Byliv

Springbrett for flerkulturell ungdom

Linda Nguyen sto ved operasjonsbordet i Namsos da Operaen ringte for å få henne til å sette opp en musikal.

Image for xstream video 21829

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

I et lite lokale i Torggata holder Kulturklovnene hus. Her øver de, snekrer, syr kostymer og maler scenografien til musikalen Domino. Premièren er i Operaen. Ildsjel og initiativtager Thuy-Linda Nguyen har gitt opp å ha et privatliv.

— Nå vet jeg akkurat hvor mye som gjenstår! Jeg jobber som fastlege på Ensjø med fulle lister. Jeg husker fortsatt hvor sliten vi var etter at siste forestilling på Under samme himmel var over, men da ante vi ikke hvor mye jobb det var, smiler Linda Nguyen (29) med røtter i Vietnam og oppvekst på Moss.

Intens sangøving må til før gjengen går på scenen i Operaen. Her øver Phong Thanh Dang (22), Tung Thanh Doan (24) og Marianne Lindbeck (22) May Synnøve Rogne

— Jeg er musikkutdannet, men etterpå tok jeg lærerutdanning. Nå jobber jeg fulltid som matte- og musikklærer. Jeg har nok vært en dårlig kjæreste den siste tiden. Men der noen synger i kor, setter vi opp musikaler. Det er litt det samme, og visjonen til Kulturklovnene kjente jeg meg igjen i, forteller musikalsk leder Dang Pham (29), også fra Vietnam.

Lov å dumme seg ut

Kulturklovnene startet som et hobbyprosjekt den gang Linda Nguyen studerte medisin i Trondheim. Nå har det utviklet seg til noe mye større.

- Det skal være et lavterskeltilbud, et springbrett for flerkulturell ungdom som vil prøve seg enten på scenen eller bak. Det skal være et sted hvor det er lov å dumme seg ut og prøve nye ting. Vi vil være en støttespiller hvis de ikke får støtte hjemmefra, sier Nguyen videre.

— I oppveksten var jeg alene om å ville satse på musikk, sier Pham.

— Vi vil at flere flerkulturelle tar mot til seg og prøver, skyter Nguyen inn.

- Malerne kommer snart for å gjøre klar scenografien. Jeg vet ikke hvor mange kvadratmeter som gjenstår, men det er ganske mange, ler Linda Nguyen og Dang Pham May Synnøve Rogne

— De ender som mattelærere og tannleger til slutt, ler Pham.

Det er ikke tvil om at musikk- og teaterbransjen er hard og usikker også for etnisk norske, men begge to mener det er viktig ikke å gi opp drømmen. Nguyen tror flerkulturelle foreldre en skeptisk.

— Jeg har merket meg at i mange i flerkulturelle miljøer, jobber foreldrene aktivt mot en kreativ karrière. Foreldrene mine ville at jeg skulle bli lege, og det har jeg full forståelse for. Hvis du ikke har et miljø rundt deg som støtter deg, er det vanskelig å ha mot til å satse, sier Nguyen.

Fikk nyheten på operasjonssalen

Det var absolutt ikke alle som var villig til å satse på en gjeng glade amatører. Da Nguyen prøvde å få satt opp sitt forrige prosjekt fikk hun avslag på avslag. Til slutt var det Operaen som tok dem inn under Mangfoldsprosjektet.

- Jeg spiller skurken, så jeg må jo ha kule kostymer, ler skuespiller Marianne Lindbeck. May Synnøve Rogne

— Jeg var medisinstudent og assisterte ved en operasjon da telefonen ringte, og Tor Fagerland fra Operaen spurte om jeg ville presentere prosjektet. Alt jeg hadde var et utkast til et manus, en demolåt, null erfaring med teater, men med god gjennomføringsevne. De har behandlet oss som profesjonelle, sier Nguyen.

— Operaen har vært veldig støttende, og de tar godt vare på oss. Vi som jobber med Domino er som en liten familie som arbeider iherdig mot et felles mål, sier skuespiller Marianne Lindbeck (22), som spiller stykkets fargerike skurk.

Domino handler om at du ikke skal dømme folk uten å kjenne til historien deres. Handlingen er satt på et cruiseskip, og er både en kjærlighetshistorie og et mysterium.

- Cruiseskip er kanskje litt harry? Jeg hadde aldri jobbet med musikaler tidligere, så jeg hørte gjennom mange. Jeg vil lage musikk som er publikumsvennlig og stilistisk tro til sjangeren, sier Pham.

— Vi vil også vise frem den nye generasjonen innvandrere som er integrerte, men som har en annen bakgrunn som selvfølgelig har påvirket oss, avslutter Nguyen.


Dette er Tet-festivalen:

Tet er vietnamesisk og betyr nyttår

Asia–Live in Norway med noen av de største stjernene i vietnamesisk underholdningsbransje: Y Phuong, Nguyen Khangm Quoc Khanh, Hoang Thuc Linh, Mai Thanh Son og Lam Thuy Van oppføres i Operaen 3. februar kl. 17.00 og 20.00.

Musikalen Domino spilles i Operaen 6. 7. og 8. februar.

Ensemblet består a v rundt 50 ungdommer som alle jobber på frivillig basis.

Utstillingen Domino åpner 2. februar og vil være åpen i Torggata 16 under Tet-festivalen.

Her får du se fotografiene til Phuong Costello og tidligere STERK-prisvinner i illustrasjon, Arne Sigmund Skeie.

 1. Les også

  Nytt blikk på Munch og Melgaard

 2. Les også

  Tid for Internett-poesi

 3. Les også

  Teater: Det vanskelige familielivet

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 2. BYLIV

  Dette er helgen der du kan oppleve Oslos mangfoldige kulturtilbud helt gratis!

 3. BYLIV

  10 tips for helgen

 4. BYLIV

  Guide til Eurodok: Virkeligheten på film

 5. BYLIV

  10 tips for helgen

 6. BYLIV

  Bob Dylan til Norge