Byliv

Teknisk Museum i hundre

Teknisk Museum fyller 100 år og åpner jubileumsåret med Maker Faire - festival for kreativitet og skaperglede.

Teknisk Museum fikk toppkarakter da Aftenposten testet Oslos best besøkte museer i fjor sommer. Helena Kvammen, (13 år) fra Voss var på sommerferie med familien og hadde en morsom og lærerik dag på museet. -Et gøy museum! Jeg prøvde masse forskjellig, blant annet å pumpe vann, fortalte hun. Foto: May Synnøve Rogne

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Kreative sjeler møtes på Maker Faire, en festival for alle med skaperglede 18. og 19. januar. Foto: Norsk Teknisk Museum

I fjor kåret Osloby Norsk Teknisk Museum til byens beste, og kalte det en drøm av et museum. Jubilanten ble også kåret til Årets museum i 2011. Byens beste museum har store planer for jubileumsåret.

"Hele museet er som en stor lekegrind for nysgjerrige barn i alle aldre. De kan leke, lære og har masse plass å boltre seg på. Teknisk museum er et fantastisk museum med en blanding av historiske, kunstneriske og interaktive utstillinger. Her kan barn og foreldre ha det like gøy og lærerikt. Dette er infotainment på sitt beste – både informativt og underholdende på svært høyt nivå, meldte Oslobys testpanel.

Oppfinnere og hackere

Jubileumsåret åpner med Maker Faire – verdens største festival for kreativitet og skaperglede lørdag 18. og søndag 19. januar.

— Vil du møte og leke med andre kreative sjeler og har skaperglede, bør du komme til Teknisk Museum. Da vil du bli inspirert, sier kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff ved Norsk Teknisk Museum.

På Maker Faire møtes oppfinnere, kunstnere, hackere, entusiaster, geeker, håndverkere og hjemmemekkere og viser frem hva de har laget. Festivalen består også av foredrag, kurs, verksteder, show og aktiviteter hvor du selv kan delta. I år arrangeres Maker Faire på over 100 ulike steder i verden.

— Maker Faire var en kjempesuksess hos oss i fjor, forteller Daniloff.

Ting på ting

Årets største satsing på Teknisk museum er jubileumsutstillingen "Ting", som handler om teknologi og demokrati.

— Ordet "ting" dekker både en møteplass for lover og rettergang, diskusjon og beslutninger fra langt før vikingtiden og ting som de fremstår, sier Daniloff. Hun lover besøkende en helt unik og nyskapende museumsopplevelse, der du vil bli involvert og engasjert.

Utstillingen åpner 2. april. Tema er hvordan teknologien samspiller med demokratiet.

— Her blir det ting på ting, der vi diskuterer meningen med ting. Hvem bestemmer hvordan ting skal brukes? Er en drone et krigsredskap eller noe som kan passe på at krypskyttere ikke tar neshorn, spør hun retorisk.

Jubileumsåret kommer til å by på alt fra foredrag om teknologi, til 100 timers døgnåpent museum i sommer, konserter, quiz og såkalte Sent-arrangementer, der alle over 18 år er velkommen.

— Da blir det party med åpne barer rundt om museet. Første mulighet er torsdag 27. februar, sier Daniloff.

I november kommer jubileumsboken med fakta om museets hundre år.

— Vi har også bestilt en ny komposisjon til avslutningen av jubileet, det blir storslagent!

Fredag 13. mars åpner en ny utstilling om utviklingen av olje- og gassindustrien i Norge.

Norge som moderne nasjon

Norsk Teknisk Museum ble stiftet i forbindelse med den store utstillingen i Frognerparken i anledningen 100 års jubileet for Grunnloven. Utstillingen ble sett av en og en halv millioner mennesker. Kjempeutstillingen feiret Grunnloven og Norge som moderne nasjon.

Teknisk Museum er redningen på regnværsdager for barnefamilier og er populært besøksmål for vitebegjærlige og nysgjerrige barn og unge. Hele museet er interaktivt, og over alt kan du trykke på skjermer, så skjer det spennende ting. Vitensenteret i kjelleren engasjerer store og små. Her kan du se hvor mange som får plass inne i en kubikkmeter, leke energispill og utforske tekniske duppeditter av alle slag.

Fjorårets store attraksjon var utstillingen Sultans of Science, som hadde gått sin seiersgang verden rundt før den kom til Kjelsås og Oslo.

Mens Europa lå i middelalderens mørke, var muslimske vitenskapsmenn og forskere kommet langt innen astronomi, medisin, mekanikk, ingeniørkunst, kunst og arkitektur.

Kommunikasjonssjef Daniloff lover et spennende og innholdsrikt program for museets 100 års jubileum.

— I fjor hadde vi rundt 250.000 besøkende, og vi tror og håper enda flere vil komme til Teknisk museum i år, sier hun.

 1. Les også

  Popsenteret nominert til Årets musem

 2. Les også

  Flere vil se Munchs kunst

 3. Les også

  Forbereder seg på Kon-Tiki-rush

Fjorårets Maker Faire var en stor suksess på Teknisk Museum. Jubileumsårets første store happening er ny Maker Faire 18. og 19. januar. Foto: Norsk Teknisk Museum

Mer enn 260.000 publikummere besøker hvert år Norsk Teknisk Museum på Kjelsås. Foto: Øhman Rolf

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Fire ansatte ved Teknisk Museum: Å permittere oss er å svikte samfunnsansvaret

 2. A-MAGASINET

  Spionasje på utstilling

 3. BYLIV

  10 tips for helgen: Valentinsdag, kultfilm, pop med mer

 4. A-MAGASINET

  Utstilling av mumier kan bidra til kunnskap. Men hvor går grensen mellom respektløst og verdig?

 5. BYLIV

  Øldrikking i kjempebadstu eller kaffefestival på Vulkan? Her er spennende tips for Oslo-helgen

 6. KULTUR

  Oslo bygger nye praktbygg langs fjorden. Dette er danskenes løsning.