Byliv

Annerledes Askepott

Askepott er au pair hos den slemme enkefru Gnien i samtidsopera med og for barn.

Furulund Svein Erik

 • Ann Christiansen

Furulund Svein Erik

Askepott (Ingeborg Mantor) er nettopp begynt som au pair hos familien Gnien, og tre egoistiske søstre overdynger henne med oppgaver. Fra venstre: Medusa (Dag Jacob Torneberg, delvis skjult), Dragonia (Sebastian Fongen) og Hecate (Carl Martin Prebensen) Furulund Svein Erik

Tre søte kattunger, fra venstre: Anna Rusenlund, Kaja Holo og Hedvig Bache Hungnes. Furulund Svein Erik

Det myldrer i Bjørvika-operaen, av kattunger, togpassasjerer, slemme søstre og en snill Askepott.

Aldri har så mange barn og unge vært med i én forestilling i Operaen. I Askepott — en barneopera fyller de ikke bare orkestergrav og scene, de har også sydd kostymer som forvandler små sangere til verdens søteste firbente skapninger, blant annet.

161 personer i alderen syv til 18 år bidrar når den 30 år gamle barneoperaen til Peter Maxwell Davies for første gang settes opp på Den Norske Opera & Ballett. Komponisten har selv krevd at operaen skal fremføres med barn i alle ledd.

Au pair.

I denne versjonen havner ikke Askepott ikke hos en ond stemor, hun er au pair hos den kanskje enda ondere enkefru Gnien. Og det er ikke mus som hjelper henne, men de nydeligste små kattunger.

Men slottsball er det, og en kjekk prins - og jo da, Askepott mister skoen sin, her også.

— Jeg er den eneste som er snill med kattene, så de hjelper meg og syr en ballkjole med kattefotspor, forklarer Ingeborg Mantor som deler rollens om Askepott med Hanna Bjåstad.

— Operaen er mitt andre hjem, sier 16-åringen som har vært med i Barnekoret i seks år.

centerAskepott (Ingeborg Mantor) er nettopp begynt som au pair hos familien Gnien, og tre egoistiske søstre overdynger henne med oppgaver. Fra venstre: Medusa (Dag Jacob Torneberg, delvis skjult), Dragonia (Sebastian Fongen) og Hecate (Carl Martin Prebensen). Furulund Svein Erik

Unge overalt.

Hele Operaens barnekor og et par tidligere medlemmer fyller alle rollene, fordelt på to lag. Med 14 forestillinger kan det ellers bli for tøft løp. Orkestergraven er fylt med musikere fra Barratt Due Musikkinstitutt og Oslo musikk— og kulturskole. Og det er elever fra design- og tekstillinjen ved Lørenskog videregående skole som har sydd mange av de kreative kostymene, som er tegnet av Grete Rustad, student ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Unge krefter i mange ledd, altså. Fremtidens operaaktører, som skal få oppleve hva det vil si å være med på en operaoppsetning.

— Det er fantastisk å se alle disse skjønne ungene, et privilegium, sier en entusiastisk regissør, Gunnar Bergstrøm, som lover flere lignende prosjekter.

Kjempe.

En blid Esther Victoria Randem (16) sitter i sminken og er i ferd med å bli forvandlet til enkefru Gnien.

— Det er veldig, veldig gøy, det er alltid moro å spille slem. Det er veldig kul musikk, regien er kjempebra og jeg liker den kjempegodt, sier hun.

Hennes tre døtre, Hecate, Dragonia og Medusa, slemme de også, selvsagt - og desto mer komiske - spilles alle av gutter.

— Det er utrolig morsomt å spille så komisk rolle, med kule kostymer og regi. Fantastisk, sier Carl Martin Prebensen (18). Mens jevngamle Sebastian Fongen stolprer seg inn i Operaens kantine på høye hæler og sier:

centerDag Jacob Torneberg og Sebastian Fongen. Furulund Svein Erik

— Det er litt semikomfortabelt.

Den tredje søsteren, Dag Jacob Torneberg (15), slapper av med en cola og har det litt tungt; det klør under parykken.

Men høye hæler og varme parykker ser ut til å være helt glemt når de tre kort tid senere danser, shower og synger på scenen mens de overdynger snille, beskjedne Askepott med hånlige kommentarer og stadig nye oppgaver.

Se spilleplan her!

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Ta med piknikkurv og teppe og nyt alt fra klassisk til pop og elektronika

 2. BYLIV

  Dette er de nominerte til årets skolerevypriser

 3. BYLIV

  Nesbrurevyen 2019: Billige poenger om dyre vaner

 4. BYLIV

  Nesbrurevyen 2020: «En herlig alt-går-til-helvete-revy!»

 5. BYLIV

  Nesbrurevyen 2018: Det er ingen snarveier til en god revy

 6. BYLIV

  Stabekkrevyen 2019: Essensen av skolerevy