Byliv

Rett fra Tromsø til Oslo

Festivalfavoritten «Kertu» fra Estland settes ikke opp på vanlig kino. Se den på Cinemateket.

Kertu spilles av Ursula Ratasepp.

 • Aftenposten Redaksjon

En av publikums— og kritikerfavorittene fra filmfestivalen i Tromsø og i Göteborg var en film fra Estland. Kertu som den heter, har ikke fått vanlig kinodistribusjon ennå, så eneste sjanse til å se filmen på kino er på Cinemateket denne helgen. Da får vi alle kjenne vår besøksplikt, og stifte nærmere bekjentskap med det som omtales som en baltisk filmperle.

Kertu er en kjærlighetshistorie om en kvinnes rett til å ta egne avgjørelser. Hun sender et postkort til stedets sjarmør, den lett alkoholiserte Villule. Sankthansaften blir Kertu funnet skjelvende under Villules seng. Hva skjedde egentlig denne natten?

Siden jeg heller ikke har sett filmen, får jeg sitere magasinet Rushprint:

«Jeg oppdaget den nydeligste, morsomste og mest nervepirrende kjærlighetshistorien jeg har sett på lenge, Kertu (2013), regissert av Ilmar Raag. På engelsk har filmen den misvisende tittelen Love Is Blind , misvisende fordi det tvert imot handler om en kjærlighet som er ekstra klartseende. Dette minner mer om det kanskje vakreste kjærlighetsdiktet til Halldis Moren Vesaas, «Lyset», hvor kjærligheten blir til ei lykt i hånda som hjelper deg å se og forstå den andres mørkeste kroker,» skriver Oda Bhar i sin anbefaling.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Disse filmene bør du få med deg på årets Film fra sør-festival

 2. VERDEN

  – Homofile var nest nederst på rangstigen, like over mordere

 3. BYLIV

  Film i gigaformat og storslagent sirkus. Sjekk våre tips til en storslagen Oslohelg

 4. BYLIV

  Regissør Tolga Karaçelik: – I Tyrkia kan alle bli kalt forræder

 5. KULTUR

  Dette bør du se på kino nå

 6. BYLIV

  Her er 10 tips for helgen