Byliv

10 tips for helgen

Punkpoesi, en verden av smak og vellyd i fleng.

Patti Smith ser og hører du i Oslo Konserthus Foto: JIM RASSOL / TT / NTB Scanpix

  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Punkpoesi fra øverste hylle

Punkrockens prisvinnende poet og førstedame, Patti Smith, har både figurert blant TIME magazine’s «100 most influential people in the world» og blant Rolling Stone’s «100 greatest artists». Nå er hun igjen klar for Oslo.

Under «An Evening Of Words And Music» leser hun sine egne tekster og fremfører musikk fra sin 35 år lange karrière. Tony Shanahan og sønnen Jackson Smith bistår med musikalsk komp.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Fredag kl. 19.30

2. Smak på smak på smak på ...

Så er det klart for enda en omgang av matfestivalen Gatesmak. Da forrige runde ble arrangert i juni, var det rundt 15.000 innom i løpet av dagen for å smake på forskjellige retter fra hele verden, høre musikk og kose seg med diverse å drikke. Til helgen samles matentusiaster, amatørkokker og semiprofesjonelle kokker til å lage mat i de 30 bodene som er satt opp for anledningen. Denne gangen er det også 12 bryggerier som byr på diverse drikke så du kan sjekke hvilke øltyper som passer til hvilke retter.

Hvor: Sukkerbiten

Når: Lørdag kl. 12–20

3. Pianokonsert på museet

Christian Ihle Hadland Foto: Kim Laland

Sommerkonsertserien i borggården på Vigeland-museet er populært blant byens elskere av klassisk musikk.

Denne søndagen er det pianisten Christian Ihle Hadland som inntar podiet med verk av Schubert, Skrjabin og Schumann. Hadland begynte å spille piano som åtteåring. Han gjorde sin Norgesdebut med Kringkastingsorkesteret som 15-åring, og har siden spilt med alle ledende orkestre i Norge.

Hvor: Borggården på Vigeland-museet

Når: Søndag kl. 14.00

4. Dyrene i Frognerparken

Denne sommeren er Frognerparken blitt invadert av pokèmoner, men det er ikke de eneste dyrene i parken denne helgen. Det blir også besøk av den sorgløse Klatremus, flittige Morten Skogmus, listige Mikkel Rev og alle de andre dyrene som bor i Hakkebakkeskogen. Det er med andre ord klart for Thorbjørn Egners klassiske fortelling om Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Hvor: Sirkusteltet, ved Monolitten

Når: Fredag – søndag kl. 11.00 og kl. 14.00

5. Musikk under festningen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Raga Rockers har holdet det gående siden 1982, og de er fortsatt i farta. De regnes som et av de store bandene i norsk rock, og nå kan du oppleve dem på utescenen under Akershus festning. Med seg har de Senjahopen, et nordnorsk punk-rockband med cowboy-undertoner.

Hvor: Under festningen – inngang fra Rådhusplassen

Når: Fredag kl. 19.00

6. Her blir det bråk!

Er du klar for sommerens tøffeste konsert? Amerikanske
Valient Thorr har de siste årene turnert med Motörhead, Fu Manchu, Eagles of Death Metal og Gogol Bordello. Du skjønner tegningen – her får du servert en porsjon tung, tung hardrock, med provoserende tekster messet frem av Valient Himself. Bandets fans går under navnet thorriors, og mener Valient Thorr er det nærmeste du kommer metalinspirert gospel.

Hvor: John Dee

Når: Torsdag kl. 21

7. Mer musikk under festningen

Lars Winnerbäck Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Raga Rockers på fredag og svenske Lars Winnerbäck med Anna Ternheim på lørdag. Det ligger an til en solid helg på konsertfronten. Vi håper på sol og sommer.

Hele ideen til sommerkonsertene Under Festningen kom faktisk da Lars Winnerbäck ønsket å finne et sted å spille i Sommer-Oslo.

Hvor: Under festningen – inngang fra Rådhusplassen

Når: Lørdag kl. 19.00

8. Fantomene vender tilbake

Oslo-bandet The Phantoms er klare for å sette fart i dansefoten. De starte som et syvmannsband allerede i 1996, men ble utvidet til et åttemannsband i 2004, da Atle Hammer kom med på trompet. Bandet består ellers av Sef Saxofoyn på tenorsaksofon, Don Pedro på trombone, King Scruffy på vokal, Atom Junior på trommer, Lille Erik på bass, Stegan på gitar og Dr. Martini på orgel. Bandet har gjennomgått noen få forandringer i årenes løp, men grunnstammen er den samme som originalbesetningen fra 1996.

Hvor: Herr Nilsen

Når: Fredag kl. 22

9. Klubb i det fri

Klubb forbindes vanligvis med mørke og svette nattklubblokaler, men
Det Gode Selskab arrangerer klubbing ute i det fri. Denne helgen finner du klubben på Rockefellers takterrasse. De som skal sørge for god stemning er Guido Schneider, Tod Louie & Solaris, Lente og Kamelkollektivet.

Hvor: Rockefellers takterrasse

Når: Fra kl. 15.00

10. Luger lader opp for helgen

Tommy Andre Berg, aka Tommy Luger har spilt gitar i mange sammenhenger i Oslos undergrunnsscene, etter sigende helt tilbake til 1990, da som 13-åring. Herr Luger byr på rock'n'roll med lav gitarføring og høy helt-opp-i-trynet-faktor.

Hvor: Olsen på Bryn

Når: Fredag kl. 22

Les mer om

  1. Patti Smith