Byliv

Skal lage sexy «Frustrerte Fruer» på norsk

 • Sturle Scholz Nærø

Med Madserud hovedgård diskret i bakgrunnen: Forfatteren Alexia Bohwim poserer gjerne uten tilkneppet kåpe i hutre-kulden. Muntert til venstre: Produsent Trond Berg-Nilssen. Trygve Indrelid

 • Norsk TV-drama er blitt så bra at nå tør vi å ta for oss dristigere historier, tilstår en av landets mest erfarne produsenter. Roman-sjokket «Golddigger» skal bli Norges svar på Frusterte Fruer.

Fra Lilyhammer og Hotel Cæsar — til rikmannsstrøket Madserud allé! Der foregår nemlig handlingen i romanen Golddigger , som kom i høst.

— Jeg er drøy. Jeg liker å skildre sex ganske brutalt. Eller: Språket mitt er brutalt, generelt. Jeg har en ganske maskulin form, uttalte Alexia Bohwim da hennes tredje roman ble lansert i september.

Dyr adresse

Bok nummer én, Frognerfitter , provoserte en rekke mennesker bare i kraft av tittelen. Også Golddigger er lagt til forfatterens favorittbydel i Oslo, rettere sagt:

Hovedpersonen bor i Madserud allé, en av Norges dyreste adresser.

På en kort inspeksjon oppover alléen, til ære for Aftenpostens fotograf, forklarer forfatteren:

«Slemme ting»

— Frogner ligger rett over haugen der. Madserud er dominert av nyrike, og er et mindre dannet strøk. Det er her det virkelig skjer slemme ting. Ja, området er så fullt av drama og intriger at det ikke er til å tro. Alt dette må ut til folket. Norsk TV er moden for en sånn serie nå, erklærer Alexia Bohwim.

Vi kan ikke filme alt som står i boken. Trond Berg-Nilssen, produsent.

Det uavhengige selskapet Filmhuset har kjøpt opsjonen på en fjernsynsutgave av hennes usjenerte roman. Bohwim samarbeider med den topp erfarne bransjemannen Trond Berg-Nilssen, som blant annet står bak NRK-serien Lilyhammer og åtte år med Hotel Cæsar .

«Sterk skilsmisse»

— Norsk TV-drama er blitt så bra at vi nå tør å ta for oss litt dristigere historier. Golddigger er en fantastisk engasjerende bok, blant annet med verdens vakreste forelskelse og en sterk, kjip skilsmisse. I utgangspunktet ser vi for oss en serie på 12 episoder. Alexia og jeg er midt i en skriveprosess, forklarer Berg-Nilssen.

Produsenten presiserer at Golddigger ikke er solgt til en bestemt kanal, ikke ennå. Det nye TV-paret holder på med skissen til en første sesong og manus til en såkalt pilot, det vil si en prøveepisode.

«På Karmøy»

— Det er allerede interesse for prosjektet. Boken treffer alle som har gjennomlevd et forhold, enten de er 15 eller 65 år. Man kjenner seg lett igjen. Frogner og Madserud har landsbykvaliteter. Historiene herfra engasjerer like mye på Karmøy. Eller hvor som helst.

- Er hele Norge også klar for rå sex på TV, Berg-Nilssen?

— Nei, alt i boken kan ikke filmes. Den sterke forelskelsen som ligger bak sexscenene, den er godt TV. Vi skal ha erotikk, ikke sex. Jeg ser for meg at Golddigger blir som Lilyhammer : Du kan både le og gråte. Den internasjonale suksessen Frustrerte fruer er en god sammenligning. Også Golddigger har humor, sterkt drama og flotte kjærlighetshistorier.

TV-skandale?

- Vær ærlig, Alexia Bohwim: Forfatteren legger så å si opp til en rikskringkastet TV-skandale?

— Jeg vil heller si det sånn: I dette strøket er man ikke akkurat snill mot damer som skiller seg. Og det er på tide for norsk TV å skildre kvinner i den alderen. Endelig skal vi få noe å snakke om!

 1. Les også

  Klein utenfor Frogner

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Sex og skilsmisse

 2. KULTUR

  Korrupsjon og sløseri. Her er romanen som endevender Statoils utenlandseventyr

 3. KULTUR

  Disse bøkene gleder vi oss til å lese i høst

 4. KULTUR

  «The Plot Against America»: Et spisset angrep på Donald Trump

 5. KULTUR

  Bli med til Helene Uri og Hilde Østbys litterære Oslo

 6. A-MAGASINET

  - Jeg har aldri hatt behov for å posere og si: «Dette er bare min kunstneriske oppfatning.»