Byliv

Den merkeligste festen

De noe malplasserte 3D-effektene til tross, musikken sørger for å avslutte fredagen på en god måte

 • Eirik Aimar Engebretsen

Vår vurdering:

4 av 6

- Effektene har bidratt til masse hype, og det er unektelig morsomt å se en hel plen av folk med billige 3D-briller. Men det stopper der, skriver vår anmelder. Se flere bilder ved å trykke til høyre. Paal Audestad

afp000569076-VJbQD3emXI.jpg Paal Audestad

afp000569078-cFcgwwSsf3.jpg Paal Audestad

afp000569075-3wyZHW8TLY.jpg Paal Audestad

Å skulle anmelde et livekonsept som åtte kvelder på rad blefremført på Tate modern gallery i London høres unektelig noe vanskelig ut foren skarve musikkjournalist.

Det er også en vanskelig og interessant diskusjon omhvorvidt dette faktisk er Kraftwerk. Samtidig som Ralf Hutter går på scenendenne kvelden, det eneste originale medlemmet av Kraftwerk, arrangeres det enprotestkveld på et av byens utesteder. Her spilles de fire førsteKraftwerk-albumene for å markere avstand til hvordan Hutter forvalter arvenetter Kraftwerk. Men konsert blir det uansett.

LES OGSÅ:

 • Her er Øya-programmet
 • Sjekk bilder fra festivalen rett fra Instagram her
 • Her finner du vår Øya-seksjon med nyheter og anmeldelser
 • Her er anmeldernese Øya-tips
 • Slik blir Øya neste år — på Tøyen
  Som ventet gjør ikke de fire herrene på scenen noen verdensting. For et utrent øre er det også få til ingen endringer fra musikken slikden låter i innspilt versjon. Det er altså ikke noe liveshow å anmelde somsådan. Så da er det to spørsmål som må besvares for å kunne mene noe omkonserten. Det første spørsmålet er hva man syns om musikken til Kraftwerk. Detandre spørsmålet er hvordan 3d-effektene funket.

For å svare på det første: jeg og de andre på Enga har nåfått kose oss med samtlige av Kraftwerks største låter, spilt kjempehøyt på etfantastisk anlegg. Nevn en Kraftwerk-låt du liker, de spilte den. Og det aleneer rett og slett fett.

Les også

«De dansbare låtene kommer som perler på en snor»

Det andre spørsmålet har jeg ikke noe godt svar på.Kraftwerk åpner med ”The robots”, og heldigvis fungerer effektene godt. Det erunektelig morsomt å se teksten nesten rett foran nesetippen. Men så går det etpar minutter, og så er nyhetsverdien over. Så da er det kvaliteten på den enkelte installasjon somavgjør hvor godt dette er som konsept. Den er dessverre varierende. Noen erdirekte kjedelige. Det er også vanskelig å følge med på installasjonene når denfulle engelskmannen ved siden av deg velger å angripe en annen i publikum –poenget mitt er at det nok var enklere å gi seg helt hen til installasjonene påTate enn det er på Enga.

Men når de er bra fungerer de til sitt formål. Det ertalende at den største jubelen til da var da romskipet kom skikkelig nærme på”Spacelab”. Men jeg personlig er ikke helt overbevist. Effektene har bidratttil masse hype, og det er unektelig morsomt å se en hel plen av folk medbillige 3D-briller. Men det stopper der.

Les også

Chill stemning fra Blake

Musikken derimot er selvsagt upåklagelig. Og den spilles fordanseglade folk som har ventet på dette en hel fredag. Så oppskriften fire tyskere, glitrende, viktig backatalog ogtil tider kjedelige 3d-effekter er alt i alt nok for å kalle en festivalbookingvellykket. Og sannelig brøt de ikke stillheten for å si ”auf wiedersehen”.

Aftenposten på Instagram fra Øya

Følg oss fra Øya på @aftenoya og #aftenøya

Gi din anmeldelse av Øya-konsertene.

Ta en videokommentar, eller skriv litt tekst til et konsertbilde. Tagg med #aftenøya, så legger vi ut din anmeldelse på Osloby.no.

 1. Les også

  Få Øya-anmeldelsene direkte fra Instagram her

 2. Les også

  «Ingen tvil om at Øyafestivalen byr på full pakke»

 3. Les også

  Her er Øya-programmet

 4. Les også

  Dro fra London for å jobbe frivillig på Øya

Relevante artikler

 1. KULTUR

  - Vi er snille med maskinene, og de er vennlige mot oss. Da fungerer konsertene slik de skal.

 2. KULTUR

  Kraftwerk til Norge

 3. KULTUR

  En sterk, introvert triumf for Susanne Sundfør

 4. OSLOBY

  Kraftwerk-anmeldelse: Mekanisk nostalgi

 5. KULTUR

  Vår anmelder: Et skuffende Kraftwerk på norgesbesøk

 6. BYLIV

  Rekordpågang til «hemmelig» konsert i skogen