Byliv

Gullskatten fra 2. verdenskrig stilles ut

Du kan ikke bade i penger som onkel Skrue, men du gå gjennom en portal av gullmynter verd millioner. Aldri før har Historisk museum opplevd så stor pågang på en utstilling.

Historisk museum stiller ut 15.000 av gullmyntene som ble reddet ut av Norge ved utbruddet av annen verdenskrig. Peter Dowsett og Thomas Jones fra Australia var blant mange som tok turen for å se. Rolf Øhman

 • Sol Sigurjonsdottir

— Dette er uten tvil Norges sikreste utstillingsrom, det kan vi slå fast, sier Håkon Roland, leder ved avdeling for numismatikk og klassisk arkeologi ved Historisk museum. Det er ganske naturlig at det for tiden er Norges sikreste museum, det stiller ut gullmynter verd 120 millioner kroner.

Myntene i samlingen har en potensiell markedsverdi på 120 millioner kroner. Rolf Øhman

Sammen med kollega Svein Gullbekk har han arbeidet med utstillingen Den tunge bagasjen . Utstillingen er en del av Universitetet i Oslos store utstilling Ja, vil elsker frihet i forbindelse med grunnlovsjubileet. Gjennom utstillingen utfordres begrepet «frihet» i ulike former.15.000 gullmynter er møysommelig montert inn i store glassmontere, som utgjør en «pengeportal». Så tung var installasjonen at hele gulvet i Kulturhistorisk museum måtte forsterkes med søyler helt ned til grunnmuren for å kunne huse portalen, som veier nærmere tre tonn.

Datidens oljefond

For første gang vises gullskatten som sikret Norges selvstendighet under annen verdenskrig. Gullbeholdningen finansierte eksilregjeringen, kongefamilien og deler av motstandskampen under krigen.

Rett før annen verdenskrig var sentralbanksjefen i Norges Bank bekymret for landets gullbeholdning på 50 tonn. Hvordan skulle man sikre den nasjonale gullreserven ved en eventuell invasjon? Responsen fra politikerne var lunken, og banken bestemte seg derfor for å ordne pakking i kasser og tønner.

— Dette gullet var på en måte datidens oljefond og ekstremt viktig for Norge, sier Roland.

Tidlig om morgenen 9. april 1940 ble gullet fraktet bort, rett foran nesen på de tyske okkupasjonsstyrkene. Deretter ble gullet fraktet den lange veien fra Oslo og nordover, siden til Storbritannia og deretter Canada og USA. Reisen var lang og dramatisk, og i utstillingen skildres den i en tegneserie laget av kunstneren Melanie Sourisseau.

— Det som er spektakulært nytt, er disse myntene fra selve transporten. Aldri før har disse vært stilt ut. Hver eneste mynt kom tilbake til Norge, sier Roland.

Markedsverdi på 120 millioner

Noen av myntene kom tilbake til Norge så sent som på 80-tallet. I 2003 skulle Norges Bank selge sin gullbeholdning. Da grep museet inn.

— Vi hørte om dette, og mente at myntene er en del av norsk kulturminne. De har en verdi langt over sin vekt i gull, sier Roland.

De 15.000 gullmyntene som stilles ut, har også stor samlerverdi. Myntene man ser i portalen er 20-kroninger fra 1910 med motiv av Haakon VII og 20-kroninger fra sent 1800-tall med Oscar II. Tilsammen har myntene en teoretisk markedsverdi på rundt 120 millioner kroner, eller rundt 8000 kroner pr. stykk. Hvorvidt denne verdien ville holdt seg om alle de 15.000 myntene hadde entret markedet samtidig, er selvsagt et annet spørsmål. Men mange ville garantert betale godt for å få sin del av gullskatten.

- Dette er et populært samleobjekt. Det finnes kun to varianter gullmynter med Haakon VII, en 10-kroning og en 20-kroning, begge fra 1910. 20-kroningen med Haakon VII og Olav den hellige på baksiden er en etterspurt mynt, bekrefter Gunnar Thesen i Oslo myntgalleri.

Universitetet i Oslo hatt et tett samarbeid med Norges Bank i forbindelse med utstillingen av gullskatten. Hver eneste mynt er montert i det sikre hvelvet i Norges Bank og sikret med tunge ståldører i museumssalen.

— Det er en utfordring å stille ut mynt. Arkitekten tenkte at vi må spre det utover i paneler, nærmest som en portal så man kan komme så nært som mulig. Vi vil at folk skal komme inn og bli nysgjerrige, sier Roland.

sol.sigurjonsdottir@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  – Ingen andre land gjør det samme med sine historiske bygg

 2. BYLIV

  Denzel mot den russiske mafia

 3. BYLIV

  Ta med piknikkurv og teppe og nyt alt fra klassisk til pop og elektronika

 4. BYLIV

  Dette er de nominerte til årets skolerevypriser

 5. BYLIV

  Nesbrurevyen 2019: Billige poenger om dyre vaner

 6. BYLIV

  Nesbrurevyen 2020: «En herlig alt-går-til-helvete-revy!»