Byliv

Syng, søster, syng

«Pitch Perfect» gir det den lover, med en liten vri.

 • Maria Fosheim Lund

Vår vurdering:

3 av 6

Genrefenomenet bromance (brother+romance), frontet av Hangover -filmene, er enda et symptom på Hollywoods gubbevelde.

De store filmproduksjonsselskapenes altoverskyggende ønske om åbehage det mannlige kinopublikum gjør, med titler som I Love You, Man (2009), kvinneroller enda litt mer overflødige. Det er ikke lenger behov for en kjæreste-birolle eller venninne-birolle, når filmene utelukkende fokuserer påguttas inderlige vennskap.

Skittprat

Motinnlegg har kommet i form av kvinnelige bromances (et feminint synonym har jeg ikke funnet). Bridesmaids (2011) brøytet vei, og benyttet bevisst prosjektilspying og skittprat fra kvinnemunn som sjokkeffekter. Pitch Perfect har latt seg inspirere.

Filmen er en vri på den velkjente, amerikanske collegefilmen, hvor det skal konkurreres lagvis om noe: sjakk, debatt, cheerleading, amerikansk fotball. You name it. Her er det a cappella-synging. Talentfulle Beca (Kendrick) blir motvillig vervet inn i Barden Bellas, som ligger dårlig an etter at solisten Aubrey prosjektilspydde påpublikum i forrige finalerunde.

Beca er egentlig litt for emo og alternativ til å bli med, men har inngått en pakt med faren om at hun måbli med på én skolefritidsaktivitet og bli på college i minst ett år, før hun eventuelt skal fåhjelp til å flytte til Los Angeles og bli DJ. Sånn er livet.

Publikumsfrieri

Pitch Perfect sørger for store seertall ved å inngå en tydelig kontrakt med publikum. De velkjente intrigene og stereotypene brukes uforskammet som publikumsfrieri. Men, som Bridesmaids , snur filmen allikevel litt opp ned på det hele. Jentene i Barden Bellas er en bukett med sexfikserte, lesbiske, overvektige, og frittalende sangerinner med kollektiv sans for drøy humor.

Det mest forfriskende aspektet ved filmen er at det åvære venninner ikke utelukkende portretteres antagonistisk, altså ikke bare som det å være i steil konkurranse om makt og oppmerksomhet.

Til sammenligning er guttelaget og hovedkonkurrentene på samme skole, The Treblemakers, fromme og banale, en gjeng med biroller malt med brede penselstrøk. Mon tro hva Harald Eia & co. har å si til dette?


Her finner du påskens filmprèmierer:

 1. Les også

  «Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

 2. Les også

  Originalt familiedrama

 3. Les også

  «Et formidabelt comeback»

 4. Les også

  Skremmende aktuelt om gisseldrama

 5. Les også

  Lett irriterende og litt trivelig komedie

 6. Les også

  Syng, søster, syng

 7. Les også

  Engstelig regidebut fra Dustin Hoffman

 8. Les også

  Briljant og blekt om hverandre

 9. Les også

  Et underholdende animasjonseventyr

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sist ble det bråk i sosiale medier, men Paul Feig vil fortsatt lage filmer om kvinner «som også menn vil se»

 2. KULTUR

  #Metoo preget også SAG-utdelingen

 3. KULTUR

  Bening og Bell løfter «Filmstjerner dør ikke i Liverpool»

 4. BYLIV

  «Wonder Woman» får premiere under Oslo Pix

 5. KULTUR

  Metallica prøvde seg på «Take on me» i Telenor Arena

 6. KULTUR

  «Lady Bird» er en elegant og oppsiktsvekkende debutfilm