Studentene vil bort fra Chateau Neuf. Her er alternativet.
Universitetet, høyskolen og studentsamskipnaden støtter flytteplanen. Men den kan bli sabotert – av Slottet.
Tidligere brukte Statens Kunstakademi underetasjen i St. Olavs gate 32 til verksteder. Men siden de flyttet til Grünerløkka i 2010, har det vært tomt. Andreas Thomassen Slørdahl i Det Norske Studentersamfund drømmer om å fylle rommene med studentaktivitet. Foto: Rolf Øhman
Andreas Thomassen Slørdahl har tatt oss med på omvisning i ærverdige St. Olavs gate 32. Her vil lederen i Studentersamfundet samle det meste av studentaktiviteten i Oslo – hvis han får muligheten. Halvparten av det fredede bygget er i dag ikke i bruk, blant annet hele underetasjen.
— Her holdt Spasibar til, sier Slørdahl på vei gjennom kjellergangene.
3009-kart-r_HXOueErJ.jpg
Alt inventar er strippet vekk i rommene han viser frem. Bare rosafargen på veggene minner om det legendariske utestedet, som hadde tilknytning til studentene ved Statens Kunstakademi.Stedet gikk inn i historiebøkene da de siste åpningskveld i 2008 satte fyr på omsetningen – 80.000 kroner – på scenen.
Tidligst klart i 2020
Siden har det stått tomt. I det gamle parkanlegget utenfor er det parkert noen biler. Slørdahl drømmer om en stor Biergarten og konserter.
Inne ligger de passe store rommene på rekke og rad: De kan ta 30–100 folk hver. Og man blir ikke møtt av en stor, tom aula som på Chateau Neuf når man kommer inn hovedinngangen.
Noen virkelig storsal, slik Chateau Neuf har, mener Studentersamfunnet de ikke har bruk for. De ønsker seg en konsertscene med plass til 300–400 mennesker.
Men alt dette ligger noen år inn i fremtiden.
— Dette kan ta så mye som ti år. Det kan tidligst stå klart om fem år, er vår vurdering, sier Slørdahl.
En ekstraordinær generalforsamling i Studentersamfundet skal om noen uker ta stilling til flytteforslaget.
— Alle er positive. Det er derfor vi har fremskyndet avgjørelsen. Hvis vi sier nei takk til dette, er vi ikke egentlig interessert i å flytte. Da sier vi at Chateau Neuf er stedet for oss også i fremtiden, og vi har lagt diskusjonen død, sier Slørdahl.
St. Olavs gate 32 er fredet, og inngangsdøren må beholdes - uansett hvem som skal flytte inn. Men kanskje de kan få dekke til riksløven med H.M. Grisen, undrer Andras Thomassen Slørdahl. Foto: Rolf Øhman
Alle er positive
Det var i fjor at Studentersamfundet vedtok å se seg om etter et alternativ. Etter 44 år i betongkolossen ved Majorstuen ønsker de seg vekk. Valget falt på det gamle praktbygget til Norges Geografiske Opmaaling (i dag: Statens kartverk) i St. Olavs gate 32, rett ved Slottsparken. Eier er Statsbygg.
I flere år holdt Statens Kunstakademi til her. De siste fem årene er bygget brukt av Studentsamskipnaden, som driver lege— og psykologkontor i en mindre del av det, men Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) leier kontorer i bygget.
Både samskipnaden, høyskolen og universitetet støtter planene om studenthus.
— Det foreligger nå en grovskisse, som er utarbeidet av en prosjektgruppe ledet av samskipnaden, som skal sendes til Statsbygg, sier studiedirektør Marianne Brattland ved HiOA til nettavisen Khrono.
Brostenen i underetasjen på St. Olavs gate 32 hører - i likhet med Chateau Neuf - en annen tid til, ifølge Andreas Thomassen Slørdahl. Han vil ta ibruk de mange tomme rommene. Foto: Rolf Øhman
Grisen vs. kongen
Det finnes imidlertid et stort skjær i sjøen.
Studentersamfundet kan kanskje mønstre maskoten Hans Majestet Grisen, men Hans Majestet Kongen ønsker seg et permanent slottsmuseum. Og riksantikvar Jørn Holme har tidligere trukket frem St. Olavs gate 32 som det best egnede stedet.
Statsbygg utreder for tiden fremtidig bruk av hele Tullinløkka-området. Arbeidet skal munne ut i flere konkrete forslag, og det blir til sist opp til Regjeringen å ta stilling til spørsmålet.
Og etter at valget er tatt, må det bevilges penger til en ombygging og rehabilitering. Studentene er dessuten tydelige på at en avtale om gratis bruk, slik de har på Chateau Neuf, er en forutsetning. De flytter ikke uten.
— Vi tar en avgjørelse for fremtiden her, for andre enn oss selv. Forhåpentligvis er ingen av dagens studenter fortsatt studenter når det nye huset står klart, spøker Andreas Thomassen Slørdahl.
Flere artikler
Her kommer Oslos nye studenthus – hvis alt går som det skal
Ett skritt nærmere nytt studenthus i Oslo sentrum
Håpet var studenthus. Nå skal bygget selges.
Koronakrise for studenthusene
Koronaen gjør at utvekslingsstudentene uteblir. Det frigir 1700 studentboliger bare i Oslo.
Oslo har de dyreste studentboligene. Sjekk hvor du finner de billigste.