enn en klassisk småskummel fortelling om helter og skurker. Selv om historier er lite original, er den full av sjarm. Den er krydret med humor og godt kjent musikk underveis.

Den rike karakterverdenen som vi kjenner godt fra før, gjør det hele til en god filmopplevelse, også for de minste. Her har man gjort mange morsomme grep, som for eksempel å fremstille Bergen som en skummel zombielandsby.

Filmen er spekket med kjente historier, rekvisitter, symboler og musikk som vi kjenner igjen fra Knutsen og Ludvigsen-universet. Her er det mye moro, men man kunne kanskje ønske seg at filmen hadde fått plass til noen flere sanger.

Står tidens tann

Teknisk er det absolutt ingen ting å utsette på denne filmen, som er en visuell fryd. John Brungot og Hermann Sabado gjør en strålende innsats som Knutsen og Ludvigsen, og jeg tror mange vil være svært fornøyd med hvor gjenkjennelige stemmene er skapt.

Jeg tror denne filmen er morsommere for de voksne enn for barna. På forhånd var jeg svært skeptisk til om filmen kom til å passe også for oss som ikke er vokst opp med duoen, for ikke å snakke om barn som kun kjenner dem via foreldre og besteforeldre. Balansen mellom å spille på det gamle, og samtidig skape noe nytt og friskt, synes jeg man klarer godt i denne filmen. Sangene er tidløse og fungerer vel så godt i dag, også for dem som ikke er vokst opp med hørespill og kassetter. Filmen overbeviser meg om at musikken tåler tidens tann.

 1. Les også

  «Einars forsvinningsnummer:» Tankevekkende om det skjøre livet

 2. Les også

  «Maze Runner – Ildprøven:» Intens og heseblesende action

 3. Les også

  «Wendyeffekten»: Lett gangsterhumor uten dybde

 4. Les også

  «Everest:» Vis respekt for været og værmeldingene

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 2. BYLIV

  Paul Simon til Oslo

 3. BYLIV

  Christer Falck samler norske artister til Prince-hyllest

 4. BYLIV

  Middelalderfestivalen: - Mest moro, men også opplysende

 5. BYLIV

  10 tips for helgen

 6. BYLIV

  Amy Schumer til Norge