Byliv

Disco-legende til Øyafestivalen

Siste headliner klar til sommerens Øya: Chic featuring Nile Rodgers.

Nile Rodgers og bandet Chic, til Oslo og Øyafestivalen i august. Her fra London for to år siden. Foto: Jonathan Short

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

I juni kommer også første album på 23 år fra bandet, treffende nok kalt It's about time .

— Jøss, så gøy. Dette bør være et ganske så populært og bra valg for Øyafestivalen. Nile Rodgers' bidrag på Daft Punk-låten «Get lucky» er nå en ting, men med alt fokuset på disco de siste årene, kommer man ikke unna ham og en artist som Giorgio Moroder som vitale navn, sier Erlend Mokkelbost.

Erlend Mokkelbost. Foto: NRK

Den norske musikeren og produsenten fra blant annet JR Ewing og Montée innrømmer lett at han har et ganske så nerdete forhold til Nile Rodgers (62) som musiker og ikke minst produsent.

Disco-topper

Amerikanske Rodgers er gitarist og vokalist, møtte bassist Bernard Edwards i New York i 1970, og sammen jobbet de som studiomusikere.

Etter mange år i bransjen dannet de bandet Chic, og fikk platekontrakt. Til andrealbumet i 1978 laget de låten «Le freak», som ble en nummer én hit i både USA og Storbritannia.

Året etter kom låten «Good times», som har en av musikkhistoriens mest kjente og mest brukte basslinjer. Blant annet i verdens første hiphop-hit: «Rapper's delight» av Sugarhill Gang.

Chic ga ut syv album i årene 1977 til 1983, og et åttende i 1992. Snart kommer bandets niende studioalbum, kalt It's about time .

Produserte storheter

Ved siden av Chic, har Nile Rodgers også jobbet aktivt som produsent for store navn som David Bowie ( Let's dance ), Madonna ( Like a virgin ), Diana Ross ( Diana ) og Sister Sledge ( We are family ).

De fire-fem siste årene har han vært svært aktiv, og i 2013 skrev og spilte han på tre av låtene på Daft Punks siste album, blant annet den globale monsterhiten «Get lucky».

— Nile Rodgers er musikernes musiker, som har hatt minst like stor suksess som produsent. Han har en voldsom diskografi, rett og slett. Kjennetegnet for musikken er kjemien mellom bass og gitar, som udiskutabelt gir en kroppslig reaksjon på dansegulvet. Det er et rytmisk samspill der som mange artister har prøvd å kopiere, uten å få det til, sier Erlend Mokkelbost.

Spiller hitparade

Når Chic featuring Nile Rodgers kommer til Øyafestivalen onsdag 12. august, består setlisten av egne låter og en lang rekke av disse hitene som er skapt for andre artister.

Selv sier legenden at han spiller «Chic Organization songs».

— Amerikanere skal alltid male med bred pensel, men det er helt på sin plass at han gjør dette. Nå krysser vi fingrene for at han har med seg et bra band, og at dette ikke blir som et karaokeshow på danskebåten, sier Erlend Mokkelbost.

De tre andre headlinere på Øya i år er Beck, Florence + The Machine og Susanne Sundfør.

 1. Les også

  Øyafestivalen får egen scene for elektronisk musikk

 2. Les også

  Hardt og svart til ungene på Miniøya

 3. Les også

  Dette blir Øyas mest støyende

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Party med Beck

 2. KULTUR
  Publisert:

  Young Dreams: Et av Norges beste band er tilbake

 3. BYLIV
  Publisert:

  32 konserter å få med seg i Oslo i romjulen

 4. KULTUR
  Publisert:

  Bandet bak Årets album 2018 kommer til Øyafestivalen

 5. KULTUR
  Publisert:

  Musikkanmeldelse: Et av de friskeste pustene i kommersiell rap

 6. KULTUR
  Publisert:

  Her er 15 tidløse sommeralbum