Byliv

Tarantinos nye film vises i 70mm på Cinemateket

«The Hateful Eight» vises slik stjerneregissøren ønsker at du skal se den.

Hovedrollene spilles av Kurt Russell og Samuel L. Jackson Foto: Norsk Filmdistribusjon / L. Driver Productions, Inc.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Quentin Tarantinos nye film The Hateful Eight er filmet i det ekstra brede formatet Ultra Panavision 70mm. Det er ikke mange kinoer i Norge som tilfredsstiller regissørens kvalitetskrav på den fronten. Men en kino består testen.

Cinemateket, som sto i fare for å miste statsstøtten da filmmedlingen ble presentert i sommer, har utstyret som kreves for å vise The Hateful Eight i riktig format. På de vanlige kinoene i Oslo vises filmen i vanlig format. 70mm-versjonen inkluderer også femekstra minutter som ikke er med på den vanlige, digitale, versjonen.

— Vi er meget stolte av å ha tilfredsstilt Tarantinos krav til visningssted. Det beviser at arbeidet vårt med å utstyre salene våre med det beste av teknisk utstyr har lykkes, sier Jan Langlo, leder for Cinemateket i Oslo.

Dyre billetter

Men gratis blir det ikke å se The Hateful Eight på Cinemateket. Ordinær billett koster 180 kroner.

— Ja, det er dyrere enn en vanlig kinovisning, men vi har lagt oss på samme prisnivå som våre skandinaviske kolleger. Det er ikke uvanlig at en så lang film får en høyere billettpris enn en vanlig film. Dette blir nok en liten happening for mange, og vi er veldig fornøyd med at vi har fått det til, sier Jarle Namtvedt i Norsk Filmdistribusjon.

Det koster også en del å få den fysiske kopien av filmen til Norge.

- Bare filmkopien koster 300 000 kroner, og Cinemateket måtte investere i to nye linser for å kjøre filmen, sier Namtvedt.

- Hvordan går billettsalget?

— Bra. Cinemateket er litt overrasket og ikke vant til et slikt press på billettsystemet. Blir det rift om billettene, kan det hende vi setter opp noen ekstravisninger, avslutter han.

I første omgang vil The Hateful Eight på 70mm bli vist iperioden 8.-18. januar.

Tarantinos westernhyllest

The Hateful Eight omtales som Tarantinos hyllest til westernfilmen.

Handlingen er satt noen år etter borgerkrigen, og en hestevogn suser gjennom det vinterkledde Wyominglandskapet. Passasjerene, dusørjegeren John Ruth (Kurt Russell) og hans flyktning Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), er på vei mot byen Red Rock. De mister veien i snøstormen og de søker tilflukt hos Minnie's Haberdashery, en jernvarehandel på en fjellovergang.

Les også

  1. Ny Tarantino-film på vei

  2. Tarantino vil lage «Kill Bill 3»

  3. Tarantino lager filmfest

Les mer om

  1. Quentin Tarantino