Byliv

Sex og singeldriv

Rihannas sjette album er fylt til randen med to elementer: Varierte hitsingler og drøyere sexhistorier. Men der andre snubler, gjennomfører hun med stil.

 • Helle Skjervold

Vår vurdering:

5 av 6

Den 23 år gamle popartisten Rihanna virker å være en endeløs kilde til hitsingler. Hennes sjette studialbum «Talk tha talk» blir neppe noe unntak, mener vår anmelder. Universal Music

Les ukens plateanmeldelser:

Marit Larsen:

Les også

Gjennomført for trygt

Drake:

Les også

Polariserende popgull

Kate Bush:

Les også

(Be)undringsverdig

Nickelback:

Les også

Utdatert og karikert

Cir. Cuz:

Les også

Hits for kids

Staut:

Les også

Energisk hverdagsalvor

Dersom du merker opp hvilke fire kvadratiske ytterpunkter dagens kommersielle popfelt er spent opp mellom, vil du noe forenklet finne David Guettask eurodance i det ene hjørnet, radiovennlig poprock i det andre, klassiske hjerte-smerte-ballader i det tredje, og bassdrevet r’n’b i det siste.

23 år gamle Rihanna har gjennom hele sin artistkarriere, som på tross av ung alder så langt utgjør 20 millioner solgte albumer og 60 millioner solgte singler, vært en popmusikalsk allrounder, og den driftige barbadieren beveger seg uproblematisk frem og tilbake over hele dette nevnte spekteret.

Dermed har hun en tilsynelatende endeløs kilde til singelproduksjon (42 utgitte så langt), og hitraten vil garantert ikke avta med dette sjette albumet på like mange år.

God miks

right.

Det henger muligens ikke helt på greip, men det gjør heller ikke musikksmaken til dagens poppublikum, som er flasket opp på spillelister, sjangeranarki og en rastløs nedlastingsfrekvens.

Ta dette albumets suverent sterkeste spor, «Drunk on love», som eksempel. Her sampler Rihanna de britiske indieyndlingene i The XX og transformerer en i utgangspunktet minimalistisk og vemodig låt om til en av årets mektigste, mest oppløftende kjærlighetsballader.

Mer sexfiksert

Startgate-produserte og Jay-Z-gjestende «Talk that talk»er en forholdsvis hard låt med hitgaranti, det samme er den blide, små-karibiske «You the one», der tempoet tas ned til et fint mellomnivå der få, store poplåter tør gå.

Det eneste som skurrer litt med Rihannas spennvidde, er at hun nå er mer sexfiksert enn noen gang tidligere og at denne rollen fremstår noe påtatt. Albumets bunnotering er låten «Birthday Cake», hvis refreng består av hakkete gjentakelser av det åpenbart dobbeltkommuniserende ordet cake.

Singler som spriker

rightFoto: Universal Music

Takket være den fantastiske bass— og trommedrevne beaten går det langt bedre på «Cockiness (love it)», selv om hun også her lirer av seg linjer som suck my cockiness, eat my persuasion .

Nettopp sistnevnte låt er musikalsk sett et bevis på at Rihanna anno 2011 er varm nok i trøya til å lage singler som spriker i alle retninger, også innenfor samme album.

Med Talk that talk virker Rihanna mer komfortabelt avslappet enn noen gang tidligere, både vokal- og stilmessig, og hun går til og med lenger i de ulike retningene hun tidligere har snust på.

Hjemmeseier

Så hvor hører hun egentlig hjemme? Jo, hun hører hjemme der popen skal befinne seg: På badet foran speilet på jentevorspielet, som gulvfylleren på nattklubben og som soundtrack til en gryende forelskelse.

Med Talk that talk har Rihanna produsert nok en popmusikalsk home-run, der hun er innom både powerballader, dubstep-flørting og stadiondance på veien hjem.

Flere Rihanna-anmeldelser:

 1. Les også

  En rufsete, heseblesende folkefavoritt

 2. Les også

  Storslått, stilig og statisk

 3. Les også

  Masser av hits

 4. Les også

  Et voldsomt comeback

 5. Les også

  Slår tilbake

 6. Les også

  Snilt og sikkert

 7. Les også

  En rufsete, heseblesende folkefavoritt

 8. Les også

  Storslått, stilig og statisk

 9. Les også

  Masser av hits

 10. Les også

  Et voldsomt comeback

 11. Les også

  Slår tilbake

 12. Les også

  Snilt og sikkert

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  «Det blir for mye flatt fyll, rett og slett»

 2. KULTUR

  Kan vampyrfeberen redde platehøsten?

 3. KULTUR

  Rihanna byr på ballader fremfor bangers

 4. BYLIV

  David Guetta til Oslo

 5. KULTUR

  Diamantfeber i spøkelsesby

 6. BYLIV

  Gene Simmons: - Vi gir alt i Kollen