Byliv

«En twistpose med kortfilmer»

Dessverre er det for langt mellom godbitene, mener anmelderen.

 • Ingrid Åbergsjord
  Film- og TV-anmelder

Vår vurdering:

3 av 6

<i>Sivert</i> er en av de beste filmene i <i>Kult og kort II.</i> <i>Den</i> er laget etter en idé av Bjørn Eidsvåg, som også har fortellerstemmen i filmen. Foto: Fra filmen

Norsk filminstitutt har samlet ni nye, norske kortfilmer i et 54 minutter langt program, som de tilbyr kinoene å vise gratis for barn mellom 7 og 11 år. Det er et strålende initiativ og virker i utgangspunktet som en vinn-vinn-situasjon for alle involverte. Sluttresultatet er imidlertid en twistpose hvor det er for langt mellom godbitene.

Treffer ikke målgruppen

Brødrene Rune og Erik Eriksson har laget en rekke morsomme og poengterte animasjonsfilmer. Den ett minutt lange Ikke skyld på isfjellet er en perle for voksne, men neppe for barn. De fleste 7-8-åringer er for unge til å ta Titanic-referansen som er filmens bærende idé.

Dokumentaren Sykehusklovnene viser syv klovner på jobb. Filmen kunne sikkert fungert om den hadde blitt satt inn i en pedagogisk kontekst på for eksempel NRK Super. Her fremstår den som litt brå og masete. Vi ser små barn som er svært syke. Flere er sengeliggende og ser ut som de både har problemer med å snakke og bevege seg. Men hvordan barna egentlig har det, får vi ikke vite.

Kongelig om ørn

De to beste filmene kommer til slutt. Dokumentaren Drømmen om k ongeørnen er noe av det mest sjarmerende jeg kan huske å ha sett på lenge. Tre brødre elsker fugletitting, og deres største drøm er å se en kongeørn. Regissør Benjamin Ree (24) bruker bare syv minutter på å vise at han er et stort filmtalent. Filmen ble også valgt ut til å vises på en av verdens viktigste dokumentarfilmfestivaler, IDFA i Amsterdam, i fjor.

Avslutningsfilmen Sivert er en frekk og gøyal animasjonsfilm som er laget etter en idé av Bjørn Eidsvåg. Den er fandenivoldsk, original og politisk ukorrekt.

Å samle kortfilmer på denne måten er en god idé. I fjor sommer ble et tilsvarende kortfilmprogram vist på 48 kinoer og 2000 barn så den. Forhåpentlig kan det bli en tradisjon, sånn at tilfanget av filmer kan bli bedre og kvaliteten enda høyere.

 1. Les også

  Sjarmfull alvekrig

 2. Les også

  Viser kortene før spillet er i gang

 3. Les også

  Noe er råttent i det franske spiskammeret

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Joachim Trier: – Den første kortfilmen jeg viste for publikum hadde nok en kunstnerisk ambisjon over mine evner

 2. KULTUR

  Lille Lussi pleide å være snill. Men det var før.

 3. KULTUR

  «Kongens nei» troner på kinotoppen

 4. KULTUR

  Hakkebakkeskogen tar opp kampen mot Hollywood

 5. KULTUR

  Her er årets julefilmer på kino

 6. KULTUR

  Aftenposten-dokumentar nominert til historisk Amanda-pris