Byliv

«Et formidabelt comeback»

Leos Carax imponerer med «Holy Motors».

 • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

5 av 6

Vi er blitt så innstilt på å bli underholdt når vi ser en ny kinofilm at vi noen ganger ikke er forberedt på en original film når den dukker opp.

Da jeg så den franske filmen Holy Motors første gangen på filmfestivalen i Cannes, satt jeg en stund med en forventning om at den var et puslespill som skulle løses. Men Holy Motors er ikke en film der det er mulig å forutsi hva som vil skje. Den leder ikke frem til noe forløsende. Likevel er det en stor filmopplevelse som er laget med befriende mye trass og talent.

Drøm og virkelighet

Filmens regissør, Leos Carax, var det store franske filmhåpet på starten av 1990-årene, og dukker her opp i første scene, når han oppdager en hemmelig inngang til en kinosal fra soverommet sitt. Det er neppe en påminnelse om at det er en film vi ser, men det berører i høyeste grad filmens lekne forhold til drøm og virkelighet.

holymotors2-6MrRM2PZJD.jpg Tour de Force

I neste øyeblikk møter vi en viss Monsieur Oscar idet han forlater sin herskapelige funkisvilla og setter seg inn i en limousin. Når han stiger ut av bilen er han forkledd som en tigger. Det viser seg at Oscars arbeidsdag går ut på å utføre oppdrag der han må tre inn i ulike roller, noe han utfører med betydelig talent og innlevelse.

Kidnapping og genitalier

Vi kommer aldri til bunns i disse oppdragenes mål og mening, men det er ikke så viktig. Som en utbryterkonge ser vi Oscar slippe unna med en lang rekke halsbrekkende rolleprestasjoner ”i virkeligheten”, fra tigger til leiemorder, danser og familiefar. Noen ganger kan det virke som han filmes i et slags reality-program, andre ganger som han tilfredsstiller kunders behov for en skuespiller i sine liv.

holymotors-IibR5wFsgG.jpg Tour de Force

Hans mest bisarre rollefigur er en gnomaktig Chaplin-skikkelse (som Carax har benyttet tidligere i filmantologien Tokyo! ). Her blir filmstjernen Eva Mendes kidnappet og kledd i burka, mens gnomen med erigert penis tar henne med til hulen sin. Men filmens grand finale blir noe langt mer romantisk: Den omfatter blant annet Kylie Minogue som synger i flyvertinneuniform.

Formidabelt comeback

Holy Motors er ikke som andre filmer. Men det betyr ikke at den er vanskelig tilgjengelig eller eksperimentell. Carax lager film med høyt presisjonsnivå, ikke minst teknisk. Jeg har knapt sett en rikere fotografert film i videoformat, bildene fra Paris om natten er blant de vakreste jeg har sett fra byen på film.

Men det er Denis Lavant som er filmens fremste aktiva, enten han spiller levende eller død, kvinne eller mann. Han har ikke mistet noe av sin fysiske intensitet fra Carax sine tidligere filmer.

For Carax selv er Holy Motors et formidabelt comeback etter at han ble avskrevet på 90-tallet. Han veksler elegant mellom desperasjon og romantikk, det groteske og det vakre, og gir oss en oppvisning i hva personlig filmskaping kan være på sitt beste.


Her finner du påskens filmprèmierer:

 1. Les også

  «Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

 2. Les også

  Originalt familiedrama

 3. Les også

  «Et formidabelt comeback»

 4. Les også

  Skremmende aktuelt om gisseldrama

 5. Les også

  Lett irriterende og litt trivelig komedie

 6. Les også

  Syng, søster, syng

 7. Les også

  Engstelig regidebut fra Dustin Hoffman

 8. Les også

  Briljant og blekt om hverandre

 9. Les også

  Et underholdende animasjonseventyr

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Terningkast 6: Ikke nøl med å se dette mesterverket på kino!

 2. SPORT

  Nå anklages Lance Armstrong for å ha brukt motor på sykkelen

 3. SPORT

  Ny storsignering for Sola: – Jeg er veldig glad

 4. SKISKYTING

  - Jeg tapte medaljer fordi andre dopet seg

 5. SPORT

  Hevder de kan bevise at proffsyklister jukser med innebygde motorer

 6. KRONIKK

  Har egentlig kjønnsbalansen i norsk film blitt bedre?