Byliv

by:Larm går i svart

Når fremtiden for by:Larm ser som lysest ut, går bransjefestivalen i svart. Black metal-svart.

Ser svart på det: Her er laget bak nyskapningen by:Larm black, som har premiere på bransjefestivalens 20-årsjubileum i 2017, fotografert foran Vulkanområdet. F.v. Erlend Gjerde fra Indie Recordings, Jarle Kvåle fra Tons of Rock, by: Larms Joakim Haugland og Pål Dimmen fra Music Norway. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • Gitte Johannesen

Sammen med rock av det tyngre slaget skal norsk black metal bre seg utover to scener to dager til ende, og bli som en egen festival i festivalen i mars 2017.

– Rocken lever. Den var faktisk aldri død. Dere var bare opptatt med å se på andre ting. Mens alle har hatt sine øyne på elektroniske streamingartister, har metal og rock levd et parallelt liv i beste velgående, heter det fra Erlend Gjerde, en av initiativtagerne til by:Larm black.

Sort avdeling

Gjerde er i dag sjef for Indie Recordings – av Dagsavisen kalt «en internasjonal premissleverandør av norsk black og heavy metal» – og har egen fartstid fra band som Djerv og Stonegard.

Ideen til by:Larm black ble klekket ut sammen med Jarle Kvåle, som er bookingsjef og en av eierne bak Tons of Rock-suksessen, Pål Dimmen fra norsk musikkbransjes eksportorgan Music Norway og Ragnar Vikse i Timeout Agency, som blant annet jobber med tunge artister som Kvelertak, Enslaved og Satyricon.

Bergenskvartetten Blood Command er klare for by:Larm black i 2017. Foto: by:Larm / Handout

Samt naturligvis også programsjef Joakim Haugland i by: Larm.
De fire herrene møttes onsdag utenfor det kommende åstedet for det Gjerde kaller «sort avdeling» i bransjefestivalen, Vulkan med sine to scener.

– Her blir det alt fra stoner til hardcore, black metal, heavy, thrash og death metal, sier Gjerde.

Les også

Asbjørn Slettemark: - Et Metallica-comeback som burde vært bedre

– Stolte

I alt skal 20 band i dette segmentet bli å høre på Vulkan torsdag og fredag, når jubileumsutgaven av by:Larm går av stabelen om drøye tre måneder. Joakim Haugland sammenligner det med at sort avdeling slår opp «et telt i teltet» når bransjefestivalen feirer sine 20 første år.

– Dere rydder mer plass til de tyngste?

– Vi ser at metalmiljøet har vært flinke til å organisere seg, akkurat som norsk musikkbransje er blitt proffere de siste årene. Vi ga miljøet mer plass, og en egen scene, fordi vi vet at metal- og hardrockpublikumet kommer for å høre denne musikken – og ikke hiphop eller EDM. Derfor gjeninnfører vi også ordningen med at man kan løse billett til et konsertsted for en hel kveld, sier programsjefen, og snakker varmt om by: Larm-opptredenene til internasjonale storheter som Mayhem og Ulver, som har headlinet tidligere.

– Vi er stolte av metaltradisjonen til by: Larm. Nå blir metalmiljøet en del av oss, sier Haugland, og påpeker hvordan bransjefestivalen kan vise til en 20 år gammel plattform og i dag er en av Europas største i sitt slag.

Les også

Svart nostalgitripp med Satyricon

Kampfar gir lyd fra seg på by:Larm black i mars neste år. Foto: Handout

Sikret seg svarte

De hardere sjangrene satte Norge på det musikalske verdenskartet allerede tidlig på nittitallet, og nå skal de ifølge arrangørene igjen få sin rettmessige plass på by: Larm.

– Vi finner faktisk mange av verdens største artister i dette segmentet, og tendensen er et svært lojalt publikum. Dette ser bransjen, uttaler Erlend Gjerde, og viser til hvordan de store plateselskapene har sikret seg svarte selskaper: Universal Music kjøpte Candlelight, Warner Music sikret seg Roadrunner, og Sony kjøpte opp Century Media, samt gjenåpnet rockelabelen Music For Nations.

– Dette skjer samtidig som artister som Ghost, Avenged Sevenfold, Bring Me The Horizon og Volbeat selger ut arenaer over hele verden, så ryktene om at det bare er de gode gamle heltene som Metallica og Iron Maiden som er store i metal, er absolutt feil, fremholder Gjerde.

Året etter at Dreamarcher dro i gang, er de klare for by:Larm og premieren på sort avdeling. Foto: Geir Mogen

Nytt tyngdepunkt

Tyngdepunktet til by:Larm er i jubileumsåret i ferd med å flytte seg fra Youngstorget og nettopp oppover mot Vulkan-området, mot Grünerløkka. Årsaken er ifølge Joakim Haugland blant annet de omfattende byggearbeidene ved regjeringskvartalet, som gjør det vanskeligere å drive festival.

Når by:Larm black går av stabelen for første gang i 2017, byr festivalen på navn som Blood Command, Dreamarcher og Kampfar. Her skal det bli både demoband og etablerte krefter, som kanskje blir den nye bølgen av eksportklare rock og metalband. Billettsalget starter fredag.

NTB

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Festival
  2. Musikk