Byliv

Aurora - en musikalsk sensasjon

Bylarms største snakkis forførte publikum i senk.

  • Linnea Skare Oskarsen

Vår vurdering:

6 av 6

Aurora Aksnes forførte publikum på Sentrum Scene fredag kveld. Foto: Dan P. Neegaard

_D3A0033-20150306-212042-DFB879-rZ8nfJWBSI.jpg Foto: Dan P. Neegaard

_D3A0105-20150306-211914-82F452-DuQYmoLFTt.jpg Foto: Dan P. Neegaard

Det gjaldt å være tidlig ute før Aurora inntok Sentrum Scene fredag kveld. Salen bugnet av festivalglade ansikter allerede tjue minutter før konsertstart, noe få andre artister kan skryte på seg under Oslos klubbscenefestival.

Både nasjonal og internasjonal interesse for jenta fra Os har vært stor i kjølvannet etter Bylarm i fjor. Aftenposten har markert henne som årets største musikkhåp, og hun har signert med tre plateselskaper. Det har flere ganger blitt påpekt at plateselskapet Decca Records, som ikke ville signere Beatles, signerte ungjenta. Med Katy Perrys lovord på toppen har 18-åringen fått en pangstart.

Jubel fra første tone

Forventningene var skyhøye da Aurora entret scenen og åpnet sine tredve minutter med rykende ferskt materiale. Resultatet var intet mindre enn slående.

De nye låtene er samlet en smule mer nedtonet enn publikumsfavoritten «Under Stars», og linjer kan like gjerne trekkes til Björks øye for minimalisme som til den godt benyttede Susanne Sundfør-parallellen. Enda en spennende musikalsk utvikling er at elektronikaen har gitt mer plass til akustisk perkusjon.

Aurora skinner på scenen. Hun befinner seg alltid i øyeblikket og utøver musikk med hele kroppen.

Med et imponerende spekter synger hun klokkerent og er ikke redd for å dra på. Kort sagt leverte Aksnes et veldig lovende frampek til det kommende debutalbumet og generelt hva vi kan vente oss i fremtiden.

Den modne kvinnen og den sjarmerende jenta

Det er knyst under sangene og stor entusiasme mellom dem. Men Aurora holder seg ydmyk. «Å, så mange folk! Tusen takk for at dere kom».

Stemningen blir enda bedre, og presset fra folkemengden sterkere, når hun setter i gang med «Awakening» og «Under Stars». Men det er hennes nylig sluppede singel «Runaway» som stjeler showet.

Låten blir høydepunktet og det sterkeste beviset for påstanden om at hun er moden for alderen. Foruten et sterkt stykke litterært håndverk «Kept running for a soft place to fall», var den musikalske fremførelsen rett og slett en sensasjon. Her var stålkontroll å finne og ikke annet enn fullstendig bergtagelse å hente.

«Jeg er forresten Aurora, glemte å si det i sted» ytrer hun med et ektefølt sjenert smil om leppene. En setning som nesten virker komisk i den tettpakkede salen og i hvert fall etter «Runaway», som knuste alle spekulasjonene i om hun var klar for konsertformatet av dette kaliberet.

Sprer gode følelser

Aurora har ytret til Aftenposten at hun griner én gang under hver konsert. Selv spottet jeg ingen tårer i kveld, men det vil ikke si at fremførelsen føltes mindre ektefølt av den grunn. Snarere forsterket hennes positive og litt knisete fremtoning konsertens kvalitet.

I etterdønningene av Susanne Sundførs kjølige synthformat, har flere søkt lykken på samme sti, med varierende suksess.

Selve bærebjelken for disse artistene er den dype melankolien som nærmest har bunnet i en konkurranse om størst klump i halsen. Her skiller Aurora seg ut.

Det melankolske uttrykket i musikken sammen med hennes sjarmerende vesen utstråler ikke en dyster stemning, tvert imot. Jeg satt igjen med varme strømninger i kroppen, med følelser om sommer i emning. Det lover også godt for festivalene i sommer. En kan gå så langt som å si at den eneste forskjellen mellom i kveld og en Øya eller-Slottsfjell dag, var den manglende sommerfargen.

Aurora har definitivt kapret flere norske hjerter i kveld, og det er ikke vanskelig å spå at dette idolets storhet bare kommer til å vokse.

Les også

  1. Aurora Aksnes: «Jeg griner selv minst én gang i løpet av en konsert»

_D3A0161-20150306-211714-FF7057-qb2CxroRez.jpg Foto: Dan P. Neegaard