Byliv

Alle satisfied til slutt

Om dette var siste runde med gjengen, gikk The Rolling Stones ut i full fyr.

 • Robert Gjestad

Vår vurdering:

5 av 6

Det er sagt til det kjedsommelige, men det er smått utrolig at herrene i The Rolling Stones står på scenen i Norge, snart 50 år etter første gang her. Brian Jones er død, Bill Wyman har sluttet, men Mick Jagger, Keith Richards og Charlie Watts er der oppe. Som om ingen ting har endret seg fra 1965 til 2014.

Det har det så klart, gjengen har for lengst gått veien fra opprørske tøysegutter til verdens største band, men poenget er det samme: Reinspikka rock ‘n roll. Presentert gjennom noen av musikkhistoriens aller, aller beste og mest slitesterke låter.

Stor kunst

Mandag kveld kom det 19 stykker, fra åpneren «Jumping Jack flash» til avsluttende «Satisfaction». Intet nytt eller annerledes, ikke alle låtene satt som de skulle, men ofte som ventet: Rock så stort og fett som det kan få blitt.

På slaget halv ni kom bandet som avtalt, «Keef» ruslet inn med gitaren lavt og sitt legendariske riff til «Jumping Jack flash» i gang. Det er stor kunst, og låter akkurat like skittent og skummelt ut den dag i dag.

Master Keith tok også full fyr på gitaren, etter en noe slumrende aften frem til dit, skriver Robert Hoftun Gjestad. Rolf Øhman

Åpningen ble fulgt av en daff «It’s only rock ‘n roll» og en for massiv «All down the line», før rockeskapet kom på plass med 1972-klassikeren «Tumbling dice». Brått var rusket borte, og Stones akkurat så tighte som et band som har holdt på i over fem tiår er.

Mick Taylor tilbake

Låtene som fulgte holdt likevel ikke trykket oppe, og både «Worried about you» og «Emotional rescue» landet paddeflatt. Hva så? Alle vet hva som kommer etter at Mick har hatt pause og Keith breket seg gjennom sine to låter midtveis: «Midnight rambler» med gamlegitarist Mick Taylor på scenen.

Rett og slett brutal, mørk bluesrock i ti hypnotiske minutter.

Til slutt, med gitarrekken Ronnie Wood, Taylor og Keith ved siden av hverandre bak spastiske Mick, var ikke Stones bare verdens største, men også verdens beste band.

Full fyr på Keith

Derfra gikk det strengt tatt strake gitarveien rett til topps. Lekre «Miss you», kraftfulle «Gimme shelter» og lette «Start me up», før «Sympathy for the devil» fikk være kveldens første sekser-øyeblikk.

Med Mick kledd i svart djevelkappe med røde fjær. Endelig tok master Keith også full fyr på gitaren, etter en noe slumrende aften frem til dit.

De tre siste låtene ble så ren, rå rocketriumf til alles «Satisfaction», blant annet gjennom en knallsterk «You can’t always get what you want» med Edvard Grieg Ungdomskor på scenen.

Slik hørtes The Rolling Stones ut i går: Se video:

Ut med stil

Spørsmålet er så om dette var siste gang vi så The Rolling Stones på scenen i Norge? Svaret får bli et tja, til et band som har overlevd alle spådommer i over femti år. Man vet aldri.

Men om det så var siste runde, gikk The Rolling Stones ut med stil. Selv sindige Charlie gliste bredt.

 1. Les også

  Oslo er klar for Stones-fest

Reinspikka rock ‘n roll. Presentert gjennom noen av musikkhistoriens aller, aller beste og mest slitesterke låter, skriver Robert Hoftun Gjestad. Rolf Øhman

afp000722923-v_A61tT9o7.jpg Rolf Øhman

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Rolling Stones truer med å saksøke Donald Trump

 2. VERDEN

  Energisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon

 3. KULTUR

  Nytt Stones-album: Eldre, blåere, bedre

 4. HISTORIE

  Her slår Hells Angels løs på festivalpublikumet. Dagen blir kalt «rockens svarteste dag».

 5. KULTUR

  Rockens byggmester er død

 6. BYLIV

  Hvem av disse vil du høre i Oslo i februar?