Byliv

Voksesmerter i hjertet

«Jeg er din» er et mørkt og sterkt kjærlighetsdrama om alenemoren Mina.

 • Ingrid Åbergsjord
  Film- og TV-anmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Regissør og manusforfatter Iram Haq har sagt at hun med sin spillefilmdebut Jeg er din ville lage et kvinneportrett. Imidlertid er en av de dominerende egenskapene til hovedpersonen Mina høyst universell, og svært moderne: Hun er selvsentrert.

Vanskelig familiebakgrunn

Mina er en 27 år gammel Oslo-kvinne som jobber som frilansskuespiller. Hun har pakistansk familiebakgrunn og en kontrollerende storfamilie. De misliker livsstilen hennes og kritiserer henne for å ha skilt seg fra sin vellykkede arkitektmann. Nå lever hun alene sammen med sin seks år gamle sønn, som hun elsker, men ikke alltid tar godt vare på. Når Minas bror glefser til henne «Du tenker bare på deg sjæl», er det hjerteskjærende fordi vi ønsker at familien skal gi henne støtte og respekt. Samtidig har vi allerede sett flere eksempler på at Mina prioriterer sine egne, kortsiktige behov fremfor sønnens.

Amrita Acharia (Mina) og Ola Rapace (Jesper) fra en scene i filmen. Mer Film/SF Norge

Troverdig Jeg er din er en personlig, troverdig og relevant film som tar samtiden på kornet. Mange norske barn har skilte foreldre. Noen opplever, som Minas sønn, at foreldrene får nye kjærester som raskt tar veldig mye plass i livet deres. Mina har kjempet for å kunne leve et fritt og selvstendig liv, men hun har få sunne voksenrelasjoner. Det dysfunksjonelle forholdet hun har til sin egen familie, gjentar hun i møtet med potensielle kjærester.

Vokser

Mina er en fascinerende kvinneskikkelse, Det virker heldigvis som om det er i ferd med å bli en trend at flere norske filmer enn før gir plass til komplekse og troverdige kvinneskikkelser, som for eksempel fjorårets Som du ser meg, vårens Jag etter vind , og trolig kommende Blind (2014).

Godt spilt

Jeg er din er en karakterdrevet film, som står og faller med om vi tror på Mina og det som skjer med henne. Hovedrolleinnehaver Amrita Acharia bærer filmen med sin tilstedeværelse og nyanserte mimikk. Dialogene og scenene fremstår som troverdige og er godt fotografert og klipt sammen. Rammefortellingen er Minas nye forhold til kjekke, svenske Jesper (Ola Rapace). Det er lett å tro på og bli sjarmert av deres gryende forelskelse.

Mørk og inderlig

Fordi Mina, og så å si alle voksne hun omgås, er såpass selvsentrerte, mister vi noe av sympatien for dem. Derfor blir det etter hvert skjebnen til Minas sønn vi som publikummere blir sterkest engasjert i.

Jeg er din er trolig for mørk til at den vil trekke et stort publikum, men de som gir filmen en sjanse, vil kunne bli truffet midt i hjertet.

 1. Les også

  Helsedebattanno år 2100

 2. Les også

  Voksesmerter i hjertet

 3. Les også

  Ikke nok liv i Mormor

 4. Les også

  Vakkert portrett av Berlin

 5. Les også

  Retro-horror

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Filmskaper Iram Haq vil bryte tabuer om sosial kontroll. Derfor går hun drastisk til verks.

 2. A-MAGASINET

  Moren til Sebastian er gjerne kjæreste med flere samtidig. Aurora har tre mødre. Philip har ni søsken. Slik får de julekabalen til gå opp.

 3. DEBATT

  Sånn kan det gå når man kommer til Norge som femåring og aldri har hørt om Kaptein Sabeltann og blånisser

 4. SPORT

  Slik ble suksesserien «Team Ingebrigtsen» til

 5. KULTUR

  «Call me by your name:» Overbevisende om uvanlig kjærlighet

 6. KULTUR

  Dominerte Amanda-utdelingen: – Betyr utrolig mye for meg