Byliv

Norwegian Wood flytter til Sukkerbiten

Norwegian Wood-festivalen kuttes fra tre til en dag - og flytter fra Frognerbadet.

Mark Knopfler under Norwegian Wood-festivalen i 2015.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Ifølge en pressemelding fra Norwegian Wood i dag, flytter festivalen fra Frognerbadet til Sukkerbiten rett ved Operaen.

Festivalen avslører nå at Bigbang og Israel Nash (US) også tar turen til festivalen på forsommeren, sammen med Wilco. Programmet for 17. juni er dermed komplett.

— Endelig kan vi gå ut med årets program og nyheten om at festivalen i år arrangeres på Sukkerbiten. Utfordringer på bookingfronten har gjort at vi i år har besluttet å konsentrere oss om én dag. Sukkerbiten er en nydelig arena som vi gleder oss til å bli kjent med, og neste år er vi tilbake i Frognerbadet, sier festivalsjef Mie Skard.

Slik forestiller man seg at Sukkerbiten skal fremstå med sin nye, fast sommerscene.

Robert Gjestad kommenterer:

Les også

Norwegian Wood slått på hjemmebane

Neste år har festivalen 25 års jubileum. Ifølge Skard skal da festivalen være tilbake i Frognerbadet. Datoene for neste år blir 15.–17. juni 2017.

Det har lenge versert rykter om at Sukkerbiten kunne være et alternativ dersom Norwegian Wood ville velge å flytte årets festival fra Frognerbadet. I mars ble det klart at Sukkerbiten får en fast konsertscene fra i år.

Det betyr at Norwegian Wood-arrangøren dermed kan få en utendørsscene som er klar til bruk, med de nødvendige fasilitetene som man ellers måtte bygge opp i Frognerbadet. Det vil også medføre en betydelig lavere kostnad for Norwegian Wood-ledelsen. At man også har kuttet ned festivalen til kun én dag, vil også være besparende.

Viktig festival

Leder av Norsk Artistforbund (NA), Knut Aafløy , synes det er leit at Norwegian Wood måtte kutte ned på tilbudet i år. Han tror den høye dollarkursen kan ha vært en medvirkende årsak.

— Det gir jo anledning til å satse på flere norske navn med lavere økonomisk risiko selv om det dessverre ikke blir i "badet" i år. Norwegian Wood har og vil trolig fortsette å være blant de aller viktigste festivalene i Norge, med sin "voksne" profil. Omgivelsene er helt unike, atmosfæren likeså, sier Aafløy.

Bookingagent Steinar Kallander i Red Planet mener festivalen har gjort mye for musikk-Oslo:

— Norwegian Wood har vist Oslo at det er lov å kose seg med gamle helter. Norwegian har vist Oslo at musikkelskere og kan gå på konsert etter overgangsalderen. Norwegian Wood har vist Oslo at og nye ukjente rockeband er viktige.

Festival for "vestkantrufs"

Musikkskribent og anmelder i Dagens Næringsliv, Audun Vinger , håper at Norwegian Wood kommer sterkere tilbake neste år.

- Norwegian Wood har til nå vært en flott festival for voksne streite mennesker med sans for tradisjon, god rockorientert musikk, olajakker, papiraviser, dyr øl og Leiv Vidar-pølser. Det har vært veldig mange flotte konserter der, aldri bråk – bare høy musikk en gang (My Bloody Valentine, men da gikk alle), mimrer Vinger og mistenker at kronekursen er en av årsakene:

— Det er synd for den herlige, noe uspesifiserte mennesketypen vestkantrufs, og for følelsen av å kunne gå på festival uten å måtte pynte seg eller frenetisk oppdatere seg på de nyeste hippe drinkene, som Lars Lillo sang om. Festivaltilbudet er riktignok så stort og variert og spesialisert nå at profilen blir for vag, Norwegian Wood er liksom festivalen for fedrene og bestefedrene til dagens oppvoksende musikkonsumenter og festivalkunder. Når det er sagt tar jeg gjerne flere turer til Frognerbadet med musikk, om kronekursen skulle bedre seg, avslutter han.

Les også

21 viktige øyeblikk i David Bowies karrière

I løpet av årene festivalen har holdt det gående har en rekke verdensartister opptrådt. David Bowie, Van Morrison, Mark Knopfler, Sting, Bob Dylan, Johnny Cash, Roger Waters, Eric Clapton og Patti Smith er noen av artistene som har besøkt Frognerbadet.

Les også

  1. Her vil han ha sentrum for byens nye «kulturakse»

  2. Norwegian Wood-sjef ny direktør for Oslo Konserthus