Byliv

Lekent om regjeringskvartalet

Å tenke høyt rundt regjeringskvartalets skjebne, kan hjelpe oss å se fremover.

Dette forslaget heter «Y not», og går ut på å utvide Y-blokka med ytterligere 15 etasjer. FRAMIFRÅ ARKITEKTER

 • Kjetil Røed, anmelder og kritiker

De siste ukene har minnesmerket for 22— juli-tragedien skapt debatt. Men det har også vært mye snakk om regjeringskvartalet øvrige elementer, særlig høyblokka. Skal den rives eller ikke? Og hva med Y-blokka ved siden av? Hva som skjer med dem, og kunsten i byggene, er ikke bare et spørsmål om arkitektur, men hvordan vi forvalter norsk historie. Mange har en mening om saken.

Høyblokka revisited reflekterer bredden i samtalen, men åpner også for å rette blikket fremover.

Demokratisk premiss

Utstillingen består av svarene på galleriets åpne invitasjon til å tenke rundt regjeringskvartalets fremtid. Her finnes alt fra profesjonelle plantegninger til mer eksentriske utspill. Eriksen Skajaas arkitekter tenker seg høyblokka som en farm for birøkt. Agathe Monnet, Leila Maitia og Erlend Strønstad vil ha høyblokka restaurert, men beholde dens beskadigede form som ramme for et nasjonalarkiv. Kollaboratoriet foreslår å bruke høyblokka til studentboliger.

Jan Christensen og Marius Dahl vil beholde 8 vinduer tildekket i høyblokka. Altså samme antall som tapt liv. En sterk idé som enkelt minnes livene som gikk tapt her – og samtidig bevarer en direkte link til 22. Juli og hvordan området så ut etterpå.

Visuell poesi

En lekende refleksjon er ofte viktigere enn realistiske fremtidsplaner i Høyblokka revisited . Dét er ikke så dumt. Petrine Lillevold Vinje har laget en treskulptur av Y-blokka. Kaleidoscope dramatiserer sitt forslag via et skuespill. Nicholas Møllerhaug ønsker å spille av lyden av et stev i området. Som Erling Viksjø brukte synlige steinpartikler i sin naturbetong, har norske folketoner ofte spor av mange individuelle steder og tradisjoner i seg, påpeker han. Slik skapes en oppfinnsom, lyrisk, parallell til Viksjøs materialbruk.

Inspirert av ujevnheter i japansk raku-keramikk vil Sara Armento fremheve sprekkene i høyblokkas fasade. Sårene i regjeringsbygget skal ikke fjernes, men fylles med gullstøv som lyser i solen. Det ligger en dristighet i anvendelsen av skjønnhet som medium for å tenke over vold her, som neppe lar seg realisere, men likefullt er verdifull som idé. Se på det som en invitasjon til å reflektere over ødeleggelsens konsekvenser fremfor å dekke dem til.

Drøm og lek

Alle forslagene er naturligvis ikke like gode. Men det er greit, for vi trenger en mer leken og uhøytidelige utvidelse av tankerommet rundt 22. Juli, hvor det fryktelige ikke dominerer helt. Utstillingen viser hvor viktig det er å drømme, og leke seg med idéer, når vi har med noe alvorlig og viktig å gjøre.

Utstillingen minner oss dermed om noe essensielt: Klarer vi å puste, og senke skuldrene et øyeblikk, tenker vi som regel klarere.

 1. Les også

  - Høyblokken er vår FN-bygning

 2. Les også

  Riksantikvaren freder Litteraturhuset

 3. Les også

  Enorm interesse for Høyblokka

 4. Les også

  Også denne høyblokken kan forsvinne

 5. Les også

  Arkitekter ber Sanner beholde Høyblokka

 6. Les også

  Slik kan 22. juli-minnestedet se ut

 7. Les også

  Høyblokka i regjeringskvartalet tilfredsstiller krav

afp000693411-fYuB7f4Tl8.jpg LUND HAGEM ARKITEKTER AS

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsbygg vil fjerne paviljongen som huser 22. juli-senteret fra Høyblokken

 2. KRONIKK

  Hva er det med Y-blokken? Hvorfor betyr dette bygget så mye for noen av oss?

 3. OSLOBY

  Raymond Johansen: – Paviljongen med 22. juli-senteret må ikke rives

 4. KULTUR

  Ett av disse forslagene blir det nye regjeringskvartalet - se alle her!

 5. DEBATT

  Bevaringsutvikling, og ikke unødig rivning, er fremtidsrettet.

 6. KOMMENTAR

  «Med trær, skulpturer og vannspeil kan terroristene forhindres»