Byliv

Sterkt om mobbing

Med unik tilgang til barna gir filmskaperne bak Bully en rystende skildring av hvordan skolesystemet ignorerer hverdags­mobbingen.

 • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

5 av 6

Vi vet alle at skolegården ikke nødvendigvis er noen lek. Men få var nok klar over hvor sårbare barna våre er, når skolegården forvandler seg til en darwinistisk lekegrind uten bevisst overoppsyn av voksne.

Den amerikanske dokumentaren Bully tar utgangspunkt i amerikanske forhold, idet den skildrer fem enkeltskjebner rundt om i amerikanske skolegårder. Men den mobbingen de utsettes for kunne skjedd hvor som helst - spørsmålet er hva hver enkelt skole gjør med det.

I Bully viser skolemyndighetene og -ledelsene sjokkerende lite for å forebygge og følge opp mobbingen. På en av skolene hevder ledelsen at skolen ikke har noe problem med mobbing, selv etter at 17-åringen Tyler tok sitt eget liv etter langvarig mobbing. Denne uforstanden er symptomatisk for et skolesystem som åpenbart lenge har ansett mobbing for en naturlig del av det å vokse opp.

Ofrene

Bully er likevel ingen dokumentar om skolesystemet, selv om avsløringene avkler det. Filmen handler mer om ofrene for mobbingen og de forferdelige konsekvensene det får for dem og deres nærmeste.

Den mest utsatte skjebnen i filmen er Alex, en 14-åring som har opplevd så mye fysisk og psykisk mobbing at han nærmest forventer det hver eneste dag. Et av filmens mest hjerteskjærende øyeblikk inntreffer når han forsvarer mobberne overfor foreldrene sine, fordi han tror de er hans venner.

Et like komplekst tilfelle er 14-åringen Ja’Meja, som en dag i desperasjon tar frem en revolver på bussen. Politiet kan på sin side ikke se noen formildende omstendigheter, og tar ut tiltale som kan gi fengsel i mange år.

Ondskapens banalitet

Filmskaperne har fått unik tilgang til barna, og fanger opp de mest sjokkerende ting underveis (noe de underveis så seg nødt til å vise både foreldre og skoler). Det som gjør filmen annerledes enn den typiske ”problemfilmen” om mobbing, er at den viser hvordan det blir en del av hverdagen, noe nesten trivielt, når de voksne i ansvarsposisjoner tillater det.

Noe av det mest skremmende med filmen er denne ”ondskapens banalitet” som oppstår i kjølvannet av likegyldigheten og vanen. Som faren til den lesbiske jenta som opplever at hele familien blir utstøtt, sier det: Dette har fått meg til å revurdere meg selv og forholdet til omgivelsene, med tanke på alt det stygge som har skjedd.

Men det er håp, i all elendigheten. Vi møter en mobber som får livet endret da hans beste kompis tar livet av seg som følge av mobbing. Og over hele USA har det vokst frem en bevegelse som følge av filmen. Bully forteller ikke om hvorfor mobbing oppstår, men dens avsløringer er nok til å gjøre dyptgripende inntrykk på oss.

 1. Les også

  Intelligent, men hva så?

 2. Les også

  Livet, med sukker på

 3. Les også

  Gretten gubbe på autopilot

14-åringen Alex gjør et hjerteskjærende inntrykk i filmen, mener vår anmelder. Scanbox

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi ser at våre barn, midt i sorgen, må takle journalister og fotografer i skolegården

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Dette gjør du hvis barnet ditt mobber – syv konkrete tips

 3. KULTUR

  Toppkarakter til ny Netflix-dokumentar om kinesere som sliter med trege amerikanske arbeidere

 4. A-MAGASINET

  Slik oppdager du om barnet ditt er en mobber

 5. FOTBALL

  Riises oppgjør med nettmobberne: - Sjokkert over hva voksne er i stand til å gjøre

 6. NORGE

  Forskning viser at mobbing gir like store senskader som vold