Byliv

Karpe Diem klar for å åpne Norwegian Wood

Karpe Diem starter festivalsommeren på Norwegian Wood.

Karpe Diem har en sterk sommer i vente. Og ballet starter i badet.

  • Ntb

Nærmere bestemt Frognerbadet, der Chirag Rashmikant Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid headliner Norwegian Wood-festivalens åpningsdag torsdag.

— Det blir gøy, og føyer seg inn i rekken av ting vi ikke trodd ville vært mulig for en rapgruppe fra Oslo, sier Chirag. Han tror det er liveshowet som gjør susen.

— For vi skiller oss ut fra resten av programmet, sier han til NTB.

- Klassiker

På Facebook-siden sin skriver Karpe Diem selv «for en klassiker det kommer til å bli». Selv har Chirag aldri vært på Norwegian Wood, og tror heller ikke det er særlig med «innvandrerkids» blant publikum. Chirag mener i det hele tatt det ikke er særlig utbredt blant innvandrerungdom å gå på festival.

— Du går ikke til foreldrene dine og spør etter 800 kroner for å gå på festival. Selv hadde jeg aldri vært på en festival før vi spilte på en. Men det hadde mange av de norske, sier han og slår til med å fremholde: - Jeg ligger ikke i telt. Innvandrere ligger ikke i telt!

Den første festivalen som Chirag sikter til, var Quart da han var 17 år. Dette var før Karpe Diem hadde sluppet noe som helst, men spilte enormt mye live. Da debutalbumet omsider kom i 2006, hadde de over 200 konserter bak seg.

- Kommet langt

Siden er det blitt tre fullengdere til, der Karpe Diem stadig oppnådde nye fremganger. Fjorårets album «Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden», ble rost ikke minst for tekstene. Der ble duoen også nominert i klassen for tekstforfatter.

— Vi har kommet langt når vi og Tønes var nominert i den kategorien sammen. Det ville vært utenkelig om ikke nok folk nå lyttet og hørte kvaliteter i tekstskrivingen til rappere.

Det blir gjerne sagt om Karpe Diem at de er «stemmen til en generasjon», en generasjon som fikk seg en solid trøkk 22. juli for snart to år siden. Aftenpostens anmelder skrev i sin anmeldelse av albumet at han fryktet at «talsmannsstempelet har satt sitt preg».

- Ikke andres stemme

— Ting var supersvart/hvite da vi var kids. Noen ganger er det nesten rart å tenke på at det var oss. Vi skrev bare det vi følte. Rett eller galt, sier Chirag, i dag snart 29 år.

— I dag er vi veldig redde for å være noen andres stemme

Ifølge ham er det som regel en voksen instans som prøver «å peke ut noen som skal stå for de unge».

— Vi er ikke mer ålreite eller slemme enn andre i vår vennegjeng.

Men i motsetning til vennegjengen er hele Norge på fornavn med de to. De er blitt såkalt folkeeie. Og det er helt greit for dem, sier Chirag.

- Én radiolåt gjør at du får hele landet med deg. Da får du datteren, sønnen – og moren som publikum. Jeg vil ikke tilbake dit vi var før, når vi var nye, hvor vi følte at det ikke var vår crowd. Jeg vil spille for flest mulig, jeg!

Og det får de god anledning til i sommer:

Lover stort ball

De neste månedene spiller Karpe Diem seg gjennom Norge – og gjør en sving til Roskilde i juli også. Roskilde, samt Moldejazz-oppdraget halvannen uke senere, er høydepunktene for Chirag sammen med den forestående headlinerdagen i Frognerbadet.

— Det blir nok en større produksjon enn vanlig for et norsk band, lokker han.

For Chirag sier det er veldig spesielt å spille i hjembyen. Og da får Karpe Diem en sterk trang til å trekke inn ting de har på lager.

— Jeg mener... når Nas spiller i New York, i hjembyen sin, så er det annerledes. Han dør ikke innvendig om en han gjør en dårlig jobb i Ukraina! For oss topper Oslo i en slik setting, det blir viktig for oss å sette inn støtet.

Den som går i badet, får se. På Facebook oppfordrer Karpe Diem: «Åpent for alle aldre og kroppsformer. Ikke spør, bare kom»

Norwegian Wood-sjefen: - Koselig å ha dem tilbake

Jørgen Roll, en av Norwegian Wood-sjefene, sier det er koselig å ha Karpe Diem tilbake. For rapperne har for atskillige år tilbake opptrådt på festivalens ungdomsarrangement, Youngwood.

Youngwood er et tilbud til ungdoms- og videregående skoler i Oslo og arrangeres i samarbeid med Den kulturelle skolesekken på dagtid, i år onsdag og torsdag, med Honningbarna og Mikhael Paskalev på artistlisten.

— Da får 12.000 skoleelever en introduksjon til festivallivet. Du ser det er et helt annet sammensatt publikum på Youngwood enn på Norwegian Wood, det er et tverrsnitt av byen på en helt annen måte, sier Roll til NTB:

— Vi når ut til mange som aldri ellers ville hørt om oss, og det er bare til beste for hovedfestivalen.