Byliv

Blandede følelser blant Øyas nye festivalnaboer

Noen orker ikke bråket og flytter vekk. Andre flytter ut på verandaen for å få med seg musikken.

 • Nicoline Haugsvær
 • Olav Eggesvik
  Journalist

Naboen som ba Øyafestivalen om å flytte ut av boligstrøk, har nå fjernet budskapet som hang ut av vinduet. Det skjedde etter at det fikk mye oppmerksomhet i media og sosiale medier, og enkelte personer kom med det hun oppfattet som truende kommentarer.

— Det har overhodet ikke gått bedre enn det jeg har forventet, sier Hanna Høiness til Aftenposten etter at første dag av festivalen er overstått.

Hun reagerer, både som styremedlem i Sofienberg Borettslag, og som beboer. Hun mener det ikke er gitt god nok informasjon i forkant eller tatt med på råd, at de ikke blir tilstrekkelig kompensert og at selve festivalen ikke bidrar med noe som helst til lokalsamfunnet, annet enn støy og forsøpling.

— Se på Roskilde, der er lokale idrettslag med og jobber. Det er det ikke her.

— Det andre er arrogansen rundt dette med at vi som bor midt i byen må tåle slikt. Vi visste ikke om omfanget av festivalen før de var på plass, sier hun, og legger til at mange barnefamilier har reist vekk.

Hun sier at det har vært gode konsertopplevelser også, men skulle gjerne sett at naboene fikk kompensasjon i form av billetter.

Gruer seg til metal-konsertene

Flere naboer har tatt kontakt med Aftenposten, og beskrevet en situasjon de mener er uutholdelig. Men ingen av dem som har tatt kontakt ønsket å stille opp i denne saken.

Margaret Ulstrup bor i leiligheten under det berømte banneret. Da Aftenposten er på besøk onsdag kveld, hører man musikken svært godt i leiligheten hennes. Det har både fordeler og ulemper, mener hun.

- Det er mye fin musikk, og det er ikke forferdelig høyt foreløpig. Men nå blir det en del heavy metal på fredag, og det gruer vi oss litt til. Det er også en ulempe at vi hører flere konserter samtidig, sier Ulstrup.

Hun legger til at selv om hun er eldre enn klientellet på Øya, er mye av musikken så fin at hun setter seg på verandaen for å høre. Det hun savner, var mer informasjon fra festivalen i forkant.

Margaret Ulstrup går ut på verandaen for å lytte til noen av konsertene. Men det er litt bråk også, særlig når hun hører flere konserter samtidig. Foto: Olav Eggesvik

— De har ikke informert godt nok på forhånd, og det reagerer mange på. Hos oss har det bare vært et oppslag i oppgangen, men vi visste ikke hvilke dimensjoner festivalen ville ha.Ulempene til tross, det er gøy med litt liv på Tøyen.

— Ja, det er veldig gøy. Det er moro med litt å se på. Og så er det bare fire dager med musikk. Jeg har heller ikke lagt merke til oppriggingen, som mange reagerte på.

Tar festivalen med ro

Minst like berørt, men ikke opprørt, er Sigmund Christopher Strømme som bor i Økernveien. Der har de, med unntak av et tre, god oversikt over festivalområdet.

- Jeg er glad i musikk. Selv synes jeg Tøyen passer bedre som festivalområde enn Middelalderparken, sier han.

Strømme, og kompisene Stian Brekke og Christian Hagen, har laget sin egen lille festival utenfor festivalen. Der griller de, drikker billig øl på verandaen og nyter konsertene de får servert gratis rett inn i leiligheten.

Fra venstre: Christian Hagen, Stian Brekke og Sigmund Cristopher Strømme koser seg på verandaen under Øyafestivalen. Foto: Sandra Mørkestøl

— Det er bare fem dager. Ta det pent og la folk ha det gøy. Jeg lå og sov her i sted, det var ikke noe problem, mener Hagen.- Jeg synes folk burde slutte å klage. Dette er ikke noe å klage så mye over i det hele tatt. Vi bor rett på over hovedscenen, og ser ingen grunn til å klage, sier Strømme.

- Har informert godt

Pressesjef Jonas Prangerød i Øyafestivalen sier de har strukket seg langt for å informere naboene, men forstår godt at det er uvant med en stor festival utenfor vinduet.

— Vi har vært på beboermøter, hatt stand på Tøyenfest, opprettet en egen nabokontakt og tatt kontakt direkte med borettslagene som er mest berørt. I tillegg sendte vi et infoskriv til styrene da vi rigget opp, og oppfordret dem til å spre informasjonen videre til beboerne, sier Prangerød.

— Vår daglige leder har selv vært til stede på beboermøter med Høiness, og vi har hatt mailkontakt med henne og andre. Vi er ikke enige i påstandene om manglende informasjon.

- Flere etterlyser kompensasjon i form av billetter?

— Vi har hatt festival tett på boligområder tidligere, og det er ikke noe som har vært praksis i Gamlebyen. Selv om det er nytt at vi er her, er ikke Øya det eneste stedet hvor det holdes konserter utendørs. Min erfaring er at vi har strukket oss langt, men jeg skjønner at det er uvant første gang.

Å inkludere mer av nærmiljøet er noe festivalen vil se på i løpet av årene de skal være på Tøyen.

— Allerede har vi samarbeid med Tøyenbadet og Munch Museet. På matområdet er det også en organisasjon kalt Kompass, som gir arbeidstrening fra ungdom. Ikke alle er vokst opp på Tøyen, men de er fra denne siden av byen, sier Prangerød.

- Får sjeldent klager

Avtroppende festivalsjef Jørgen Roll i Norwegian Wood skriver i en e-post til Osloby at de sjeldent får klager. Ifølge ham, har de aldri overskrevet støynivåene og avslutter konsertene innen klokken 23.00. Men en gang var det en dame som fikk kompensasjon.

— På nitti-tallet var det en eldre dame som skrev et sirlig håndskrevet brev til oss i forkant av festivalen. En eldre, elskverdig og meget dannet dame i Gyldenløves gate. Hun skulle ha bridgelag med venninene en av kveldene under festivalen, skriver Roll.

- Hun var veldig bekymret. Vi bestilte et hotellrom for henne på Grand Hotel og sendte ned en flaske portvin fra backstage. Hun var meget tilfreds.

 1. Les også

  Velkommen til Øyaselfievalen 2014

 2. Les også

  Vi har testet maten på Øya

 3. Les også

  Se Don Martin guide deg på Tøyen

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Denzel mot den russiske mafia

 2. BYLIV

  10 tips for helgen

 3. BYLIV

  Nesbrurevyen 2019: Billige poenger om dyre vaner

 4. BYLIV

  Frognrevyen 2019: En herlig uhøytidelig forestilling

 5. BYLIV

  10 tips for helgen: Nå åpner julemarkedene i Oslo

 6. BYLIV

  Åsrevyen 2019: God grunn til optimisme