Byliv

Danser med niqab

Tunisiske Héla Fattoumi danser i niqab i forestillingen «Manta» på Dansens Hus denne helgen.

- Jeg plasserte meg selv i en niqab for å undersøke hva den gjorde med meg, sier Héla Fattoumi.

 • Hilde Bjørhovde
  Hilde Bjørhovde
  Journalist

Kan man danse i en heldekkende niqab? Hva gjør det religiøse plagget med den som bærer det? Fattoumi plasserte seg selv i en niqab for å undersøke nettopp dette, og forestillingen åpner dansesesongen på Dansens Hus.

«Manta» er samtidig Dansens Hus’ markering av 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i Norge. I denne poetiske og politiske forestillingen utforsker Fattoumi hva det å iføre seg et heldekkende, religiøst plagg gjør med henne både mentalt og fysisk.

— Da jeg var en liten jente, likte jeg å leke med fasarien, det hvite sløret tunisiske kvinner bruker, på samme måte som barn i vesten leker voksen ved å bruke mammas sko. Som ung jente ble jeg oppdratt med stort fokus på tabuer som hadde med arabisk-muslimsk tradisjon å gjøre, sier Fattoumi, som lærte seg å stille spørsmål ved sin bakgrunn.

Voksen og frigjort

Den tunisiske danseren og koreografen tok på seg niqaben som voksen, frigjort kvinne. «Manta» springer ut av Fattoumis opplevelse av hva dette gjorde med henne.

- Jeg plasserte meg selv i en niqab for å undersøke hva den gjorde med meg. Jeg ble invadert av ulike emosjoner, de ledet meg og veiledet meg. Stå helt stille, risiker en bevegelse, et skritt, en dans. Da forsto jeg at det er med kroppen jeg må søke og oppdage. Jeg var klar for å lage kunst med utgangspunkt i dette klesplagget.

Forestillingen har siden 2009 turnert store deler av Europa og i Japan, og er blitt møtt med stor interesse i kraft av sin voldsomme aktualitet og sterkt personlige formspråk.

Héla Fattoumi og Eric Lamoreux, som sammen står bak koreografien i denne forestillingen, har samarbeidet siden 1988 med sosiale og politiske spørsmål som en viktig drivkraft Fra 2005 har de drevet Dance d’Allieurs-festivalen, som bl.a. fokuserer på afrikanske kunstnere.

 1. Les også

  Vardøen satser på dans og teater

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Tre gode grunner til ikke å forby niqab

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Niqabdebatten: Klær til besvær | Kristin Clemet

 3. SID
  Publisert:

  Hvis vi vil inkludere muslimske barn, kan vi ikke forby burkini | Fatema Al-Musawi

 4. SID
  Publisert:

  Hetsen av dette antrekket gjør meg flau over å være norsk | Jill Eldevik

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Hege Storhaug: – Islamnet, Profetens Ummah og Sylvi Listhaug er i dag på samme side

 6. VERDEN
  Publisert:

  To bøtelagt for burka i Sveits