Byliv

Sterk tilbakekomst av Eagles of Death Metal

EODM slår tilbake med å gjøre som de alltid har gjort, med en ekstra dose energi.

 • Eivind August Westad Stuen

Vår vurdering:

5 av 6

Bandet fikk strålende publikumsmottagelse i Oslo. Borgen, Ørn

Det er både mors— og valentinsdag, og jeg er på konsert. Alene. Bandet jeg skal se er Eagles of Death Metal, de smått ironiske rockerne som spilte på Le Bataclan i november under terrorangrepene i Paris. Konsertgjengere, management og bandet selv ble beskutt, med flere dødsfall. Dette førte naturlig nok til at resten av turnéen ble avlyst, inkludert en planlagt konsert i Oslo. Men nå, ganske nøyaktig tre måneder etter angrepet, er de altså tilbake for å fullføre. Frykt skal ikke stå i veien for musikk.

Les intervjuet med frontfigur Jesse Hughes:

Les også

«Jeg ønsker meg en avslutning, jeg orker ikke dette mer»

Bandet møtt med enorm applaus

OPT_tadc5d50_doc6ofqzsr8r7dozdl9lck-4duDOHUObH.jpg Vilhelm Stokstad/TT

Sentrum Scene er stappfull. En vegg av forsterkere fyller scenen – ingen fancy effekter trengs på en konsert som dette. Publikum virker hakket mer oppspilt enn vanlig, og når bandet inntar scenen blir de møtt med en enorm applaus. De starter kontant med «I only want you», en perfekt låt til å varme opp tilskuerne. Deretter griper frontmann Jesse Hughes mikrofonen, og forteller at det har vært noen merkelige måneder. Han har et imponerende scenenærvær, og god publikumskontakt – delvis besatt sørstatsprest, delvis selvbevisst stilikon.

Homme er sjelden med live

EODM består i hovedsak av Hughes og Josh Homme, med flere mer og mindre kjente samarbeidspartnere. Homme er sjelden med live på grunn av det tette programmet til hans hovedprosjekt Queens of the Stone Age, og Hughes fyller derfor ut konsertlydbildet med et backingband bestående av bass, trommer og to ytterligere gitarister.

Lettbent garasjerock

Tross bandnavnet er det snakk om lettbent garasjerock, med fokus på sjangerens stereotypi, og enkle, fengende komposisjoner. Musikken består av bluesy fuzzgitarer, enkle, drivende rytmer, tung bass, og er i hovedsak basert rundt klassiske rockriff. Med andre ord er dette musikk det er lett å like, tilsatt en sunn dose humor. I kveld bidrar det underliggende alvoret med å sette stemningen.

Imponerende allsang

Den skitne blueslåta «Whorehoppin'» blir dedikert til Happy Tom fra Turboneger, mens den mer popete «Silverlake» skaper imponerende allsang. Materialet kan bli noe repetitivt, men EODM tar igjen med sjarm. Eksempelvis kunne en låt som «Cherry Cola» fort blitt uinteressant i andre hender, men bandet fyller låta med en medrivende energi det er vanskelig å ikke danse med til. Lyden er generelt god, selv om vokalen til tider forsvinner litt i bassrumlingen.

Får svært god publikumsrespons

Bandet koser seg tydelig på scenen, og får svært god respons fra publikum. Tidvis virker det som om gulvet er nær å briste fra all hoppingen. Publikumsfavoritten «I love you all the time» blir slik sett et lite pusterom mellom slagene, sammen med det overraskende gode Duran Duran-coveret «Save a prayer».

Gitarlek og småsexy dansing

Hughes tar seg god tid til å snakke med tilskuerne, og tøyse med resten av bandet. Når det nærmer seg konsertslutt utbryter han: «Vi trengte dere i natt, og dere sviktet oss ikke!». Det virker ektefølt. Deretter gyver de løs på avsluttende «Speaking in tongues», i en forlenget versjon med mye gitarlek og småsexy dansing.

EODM har tydelig blitt preget av opplevelsene de har gjennomgått, men later til å svare med å gi enda mer av seg selv, til siste dråpe energi er oppbrukt.

 1. Les også

  Karin Hindsbo kommenterer: Å gi terror et ansikt

 2. Les også

  Terroren i Paris: Vi må ikke la oss skremme

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Konsertanmeldelse: Rustne chili peppers

 2. KULTUR

  Lars Vaular imponerte stort under Oslos nye hiphop-event.

 3. KULTUR

  Mange fikk nok øynene opp for artisten etter denne konserten på Piknik i Parken

 4. KULTUR

  Het Øya-åpning fra brenn.

 5. KULTUR

  Metallica prøvde seg på «Take on me» i Telenor Arena

 6. KULTUR

  Konsert: «Et minne for livet»