Byliv

Hvor skal Øyafestivalen flyttes?

Meningene er mange om hvor Øyafestivalen og deres 15.000 daglige besøkende skal gjøre av seg om to år.

I år, som hvert år, er Øyafestivalen i Middelalderparken utsolgt. I går slappet publikum av i gresset, mens artister som Mirror Lakes, Mathias Eick og Oberhofer spilte sine ettermiddagskonserter. Om to år må festivalen vekk fra sitt faste tilholdssted. Trygve Indrelid

 • Øystein Aldridge

At Øyafestivalen etter tolv år i Middelalderparken må finne seg et annet sted å være fra og med 2014, så riktignok ikke ut til å bekymre publikum nevneverdig i går, der de drakk sin pils fra plastglass i sensommerens ettermiddagssol.

Les også

Øya må flytte om to år

Jernbaneverket skal bruke deler av parken til riggområde i forbindelse med utbedringen av Follobanen. Seksjonsleder Anne Olaisen i Kulturetaten, som i dag leier ut Middelalderparken til Øyafestivalen, sier at en festival av dagens omfang ikke lenger vil la seg gjennomføre.— Én mulighet er å sette opp de største konsertene et annet sted i byen, mens Middelalderparken brukes til mindre konserter, sier Olaisen.

<b>Alternativ?</b> Kalvøya, som huset Kalvøya-festivalen i en årrekke, og senere Extrema Outdoor (bildet). Kristiansen Cornelia

Om Øya noen gang kan vende tilbake til Middelalderparken, er usikkert. — Vi snakker da om år 2020, så det ligger veldig langt frem i tid. Kommunen ønsker uansett å ha Øyafestivalen i Oslo, og de historiske omgivelsene i Middelalderparken kommer til å bli savnet. Kulturetaten disponerer ingen utearealer som kan være aktuelle alternativer, sier Olaisen.

Tilbake til utgangspunktet

Øyafestivalen ble i årene 1999–2000 arrangert på Kalvøya utenfor Sandvika, før den etablerte seg i Middelalderparken i 2001. Paul Karlsen arrangerte i sin tid Kalvøyafestivalen frem til 1997. Han mener Kalvøya er det klart beste stedet å arrangere festival i Oslo-området.

Les også

Flytt Øyafestivalen til Tøyen neste år

— Som tidligere arrangør har jeg vært rundt på fryktelig mange steder for å se etter alternativer, men jeg har aldri funnet et sted som kan matche Kalvøya. Problemet er at stedet mangler infrastruktur, noe som gjør det uforholdsmessig dyrt. Det er mulig dette er blitt bedre siden jeg arrangerte festival, men Kalvøya er uansett det flotteste stedet, mener Karlsen.

<b>Alternativ?</b> Akershus festning, der Jean Michel Jarre spilte for 15 000 i 2010. Hauge Jon

Av mulige steder i Oslo, sier Karlsen at Norwegian Wood har lagt beslag på Frognerbadet, at Holmenkollen er veldig dyr å leie, og at man på Ekebergsletta møter mange interessegrupper som stiller høye krav.— Jeg tror ikke det finnes et godt nok egnet sted for en stor festival sentralt i Oslo.

Ønsker velkommen til Grorud

<b>Alternativ?</b> Lillomarka Arena på Grorud, der Granittrock arrangeres i slutten av august. Hofoss Espen

John Morten Malerbakken er sikkerhetsansvarlig for Granittrock på Grorud, i tillegg til å være involvert i Melafestivalen på Rådhusplassen. Han mener Granittrocks festivalområde ved grensen til Lillomarka er godt egnet til å huse Øyafestivalen.— Vi har selv hatt tre scener der under Granittrock, og for seks år siden satte vi publikumsrekord med 25000. Det er et stort område som potensielt kan ta veldig mange mennesker, sier han.

En utfordring er riktignok infrastrukturen ved Lillomarka Arena. I dag er det hverken tilgang til strøm eller vann.

<b>Alternativ?</b> Tøyenparken, som er fast tilholdssted for barnefestivalen Miniøya hman Rolf

— Vi kan heller ikke skryte av at området ligger tett på byens utesteder, men vi har god forbindelse til sentrum med buss og T-bane. Arrangementsteknisk fungerer området fint, og terskelen for støy er høyere ved markagrensen enn midt i byen, sier Malerbakken.

Øya må bestemme seg

Det er Bymiljøetaten som er ansvarlig for de største friluftsområdene i Oslo.

<b>Alternativ?</b> Hovedøya, med sine strender og store gressletter. Berg-Jacobsen Jon-Are

— Vi har ikke mottatt noen offisielle henvendelser fra Øyafestivalen, og ønsker heller ikke å bidra til spekulasjoner rundt hvor den kan arrangeres, er beskjeden fra kommunikasjonsrådgiver Leif-Arne Andersen i Bymiljøetaten.Heller ikke kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) vil snakke om hvor Øyafestivalen bør flytte.

— Øya må først vurdere selv hva slags type sted de ønsker, så må vi ta det derfra. Vi har vært i dialog med dem, og er innstilt på at kommunen skal være behjelpelige med å finne et egnet sted, sier han.

Venter til høsten

<b>Alternativ?</b> Ekebergsletta, som er mest kjent som åsted for verdens største fotballturnering. Kjersti Flugstad Eriksen

Jonas Prangerød, som er pressesjef i Øyafestivalen, vil vente med å snakke om hvilke områder som kan være aktuelle å flytte til.— Vi har ikke trukket noen konklusjoner ennå, men skal helt sikkert ha flere samtaler om både dette og annet i høst. Akkurat nå konsentrer vi oss om å gjennomføre årets festival, sier han.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kalvøya: Den første, største og viktigste festivalen

 2. OSLOBY

  Vil lage nordisk festivalgigant rett ved Kalvøya

 3. BYLIV

  De 10 største «Øyablikkene» vi husker fra festivalens historie

 4. KULTUR

  Nå lager mannen bak Quart, Hove og Skral ny festival

 5. OSLOBY

  Øya-budsjett i 1999: 400.000
  Øya-budsjett i 2016: 69 millioner

 6. BYLIV

  Guide til festivalsommeren i Oslo