Byliv

10 tips for helgen

Vet du at det står to turisthytter midt i Slottsparken? Nå stiller selveste H.M. Dronning Sonjas ut sitt private turutstyr.

Turutstyret til H.M Dronning Sonja stilles ut i Slottsparken Foto: Eivind Haugstad Kleiven

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder
 • Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Kongelige fjellturer stilles ut i Slottsparken

Tidligere i sommer åpnet DNT-hyttene i Slottsparken. Ifølge DNT har over 12 000 vært innom.

Den norske dronningen er som kjent glad i norsk natur. Nå stilles også H.M. Dronning Sonjas private tureffekter ut. Fjellstøvler, slitte nikkers, sekk, kniv og kartmappe. De levner liten tvil om at hun er turvant.

– Innsatsen dronningen og kongefamilien gjør for å løfte fram friluftslivet og norsk natur er helt fantastisk. Å la oss få stille ut to hytter midt i byen og slik vise fram muligheten folk har til å benytte seg av DNT sitt nettverk av 530 hytter over hele landet er helt utrolig. Når dronningen nå i tillegg følger opp med å låne oss sitt private turutstyr, så viser det bare hvilket stort personlig engasjement hun har, sier generalsekretær Nils Øveraas i DNT.

De to hyttene som står i Slottsparken er den tradisjonelle Hovinkoia og den moderne Skåpet.

Hvor: Slottsparken

Når: Varer til 4. september


2. Ikke gjør som mora di sier, Jens!

Karius og Baktus Foto: Teater Syklus

Teater Syklus er klar med Karius og Baktus Frognerparken. De er klare for å plage Jens med sin hugging og hakking i god Thorbjørn Egner. Medvirkende er Elsa Aanensen, Camilla Belsvik og Anders Borchgrevink.

Hvor: Sirkusteltet ved Monolitten i Frognerparken

Når: Fredag kl. 12.00 og 14.00, Lørdag og søndag kl. 12.00, 14.00 og 16.00.


3. Strykekvartett i borggården

Vertavo String Quartet Foto: PRESSEBILDE

Vertavokvartetten startet på Hamar i 1984. Kvartetten ble dannet av
Øyvor Volle fra Hamar på fiolin, søstrene Berit (fiolin) og Bjørg (cello) Værnes fra Hokksund, og Nora Taksdal fra Nøtterøy på bratsj. På grunn av etternavnene Værnes - Taksdal - Volle ble det naturlig å kalle kvartetten Ver -Ta - Vo. I dag består kvartetten av Øyvor Volle, Annabelle Meare, Berit Cardas og Bjørg Lewis.

Kvartetten regnes blant elite av strykekvartetter og er nettopp hjemkommet fra London hvor de spilte på The Proms. Gruppen har helt siden de vant kammermusikkonkurransen i Melbourne i 1995 turnert over hele verden.

Hvor: Borggården i Vigeland-museet

Når: Søndag kl. 14.00

4. Musikk for sjelen

Soul Trains Summer Edition 2.0 lover musikk du kan danse og bevege deg til. På musikkfronten blir det klassisk soul fra Michael Jackson, Aretha, Wyclef og Kool & the Gang.

Hvor: Rockefeller

Når: Lørdag kl. 22.00


5. The Boss rocker Frognerparken ...

Norgesvennene Bruce Springsteen og Little Steven van Zandt byr opp til rock blant granitten i Frognerparken. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Bruce Springsteen og hans E Street Band er tilbake i Norge. Før i sommer fylte han Ullevaal stadion, og nå er det Frognerparken som står for tur. Sist uke spilte The Boss flere kvelder i Göteborg, med et nytt sett hver kveld, så regn med en og annen overraskelse.

I parken er det kun ståplasser, og sist det var et større evenement her, kom folk i tusentall. Vårt tips er derfor: Kom tidlig hvis du vil ha god sikt til scenen.

N.B.: Utsolgt

Hvor: Frognerparken

Når: Torsdag kl. 19

Les også

Slik blir scenen når 37.000 mennesker skal se Springsteen i Frognerparken


6. ... mens disse karene jazzer opp Cafeen

Oslo Radio-Orkester er klar til dyst. Foto: Foto: Kjetil Polden

Oslo Radioorkester serverer mellomkrigsjazz i Frognerparken Café. Det meste av repertoaret stammer fra 20–50 tallet (som Paper Doll, Pennies from Heaven, Love for sale), men det hender at felespilleren drar i gang en reinlender eller reel som kontrast. Konserten er gratis, og det er ingen spiseplikt ...

Hvor: Frognerparken Café

Når: Søndag kl. 13


7. Vellyd i Domen

Ta lørdagen i Domkirken. Foto: Dan P. Neegaard

Domkirken har denne sommeren hatt lørdagskonserter der programmet har spent over hele orgelmusikkens historie fra renessansen til vår egen tid. Komponisten Max Reger, som døde for 100 år siden, vies i år spesiell oppmerksomhet. Denne lørdagen er det den svenske organisten Ralph Gustafsson som spiller Franck, Brahms, Mozart – og selvfølgelig Reger.

Hvor: Oslo Domkirke

Når: Lørdag kl. 12


8. Klar for en god rockedeal?

Da er det bare å sette kursen for taket på Rockefeller. DJ-kompaniet Oslo Rock Dealers gir deg nettopp dette: Musikken du vil høre, musikken du hadde glemt at du ville høre, og musikken du ikke visste at du ville høre. Fellesnevneren er rock, undersjanger er uvesentlig.

Hvor: Leiligheten, Rockefeller

Når: fredag kl. 20


9. Toppdiscofest med panoramautsikt

Topp stemning på byens tak: Stratos. Foto: Storfjell Ingar

Housedisko + grillmat + drinker = sommer på Stratos. For femte året på rad er det Dan Bravo med venner som står for musikken på den 260 kvadratmeter store terrassen. Her kan man nyte utsikten over byen og fjorden.

Hvor: Stratos, toppen av Folketeaterbygningen

Når: Torsdag fra kl. 20


10. Kunst, drinker, musikk

"Hvor er alle sammen?" "De kommer til kvelden, så bare vent" Foto: Christian Øen

En torsdag i måneden inviterer Astrup Fearnley Museet deg til å oppleve den aktuelle temporære utstillingen.

På Art Night, som de kaller evenementet, selger museumsbaren drinker og det blir musikk: «bulejazz, electronische for blodrød solnedgang, afrikatejps, uglete mossehouse, lun indonesisk psykrock, atlantisk ambient og peruansk dub som virvles som perlende rytmiske bølger over våtslepne steiner» som det heter i meldingen.

Hvor: Astrup Fearnley Museet

Når: Torsdag kl. 19

Les også

 1. Skal du være turist i Oslo? Dropp Karl Johans gate.

 2. Bli med på turistbuss i Oslo: «Vikingship, Vigeland & Skijump»

Les mer om

 1. Kongelige
 2. Thorbjørn Egner
 3. Bruce Springsteen