Byliv

Tusen takk selv, deLillos

Anmeldelse: Nå vet vi at det finnes bare én riktig måte å åpne siste Øya-dag: med deLillos.

  • Robert Gjestad

Vår vurdering:

5 av 6

Nå vet vi at det finnes bare én riktig måte å åpne siste Øya-dag: med deLillos.

«Det er så gøy og spille. Og så vanskelig å slutte». En overstrømmende Lars Lillo-Stenberg ga selv uttrykk for det som mange av oss tenkte i det stekende amfiet med deLillos på scenen tidlig lørdag formiddag: Skal man sparke i gang den siste festivaldagen allerede klokka 13.00, skal man gjøre det med ekstremt smittende spilleglede.

Og en solid rekke av stående klassikerlåter i norsk musikkhistorie, da.

For deLillos spilte så klart låter som «Tøff i pyjamas», «Sveve over byen», «Min beibi dro av sted» og «Balladen om Kåre og Nelly». De spilte selvfølgelig rockerne «Neste sommer» og «Kokken Tor» etter hverandre, før avslutningen av sistnevnte gled over i en fantastisk versjon av bandets store hyllest til Oslo: «Suser av gårde». Og så døsige «Smak av honning» helt til slutt.

Det hele smakte akkurat sånn. Søtt, godt – og helt riktig på denne sommerens varmeste dag.

Takk selv, da

deLillos feier i år at det er 30 år siden bandet ga ut sin aller første single, tilbake i 1985, den gangen de politiske debattene sto mellom Gro og Kåre, og musikalske demoer ble spilt inn på kassett. Jubileet feiers blant annet med en biografi og flere vinylutgivelser, men også hektisk konsertvirksomhet.

For etterspørselen dabber aldri av. Dette har Lars Lillo-Stenberg skrevet en ny sang om, kalt «Tusen takk». En låt som mest av alt hyller fansens som har fulgt deLillos siden den gang da, med et stort «tusen takk», men en låt som også kan sendes tilbake eter denne knappe timen på Øyafestivalen.

Les også

«Å spørre om vi er lei av deLillos, er som å spørre om vi er lei av livet»

Tusen takk, selv, herrer.

Morsomt nok for så rutinerte musikere, var det akkurat i den låten at det ble kluss med gitar— og lydteknikken. Man blir aldri for gammel til å rocke, og aldri for gammel til å surre litt på scenen, sjarmerende nok.

Book dem hvert år

Folket møtte opp i tusentall for tidlig-deLillos, akkurat som forventet. Bandet svarte med å spille alt annet enn en nedpå visesangparkkonsert, som de vel kunne gjort, men ga gass. Med lave skuldre og ekstrem spilleglede, som sagt, men også med mye velkjent energisk gitarspill og etter hvert ganske høy lyd.

Selvfølgelig, det er jo slikt kidsa liker aller best, og dette var en konsert like mye for dem, som for oss eldre.

Spørsmålet er vel nå om det igjen må gå ti år til neste gang deLillos får æren av åpne siste Øya-dag. De gjorde det med bravur i 2005, gjorde det enda bedre i år, så spør du meg, er det ikke så mye å tenke på.

Kan de ikke bare bookes fast? Absolutt alle parter ville vært happy med det.

Mer om Øyafestivalen:

Les også

  1. Alt om Øya-festivalen

  2. Oslobys Øya-guide 2015

  3. De 10 største «Øyablikkene» vi husker fra festivalens historie

  4. Mangler du Øya-billett? Disse konsertene kan du se LIVE på Osloby