Byliv

Fortsatt strålende badevann på alle Oslos badeplasser

Her er oversikten over hvilke badesteder som vanligvis har det reneste badevannet.

Sørenga er en av Oslos mest populære badeplasser. Men det er også et sted der badevannet kan bli dårlig om det regner mye.
  • Tarjei Kramviken

Både i fjorden, i ferskvannene og i elvene i hovedstaden er det tommelen opp fra kommunen for å bade på alle de 42 badeplassene der vannet analyseres.

– Målingene sist uke var veldig, veldig bra. Det er mye takket være strålende sol og lite regn, og da dør bakteriene, sier overingeniør Hans Kristian Daviknes. Han er fagansvarlig for overvåkingen av badevann hos Bymiljøetaten i Oslo.

  • Du kan sjekke din favorittbadeplass på kommunens nettside. Noen steder er også badetemperaturen målt.

Finvær dreper bakterier

Grunnen til at badevannet er så bra i hovedstaden nå, er at UV-strålene fra solen dreper tarmbakterier som er i vannet. I tillegg gjør det tørre været at det skylles ut lite bakterier fra land, og at det ikke renner over i kloakkene.

– Forrige uke ble det målt under analysens deteksjonsgrense. Det sier noe om hvor lite bakterier det er i vannet, sier Daviknes.

Nedbøren som falt søndag kveld og natt til mandag, var trolig ikke nok til at det har noe å si for badevannskvaliteten.

– Nå er det veldig bra vann over alt. Men det er de strendene som er nær elver og bekker, som er mest utsatt, sier Daviknes.

Sjøbadet på Sørenga har omtrent flommet over av folk de siste ukene. Og i vannet har det vært få bakterier, også det på grunn av det fine været.

Huk sikkert valg

Bymiljøetaten har laget en oversikt som viser hvordan badevannet har vært de siste årene. Den viser at det i all hovedsak har vært god vannkvalitet.

– Vi er veldig fornøyde med Huk. Der har vi fått et blått flagg, som betyr at vannkvaliteten må være utmerket hele tiden. Og det har den vært på Huk så lenge jeg har jobbet med det, så i hvert fall i åtte år, sier Daviknes.

De siste ukene har det yret med liv på strendene og de andre badeplassene i Oslofjorden. Dette bildet er fra Huk, der det har vært jevnt over strålende badevann de siste åtte årene, ifølge kommunen.

Han er også foreløpig fornøyd med badevannet på Sørenga, men understreker at det er så nytt der at etaten ikke har målinger tilbake i tid.

– Sørenga kan være utfordrende, og ved kraftig nedbør blir det forhøyede verdier. Ser vi bort fra oljeutslippet, så har vannkvaliteten vært veldig god der de siste ukene, sier han.

Også på Tjuvholmen har badevannet vært mye mer stabilt godt enn de fryktet.

En oppsummering:

Vannkvaliteten rangeres som enten dårlig, tilstrekkelig, god eller utmerket. Dette er gjennomsnittsberegninger over tid, ikke øyeblikksbilder. Her er noen trender siden 2001, fra Bymiljøetatens oversikt:

  • Ulvøya, Langøyene, badestedene på Malmøya, Rambergøya og i Paradisbukta har hatt «utmerket» vannkvalitet helt siden 2001.
  • Huk har tidligere hatt år med kun «god» kvalitet, men har nå etablert seg med toppkarakter.
  • På Hovedøya var vannkvaliteten «god» frem til omtrent 2010, men de siste årene har den jevnt vært «utmerket».
  • Sollerudstranda, Hydrostranda og Bygdøy sjøbad hadde problemer med vannet frem til perioden 2011–14, men har de siste årene hatt «god» vannkvalitet.
  • I ferskvannene og i de undersøkte elvene har det også vært utmerket eller godt badevann de siste årene. Unntakene er ved Nydalsdammen i Akerselva, der det bare har vært «tilstrekkelig».
  • I Svarttjern på Romsås har vannkvaliteten vært «dårlig» i gjennomsnitt mellom 2012 og 2017.

Skittent betyr ikke dårlig kvalitet

Daviknes forteller at det er bakterier som avgjør om vannet er trygt å bade i, ikke hvor skittent det ser ut. Spesielt er det tarmbakterier som skaper problemer.

– Disse bakterien liker seg ikke utenfor tarmen, så med normalt vær dør de aller fleste etter ett døgn. Derfor er tommelfingerregelen at du bør vent ett døgn etter kraftig regnvær med å bade.

Ferger, cruiseskip og rutebåter er ikke noe problem for badevannet, for de slipper ikke ut bakterier i vannet.

De store fergene og skipene i havnebassenget har ikke så mye å si for vannkvaliteten. Det er strenge krav til hva de kan slippe ut og hvor de kan tømme septiktankene.

– Men hvis det ser skittent ut og det ikke lukter godt, er det andre steder man kan dra. Likevel: Skittent vann ikke nødvendigvis skadelig. Leire og sand kan bli virvlet opp, og det ser brunt og skittent ut. Men det er ikke farlig, sier overingeniøren.

Les mer om

  1. Sørenga