Byliv

«45 år:» Charlotte Rampling i sitt livs rolle

Vi vet ikke alltid hva som foregår, men Charlotte Rampling og Tom Courtenay sørger for at vi aldri glemmer det.

 • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

6 av 6

Vi er blitt så komfortable med å betrakte eldre mennesker på film som enten vise og søte besteforeldre, eller gretne einstøinger, at det kommer som et sjokk hver gang de skildres som motsetningsfylte gåter som ikke nødvendigvis har lært mye av et langt liv.

Michael Hanekes L’Amour var en sånn film, og i Andrew Haighs 45 år møter vi også to garvede skuespillere som leverer noen formidable prestasjoner.

Her finner du ut hva du skal se på kino i julen:

Charlotte Rampling og Tom Courtenay er begge noen av sin generasjons fremste teater— og filmskuespillere, og jeg har aldri sett dem bedre. Det sier ikke så lite, med tanke på deres omfattende og priste filmografi.

Blåser opp til storm

I filmens første minutter ser vi Kate (Rampling) gå tur med hunden i et flatt, øde landskap, før hun vender tilbake til det gamle huset hun deler med ektemannen Geoff (Courtenay). Ingen spektakulær start, akkurat, men innenfor blåser det opp til en storm som skal sette ekteskapet på hodet.

Geoff har fått et brev fra Sveits som forteller at hans ungdoms store kjærlighet, Katya, er lokalisert i en bresprekk i alpene. Hun var med Geoff på tur til Sveits for 50 år siden da ulykken skjedde, og nå ligger hun der, nedfryst og perfekt bevart slik Geoff husker henne.

Brevet bringer dem ut av fatning, men på ulike måter: Geoff går inn i en sjokkartet tilstand, som om den traumatiske opplevelsen nettopp har skjedd. Kate blir på sin side satt ut av hans reaksjon, og opplever at han forsvinner fra henne. Og det like før de skal feire sine 45 år som ektepar.

Må granske nyansene

Sterke prestasjoner fra både Tom Courtenay og Charlotte Rampling. Arthaus

Bare det tallet indikerer at noe ikke er helt forskriftsmessig. Men slik er universet regissør Haigh har skrudd sammen, godt hjulpet av David Constatine som skrev novellen filmen er basert på.

Vi får ikke servert dramaet direkte på et fat, fiks ferdig forklart, men må granske nyansene i relasjonen mellom Kate og Geoff, og ikke minst: lytte. For det meste av handlingen skjer i et hus som avgir flere effektfulle lyder enn noen øredøvende skrekkfilm.

Her finner du ut hva du skal se på kino i julen:

Gjennom deler av filmen hører vi det blåse fra loftet, og en natt oppdager Kate at Goeff har søkt tilflukt der oppe. Litt senere får hun ferten av at han planlegger å reise til Sveits, kanskje for å se på den døde kroppen til Katya. ”Hun ligger der uforandret i isen, mens jeg ser sånn ut” er hans reaksjon, som om han skammer seg over sin aldring overfor sin ungdoms kjærlighet.

Blåser liv i fortidens spøkelser

Rampling var en av syttitallets store sexsymboler i britisk film, og ble ofte kledd naken. Men etter hvert som hun ble eldre har ansiktet kommet tydeligere frem.

Denne filmen er en kjærlighetserklæring til en vår tids mest uttrykksfulle ansikter på film, og Haigh har spesialskrevet rollen for Rampling. Hun er i hver eneste scene. Få kan med samme nyanserikdom veksle mellom det medfølende og observante, det nærsynte og selvopptatte.

Courteneys rolle er ikke noe mindre krevende, han er ment å fortolke en innadvendt tilstand der hukommelsen innhenter ham, og samtidig kunne måle seg med Ramplings dominerende skikkelse. Sammen blåser de liv i fortidens spøkelser, og stiller det evige spørsmålet om hvor godt vi kjenner den vi elsker.

 1. Les også

  «Det helt nye testamente:» Gud bor i Brussel

 2. Les også

  «Macbeth:» Marerittversjonen av «Game of Thrones»

 3. Les også

  «In the heart of the sea:» Spennende tur, blass film

 4. Les også

  «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa:» Litt for søt og nusselig

 5. Les også

  «Joy:» Delvis briljant komedie

 6. Les også

  «Min andre mor:» Smart brasiliansk Oscarkandidat

 7. Les også

  «En mann ved navn Ove» finner ikke tonen

 8. Les også

  «Star Wars: The Force Awakens:» er en forrykende film nummer syv

 9. Les også

  «The Pearl Button:» Flotte naturbilder, men hva er budskapet?

Les mer om

 1. Charlotte Rampling
 2. Filmanmeldelse
 3. Drama

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Roland og Lindgren viser nyanser i papir

 2. A-MAGASINET

  – Man må regne med å få kjeft samme hva man gjør, sier Mehtab Afsar. Generalsekretæren i Islamsk Råd synes likevel det er blitt vel mye bråk over en nikab.

 3. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 4. A-MAGASINET

  Moren til Sebastian er gjerne kjæreste med flere samtidig. Aurora har tre mødre. Philip har ni søsken. Slik får de julekabalen til gå opp.

 5. A-MAGASINET

  Heather Bergans mann skulle overraske faren hennes. Det endte med en tragedie. Christopher ble skutt ved et uhell.

 6. BYLIV

  Produsent Marit Støre Valeur speider etter talenter på skolerevyene