Byliv

5 tips for helgen

I 1986 endte Oslos karneval med fyll og bråk. Lørdag er det fest igjen – forhåpentligvis uten fyll.

Lørdag er karnevalsparade på Karl Johan Felipe Dana

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

I 1983 gikk den første karnevalsparaden gjennom Oslo sentrum. Det som startet med dans og glede, endte i vold, fyll og slagsmål noen år senere. I sommer prøver ildsjeler seg på et nytt karneval.

— Vi vil lage en stor folkefest som inkluderer alle verdens kulturer. Vi skal ikke ha en fyllefest, og vi vil ha publikum med på laget. Jeg tror en av grunnene til at det gikk galt i 85/86 var at det ble et observatørkarneval, ikke en folkefest, sa initiativtager og ildsjel Anders Hansen, leder i Oslo sambaskole da vi snakket med ham i vår.

Lørdag er det klart for samba, karneval og dans i gatene. Karneval er en lek med roller og viser verden på vrangen. Historisk sett ble bonden konge og tjenerne ble herskapet. Karnevalshistoriker og journalist Helen De Bellis forteller at karnevalet har sine egne regler.

— Metamorfosen står sentralt. Det handler om å delta, å være stjerne i ditt eget lille show. Du kan være akkurat den du vil. Det er du som lager festen, i et karneval er du mye mer enn en tilskuer. Du er ikke deg selv i et karneval, du er en annen, og du må kle deg ut! Det trenger ikke være avansert. Ta et laken, og vips er du Julius Cæsar, ler De Bellis.

Så er spørsmålet om vi greier å oppføre oss når vi tar på oss kostymene og drar på karneval.

— Ja, det tror jeg faktisk. Vi har reist mer, vi har andre holdninger og vi er blitt mer verdensvante. Utgangspunktet for årets karneval har også helt andre premisser enn det hadde i 1983, sier Hansen.

Karnevalsparaden starter lørdag 21. juni kl. 13 fra Jernbanetorget og beveger seg opp Karl Johans gate til Spikersuppa.


Dette skjer også i helgen:

VG-lista topp 20

Austin Mahone Matt Sayles

Stor gratiskonsert på Rådhusplassen med internasjonale artister på scenen. Austin Mahone, Cody Simpson, Rita Ora, Broiler, Katy B og ikke minst Isac Elliot står klar for å underholde deg. Det er ventet over 100 000 mennesker til fredagens show, og arrangørene av VG-lista topp 20 advarer foreldre mot å sende barna alene på kveldens show.

Les mer om konserten her:

Les også

- Pop til sulteforede ungdommer

Sted: Rådhusplassen i Oslo

Tid: 20. juni kl 19:55 – 23:00

Aktivitetsområdet åpner kl 12:00

Hovedinngangen til det indre publikumsområdet åpner kl 18:00

Sommerøya

Fredag og på lørdag inntar elektronikafestivalen Sommerøya Sukkerbiten like ved Operaen for andre året. Det blir konserter, DJ-sett, kunstinstallasjoner, performance og mer. Festivalen har arrangementer både på dagtid og kveldstid både for barn og voksne. Barn under 12 år kommer gratis inn med voksne.

På plakaten står blant andre Mathias Stubø, Siennå, Side Brok, Bugge Wesseltoft, Kohib, Natalia Barbin, Funkin Matt og Broiler.

Les mer her:

Les også

Elektronika ved vannkanten

Sommerfest i Kværnerbyen

Alabama Lovesnakes

Oslo og Østkanten bluesklubber arrangerer i år igjen en stor sommerfest med en rekke artister, god mat og god stemning. På scenen er det selvsagt blues som gjelder! Selv Prøysen kommer i bluesdrakt denne sommerdagen.

Dørene åpner kl. 15.00 med Rocksberg, som er Øivind Aksberg. Han leverer ekte varer med sin kassegitar og stompbox. Han spiller groovy fingerstyle gitar som "stinker rock 'n roll" og beveger seg gjennom flere sjangre.

Siden det er Prøysenjubileum i år, blir visedikteren presentert i ny, blå tonedrakt. Prosjektet Blå Prøysen består av Amund og Henrik Maarud og Erik Harstad, og de inviterer til et spennende møte mellom Ringsaker og Mississippi.

Det Karlstad-baserte bandet Alabama Lovesnakes har spilt sammen siden 2006 og leverer svingende bluesrock fra de värmlandske sumpene. Med seg på gjestevokal har de Lisa Lystam, en kommende stjerne i svensk blues.

Løs Jakke fyller kravene til en «Supergruppe» med god margin. Sammenlagt har medlemmene et par hundre års banderfaring, og hver for seg skapt stor stemning for musikkelskere på Oslos utesteder og ellers i Norge de siste 40–50 årene. Bandet blander blues, bluesrock og rhythm & blues.

Kvelden avsluttes med Eric "Slim" Zahl & The South West Swingers som har ambisjoner om å videreføre de flotte tradisjonene og musikken fra 50-tallet – med sitt eget og mer rocka uttrykk.

Sted: Kværnerbyen, Turbinveien 28

Tid: Lørdag fra kl. 15.00

Magi med Aladdin og hans lampe

Her er gjengen som skal spille for deg i Frognerparken i sommer. Peter Mydske

Sommerteateret i Frognerparken fyller 40. Hver sommer de siste 40 årene har teaterstudenter satt opp teater for barn i Frognerparken. Årets sommer er intet unntak, og på programmet står Aladdin og den vidunderlige lampen.

Eventyret er hentet fra Tusen og én natt , og er et folkeeventyr fra Midtøsten. Aladdin er en fattig, men godhjertet gutt, som finner en magisk ånd i en lampe. Ved hjelp av ånden finner han troen på seg selv, prinsessen og en ganske stor del av sultanens rike. Dette hadde han ikke fått til uten hjelpen fra en svært selskapssyk ånd, som aller helst ønsker seg en venn, og fra tidenes kuleste teppe!

Les mer:

Les også

Magi med Aladdin og hans lampe

Sted: Teltet bak monolitten i Frognerparken

19.–29. juni: Kl. 11.00, 13.00 og 17.00

31. juni–20. juli: Kl. 13.00 og 17.00

Spillefrie dager: 23. juni, 30. juni, 4. juli, 7. juli og 14. juli

Billetter: www.sommerteatret.no eller 981 49 924

 1. Les også

  Nytt karneval-forsøk i byen

Relevante artikler

 1. BYLIV

  10 tips for helgen

 2. BYLIV

  Se våre 10 tips for helgen

 3. BYLIV

  10 tips for helgen: Full musikalsk trøkk i Oslo

 4. BYLIV

  10 tips for helgen

 5. KULTUR

  Skal du på festival i sommer? Her er 123 norske du kan velge mellom

 6. KULTUR

  50 festivaler i sommer – noe for enhver smak