Byliv

«Birdman:» Fabelaktig komedie

Alejandro González Iñárritu får fallert filmstjerne til å fly i Oscar-favoritt.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

5 av 6

Image for xstream video 21875

Fallerte filmstjerner er et elsket motiv i Hollywood. Birdman skriver seg inn i en stolt tradisjon med høydepunkter som Sunset Boulevard (1950) og The Artist .

Det er bare fire år siden The Artist vant de gjeveste Oscar-prisene, og det skulle ikke forundre meg om Akademiets medlemmer lar seg imponere – og bevege – av dramakomedien Birdman . Den er nominert til hele ni priser, og burde ha gode sjanser i kategorier som beste regi og beste nyskrevne manus. Hvis da ikke den enestående Boyhood gjør rent bord.

Fra seriehelt til teatermann

I mange av filmstjernedramaene, også The Artist , er det overgangen fra stumfilm til talefilm som utløser krisen. Den mexicanske regissøren og manusforfatteren Alejandro González Iñárritu flytter krisen til vår egen tid. Birdman er hans første komedie, og skiller seg markant fra det bekmørke dramaet Biutiful og den internasjonale flettverkshistorien Babel . Birdman har imidlertid et fjernt slektskap med 21 gram , for begge filmene rommer fantasier om sjelens vekt.

Riggan Thomas (Michael Keaton) lekeslåss med Mike (Edward Norton). Men det skal fort bli alvor i teatergarderoben. ALISON ROSA

Indre demoner

Birdman handler om en skuespiller som er berømt for rollen som superhelten Birdman. Riggan Thomas bestemmer seg for å takke nei til fjerde film i serien, for heller å bli seriøs teatermann. Nå skal han ha regien på en ekte amerikansk klassiker – What We Talk About When We Talk About Love av Raymond Carver – og dessuten spille hovedrollen selv. Men dagene frem mot premièren skal vise seg å bli et sammenhengende stevnemøte med hans indre demoner.

Komisk kaos

Den fremste av disse demonene er faktisk Birdman. Ja, når denne filmen er så morsom, sprø og smart, er det hovedsakelig fordi den tilårskomne skuespilleren viser seg å ha internalisert superhelten han en gang spilte. Riggan Thomas har rett og slett overtatt karaktertrekk fra rollefiguren og derfor blitt lettere schizofren.

González Iñárritu introduserer dette komiske motivet umiddelbart: I åpningsscenen sitter Riggan og mediterer rundt én meter over gulvet. Han svever i løse luften. Litt senere skrur han på dataskjermen med en befalende gest, uten å røre skjermen. Han har magiske egenskaper, skjønner vi. Eller er det bare en fantasi? Hans indre fuglemann er en slags djevelsk lokkemann – eller underbevissthet – som med dyp, dragende røst minner Riggan på hans tidligere meritter og vil han skal vende tilbake til Birdman-konseptet.

At Riggan spilles av Michael Keaton, som i sin tid ble berømt for rollen som Batman , gjør ikke denne psykologiske studien mindre pikant. Keaton har også stemmen til den indre fuglemannen i Riggan.

All that Jazz

Men Birdman er ikke et one-man-show. Hele filmen er holdt i et forrykende tempo. Emma Stone, Naomi Watts og Edward Norton gjør glimrende biroller i teaterkulissene. Der er det naturligvis kaos, konflikter og premièrenerver, akkompagnert av en trommeslager som i enkelte scener opptrer som gatemusikant og i andre scener har flyttet inn på et bakrom i teateret. Et meget stilig grep.

Klaustrofobisk i korridorene

Det er den mexicanske trommeslageren Antonio Sanchez som har komponert musikken. Denne nordamerikanske produksjonen har i det hele tatt en sterkt søramerikansk profil, for i tillegg til regissør og komponist er filmfotografen Emmanuel Lubezki mexicaner. Han gjør lange tagninger og skaper en klaustrofobisk atmosfære i de trange korridorene på det gamle teaterhuset (fascinerende nok var den svevende Gravity Lubezkis forrige jobb).

Denne gjengen leker med konvensjonene i en erkeamerikansk sjanger, fyller den med surrealisme og heftige rytmer. Det er praktfullt, imponerende – og bevegende.

Les også:

 1. Les også

  «En av de beste barne- filmene jeg har sett!»

 2. Les også

  «Høyst sannsynlig en av årets beste filmer»

 3. Les også

  Årets første, norske film imponerer ikke

 4. Les også

  «Jupiter Ascending:» Underholdende romeventyr

 5. Les også

  «Sauen Shaun:» Det smarte får

 6. Les også

  «The Interview:» Tidvis morsom kompiskomedie

 7. Les også

  «The Theory of Everything:» Glimrende skuespill redder filmen

Les mer om

 1. Filmanmeldelse

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 2. BYLIV

  Byvandring i kveld: Bli med på tur fra Nordpolen til Cuba

 3. BYLIV

  Ekspertene gir deg sin guide til Bylarm

 4. BYLIV

  Regissør Tolga Karaçelik: – I Tyrkia kan alle bli kalt forræder

 5. BYLIV

  Duket for Djangofestival nummer 38

 6. BYLIV

  Lager ny festival: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk