Byliv

Kaster klærne på Dansens Hus

Flere forestillinger med splitter nakne dansere står på vårens program for samtidsdansscenen Dansens Hus.

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

DansensHus har lagt ut sitt vårprogram, og i to av forestillingene opptrer danserne uten en tråd.

Den veletablerte franske koreografen Olivier Dubois kommer med sitt mektige epos Tragédie . Det er første gang Dubois spiller i Norge, og det gjør han med hele 18 dansere, som gjennomfører den nitti minutter lange forestillingen uten en tråd.

Også i danske Mette Ingvartsens 7 pleasures er danserne helt nakne, i en forestilling som dreier seg om ulike aspekter ved nytelse, hedonisme og sensualitet.

48 nakne dansere på Dansens Hus

I fjor høst viste Dansens Hus to forestillinger med nakne dansere på scenen. Den ene var den store, norske satsingen, Mia Habib Productions' A song to .

Her invaderte en folkemasse bestående av 48 nakne dansere scenen i forestillingen som var inspirert av Gustav og Emmanuel Vigelands monumentale kunst og massenes kraft. En ungarsk forestilling med bare fire dansere viste også danserne uten en tråd gjennom hele forestillingen.

 • Lise Nordahl etter over 40 år i bransjen: — Samtidsdans var selveste synden

- Ubehagelig, men et viktig prosjekt

Cecilie Lindeman Steen er en av de norske danserne som var med i Mia Habibs oppsetning A song to.

- Hvordan er det for danserne å opptre uten klær?

— Det var en prosess å gå gjennom. Vi spurte hvorfor og ville vite hvilket uttrykk det hadde på scenen, sier Lindeman Steen.

Olivier Dubois' «Tragédie» byr på 18 dansere som danser nakne i 90 minutter Foto: Pressefoto/Dansens Hus

— Mia Habib var tydelig på at vi representerte menneskekroppens og massenes kraft. Kroppen er det mest universelle vi har og representerer det basisk menneskelige uten det individuelle som klær skaper. - Var det ubehagelig?

— Det kjentes både viktig og sårbart og var en del av det som var nødvendig for prosjektet, sier Lindeman Steen.

- Kunne du tenke deg å være med på et lignende prosjekt?

— Ja, hvis det kjennes som det er begrunnet og nødvendig.

Aldri danset naken før

— Jeg har jobbet som danser i 30 år og aldri tidligere danset naken, så det var et langt skritt for meg å gå. Men koreografen Mia Habib lot oss gjøre det gradvis i prøveperioden. Vi arbeidet ikke nakne hele tiden. Å danse naken krever at vi hadde tillit til de andre danserne, og vi vente oss til det.

Mia Habib Productions "A song to" gikk på Dansens Hus i fjor og involverte 48 nakne dansere på scenen. Foto: Yaniv Cohen

— Først begynte vi med å stå i et mørkt rom og synge. Så danset vi nakendisko for å miste hemninger. Mia Habib bygget det opp gradvis. Vi var 16 profesjonelle dansere som ikke kjente hverandre fra før. I tillegg var det med en del statister i et par av scenene, sier Lindeman Steen, som ikke har sett andre nakenforestillinger i Norge og tror Mia Habib var først ut i Norge med en ren nakenforestilling. - Hvorfor er koreografer opptatt av dette nå?

— Jeg tror det er et motsvar til dagens opptatthet av utseende og image, og hvordan man fremstilles i mange sammenhenger, sier Lindeman Steen.

Nakenhet er ikke uvanlig

- Er nakendans en internasjonal trend?

— Det er kanskje ikke en trend, men en liten tendens til at det har vært en del nakenforestillinger de siste årene ute i Europa, delvis også i Norge, sier kommunikasjonssjef Erik Årsland på Dansens Hus.

 • Vi ser at en del forestillinger som har i seg nakenhet, blir reflektert på scenen, også på vår scene. Men nakendans er ikke noe nytt.

- Ikke noe spekulativt eller seksualisert

- Må slike virkemidler til for å vekke folks interesse for samtidsdans?

— Nei, det er ikke noe spekulativt ved dette, hverken fra kompaniene eller vår side, men kommer ut fra behovet kunstnerne har for å skape. Det er ikke noe poeng i seg selv at danserne skal være nakne, men man lager kunst der det er nødvendig,og kunstnerne sier at slike virkemidler må til for å fortelle historiene de ønsker, sier Årsland.

Forestillingen «The Barbarians» er en av vårens forestillinger. Foto: Dansens Hus

— Kan dette oppfattes som seksualisert? - Jeg tror det er veldig forskjellig fra forestilling til forestilling, svarer Erik Årsland.

— En av vårens nye oppsetninger, 7 pleasures , handler om sensualitet – som direkte behandler det å være naken. Dubois' Tragédie har jeg sett i Nederland, og jeg opplevde den ikke som seksualisert i det hele tatt. Det går forbausende fort før man blir sugd inn i kunstverket og arbeidet og ikke tenker på at danserne ikke har klær på.

 • Et helt annet kulturuttrykk - noe så fredelig som strikking - har skapt debatt: Med vrangsiden ut

Mange urfremføringer denne våren

Ikke alt dreier seg om nakenhent denne våren på Dansens Hus.

— Vi har hele tretten forskjellige forestillinger og arrangementer på programmet, sier Årsland og forteller om alt fra store internasjonale navn til hiphopfestival, nye, norske produksjoner og flere barneforestillinger. Sesongen åpner med urpremière på Ingun Bjørnsgaards nye forestilling 28. januar.

— Ingunn Bjørnsgård er en av våre faste kunstnere og har alle sine urpremièrer hos oss på Dansens Hus. Hun er en av de viktigste koreografene de siste 20 årene, sier Årsland.

-Britisk-israelske Hofesh Shechter, som tidligere har gjestet Dansens Hus med markante, gripende og særpregede forestillinger, kommer med sin nyeste forestilling, Barbarians . Dette er en hardtslående og rocka forestilling hvor kjærlighetens banaliteter beskrives i tre ulike deler.

Firkantskogen-bilde-4-l5U5a_5sOS.jpg Foto: Dansens Hus

Vi har også tre barneforestillinger. Dansens Hus er opptatt av at det er stor interesse for å se forestillinger for de aller minste, og dette er et satsingsområde for oss, sier Årsland. Dansen skjuler en befolkningskrise:

Mia Habib Productions "A song to" gikk på Dansens Hus i fjor og involverte 48 nakne dansere på scenen. Foto: Yaniv Cohen

Olivier Dubois' <i>Tragédie </i>byr på 18 dansere som danser nakne i 90 minutter Foto: Pressefoto/Dansens Hus

Koreografen Mia Habib Gustav er inspirert av Gustav og Emmanuel Vigelands monumentale kunst i forestillingen <i>A song to. </i> Foto: Yaniv Cohen

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Danseanmeldelse: Cheers! er gøy, men underlig stillestående

 2. KULTUR
  Publisert:

  – Dette er litt Cirque du Soleil, bare at vi holder oss i naturen

 3. KULTUR
  Publisert:

  Er det ballett? Er det opera? Blås i det, moro er det.

 4. KULTUR
  Publisert:

  Hva gjør disse torskehodene i Ibsens Hedda Gabler?

 5. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse «Barokk bevegelse»: Det er slik det ser ut når noen virkelig vil noe

 6. KULTUR
  Publisert:

  Balletten om den homofile danseren ble for sterk kost i Moskva