Byliv

10 tips for helgen (31.8–3.9)

Film i gigaformat, storslagent sirkus, festivaler og mestermøter: Oslo er i det storslagne hjørnet denne helgen.

Honningbarna spiller under Granittrock i Grorudparken fredag og lørdag. Foto: Lien, Kyrre

  • May Synnøve Rogne
    Journalist
  • Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Steinhardt på Grorud

Så er det igjen klart for den rusfri gratisfestivalen Granittrock. I år er det bl.a. Seigmen, Honningbarna, Unge Ferrari og Arif som står på scenen ved siden av lokale band og artister. I år er steinbruddet byttet ut med Grorudparken, som ligger på andre siden Trondheimsveien, ca. 200 meter sør for Grorudsenteret.

Hvor: Grorudparken

Når: Fredag kl. 18 og lørdag kl. 15


2. Musikalske mestere møtes

Knut Buen og Arve Tellefsen tar frem den norske musikkarven på Riksscenen lørdag. Foto: Privat/ Indrelid Trygve

Hva skjer når Arve Tellefsen, Håvard Gimse og Knut Buen møtes? Det finner du ut på Riksscenen lørdag. Denne kvelden er det norsk folkemusikk og musikk påvirket av folkemusikken som gjelder. Ole Bull, Geirr Tveitt, Myllarguten og Edvard Grieg m.fl. blir grundig presentert med respekt og humor.

Hvor: Riksscenen, Schouskvartalet

Når: Lørdag kl. 19


3. Fullstendig sirkus

Cirque de Soleil i Spektrum fredag til søndag. Foto: Julie Desmarais (Varekai)

Cirque du Soleil er tilbake, denne gangen med det kritikerroste showet Varekai, en forestilling for hele familien. Cirque du Soleil er kjent for sine storslåtte produksjoner med akrobatikk, musikk og humoristiske klovnenummer til glede for barn og voksne.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Fredag kl. 20, lørdag kl. 16.30 og 20, søndag kl. 13 og 16.30


4. Trekker ut KORKEN for en ny sesong

Så er det klart for klassisk sesongåpning med KORK og sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya. De skal servere to av indrefiletene i musikklitteraturen: Beethovens Skjebnesymfonien og Rodrigos Concierto de Aranjuez med gitarsolist Pablo Sáinz Villegas.

Hvor: Sentralen

Når: Torsdag kl. 19.30


5. Kvelende vorspiel på Vulkan

Kvelertak spiller på Vulkan Arena lørdag. Foto: Robert McPherson

Kvelertak skal ut på tur med selveste Metallica, så da er det lurt å varme opp med en «generalprøve». Det blir siste gang bandet blir å se på en så pass intim scene som Vulkan, så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid.

Hvor: Vulkan Arena

Når: Lørdag kl. 20


6. Grenseløst musikktreff

Har du hørt om The Melodica Festival? Den går av stabelen i Melbourne, Sydney, Reykjavik, Århus, Hamburg, Köln, Berlin, Groningen, Paris, Wien og New York City. Nå er også Oslo med på leken. Tanken bak er å knytte bånd mellom lokale og internasjonale akustiske artister. Arrangementet er gratis, men publikum kan gjerne donere en slant for å støtte de 12 musikerne, som spiller over to kvelder.

Hvor: Hvaskjer, Torshov

Når: Torsdag og fredag kl. 19


7. Stort, større, størst

Samuel L. Jackson og Kurt Russell i Quentin Tarantinos The Hateful Eight Foto: SMPSP

Det heter seg at film er best på kino. Det kan i alle fall stemme når du får filmklassikere servert i 70mm. Det er ikke mange kinoer i Norge som tilfredsstiller regissørens kvalitetskrav på den fronten. Men en kino består testen. Det er selvfølgelig Cinemateket som har utstyret i orden.

70mm-formatet er filmens Rolls-Royce, og en våt drøm for filmentusiaster. Det er stort, det er bredt og bildet er krystallklart. Cinemateket arrangerte sin første 70mm-festival i 2000, og siden den gang har folk fartet langveisfra for å få med seg de unike filmene.

Denne helgen kan du få med deg alt fra klassikere som Lawrence of Arabia og Sound of Music samt Quentin Tarantinos The Hateful Eight

  • Detaljert program finner du på Cinematekets websider.

Hvor: Cinemateket, Dronningensgate 16

Når: Hele helgen


8. Vidunderbarnet er tilbake – og modnere

Dylan LeBlanc kommer til John Dee fredag. Foto: Abraham Rowe

Dylan LeBlanc ble hyllet som den nye Neil Young etter to album, men trakk seg tilbake, bare 23 år gammel. Tredjealbumet Cautionary Tale fra i fjor var nesten et slags comeback, og albumet har fanget Lucinda Williams og Bruce Springsteens oppmerksomhet. Hør hvorfor fredag.

Hvor: John Dee

Når: Fredag kl. 20


9. Walking on sunsh ... Bryn

Hun vant Eurovision Song Contest i 1997. 20 år senere er Katrina fra Katrina and the Waves blitt betydelig mer rocka og spiller på Olsen på Bryn fredag. Foto: MICHAEL URBAN

Katrina Leskanich flyttet i ung alder til England hvor hun i 1983 ble frontfigur og vokalist i et av britenes mest populære band på 80-tallet Katrina and The Waves. Hennes karrièrer tok for fullt av da bandet i 1985 ga ut hitsingelen Walking on Sunshine, som fortsatt er en av de mest spilte sommerlåtene på radio og tv gjennom tidene. Låten og det påfølgende albumet førte til at Katrina and The Waves ble Grammy nominert som årets nykommer.

Hvor: Olsen på Bryn

Når: Fredag kl. 22


10. Klar for klezmer?

Jødisk Museum i Oslo ønsker igjen velkommen til Klezmernatt på Cosmopolite, i år med bandene Kroke, Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye og Urban Tunélls Klezmerband

Hvor: Cosmopolite

Når: Lørdag kl. 19


Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Film
  2. Oslo
  3. Quentin Tarantino