Byliv

10 tips til helgen

Lek turist i egen by, dra på filmfestivaler eller bli med på turbanfest! Det er ikke kjedelig i Oslo denne helgen heller.

Regissør Nick Moss overtalte John Hurt til å spille i <i>Break</i> uten betaling. Foto: www.break-film.co.uk

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

1. 18 filmer fra 12 forskjellige land

For andre året på rad arrangerer unge ildsjeler Sandvika Filmfestival. Festivalen har fokus på den uavhengige filmen – fra Akershus til Brasil.

— Vi vil belyse både forskjeller, men også til tider slående likheter, mellom filmer fra alle verdens hjørner. Et bredt utvalg sjanger er representert på festivalen, men felles for alle er den høye graden av kvalitet. Det er altså noe for enhver smak, i tillegg til muligheter for å oppdage noe nytt og utvide sin filmhorisont, forteller festivalsjef Caspar Martens Kerr.

Filmer som vises er blant annet den absurde, italienske komedien Soap Opera , science fiction-filmen A Shadow of Dara , britiske Break med John Hurt i hovedrollen og Lars Klevbergs grøssende Polaroid .

Fullt program: sandvikafilmfestival.no

Hvor: Sandvika Kino

Når: Fredag fra kl. 17.30


2. Turist i egen by

sx4d74af_doc6n7gc09fxqg77v709g0-cmO_ws2pVF.jpg Foto: Håkon Mosvold Larsen

Mange museum og attraksjoner åpner dørene for deg i helgen. Søndag morgen starter du dagen med å få utdelt et Oslo Pass i Borggården utenfor Rådhuset fra kl. 09.00. Med det i hånden kan du være turist og utforske din egen by helt gratis.

Fullt program: www.visitoslo.com

Hvor: Hele byen

Når: Søndag

3. Gamle konflikter i nytt lys

Saladindagene arrangeres denne helgen. Saladin var en hærfører som erobret Jerusalem i 1187. Etter å ha seiret over korsfarerne gjorde Saladin noe som var uvanlig. De kristne lederne fikk lov til å forlate Jerusalem, og Saladin åpnet byen for de tre religionene som anså den for å være hellig. I år settes fokus på kurderne som har gått fra en marginal tilværelse som verdens største folk uten land til å spille en nøkkelrolle i et Midtøsten som knaker i sammenføyningene. På programmet står foredrag ved blant andre Selahattin Demirtaş, Abbas Vali, Seda Altug, Mustafa Can, Dilar Dirik og Gareth Stansfield.

Fullt program: litteraturhuset.no

Hvor: Litteraturhuset

Når: 14. – 16. april

4. Nasjonalballetten danser Kylián

Melissa Hough i Sweet Dreams, en av ballettene i Mesteraften Kylián: Black &amp; White. Foto: Erik Berg

Nasjonalballetten har ry som strålende tolkere av den tsjekkiske koreografen Jiří Kylián. I Operaen danser nå Nasjonalballetten alle Kyliáns seks Black & White-balletter, som det første kompaniet etter Kyliáns eget Nederlands Dans Theater. Publikum får oppleve alle hans seks «black & white-balletter» på en kveld. Det blir både heftige trommehvirvler og Mozart-farse med kniplinger og parykker.

Hvor:

Når: Premiere torsdag 14. kl. 19

5. Et blikk på arabisk film

<i>Halal love (and sex)</i> er en av filmene som vises på Arabiske filmdager. Foto: Filmsdistribution.com

Arabiske filmdager ble arrangert for første gang våren 2011. Festivalen viser utelukkende filmer fra og om den arabiske verden. I år står 21 filmer på plakaten. Som et bevis på at ikke alle filmene handler om triste og leie ting, trekker vi frem blant annet komedien Halal love (and sex) fra Libanon. Filmen tar for seg sex sanksjonert under islamsk lov og tar opp temaer som menn som er overivrige i sengen, skilsmisse og sjalusi.

Fullt program: www.filmfrasor.no

Hvor: Victoria kino

Når: 14. – 17. april

6. La deg rive med

Violet Road lager fest på Rockefeller Foto: Junge, Heiko

Violet Road regnes som et av landets beste live-band, og nå kommer de til byen med sin friske popmusikk. Sanger som Can You Hear The Morning Singing, Burning Up og Face of the Moon skal sørge for god stemning foran scenen.

Hvor:

Når: Lørdag kl. 20.00

7. Ta en shoppingpause

Dersom du har tilbrakt lørdag formiddag på shopping i Oslo sentrum, kan det være fint med en liten pause. Stikk innom kafékonserten i Gamle Logen. Her står New Orleans JazzCab klar til å diske opp med New Orleans Revival. Uansett om du kaller det "gladjazz" eller "dixieland" er målet å gjenskape den musikalske stemningen fra New Orleans i begynnelsen av forrige århundre.

Hvor:

, Grev Wedels plass 2

Når: Lørdag kl. 13.00

8. Bli med på apokalyptisk nachspiel

«Menneskene går under av hedonisme og hudkreft, akkompagnert av tekstene til David Bowie. Verk produksjoner gjør menneskenes undergang til sterkt teater», skrev vår anmelder om forestillingen Beat the drum: Wishful Beginnings. Stykket fikk terningkast 5, så ikke gå glipp av det.

Les anmeldelsen:

Les også

Hvor vil du helst dø? Hvilken kreftsykdom frykter du mest?

Hvor:

, Marstrandgata 8

Når: Hele helgen kl. 19.00

9. Den store turbandagen

Sumeet Singh Patpatia ønsker velkommen til Den Norske Turbandagen. Foto: Wasim K. Riaz

For syvende år på rad arrangerer Unge Sikher – sikhenes ungdomsorganisasjon en hyllest til hodeplagget turban.

— Det kan være utfordrende å skille seg ut. Med turbandagen ønsker vi å minke folks fremmedfrykt og la de bli kjent med vår kultur. Vi ønsker også å ufarliggjøre elementer som turban og skjegg, sier Sumeet Singh Patpatia, hovedarrangør av Den Norske Turbandagen.

Hvor: Spikersuppa

Når: Lørdag fra kl. 12.00

10. Mahlers første symfoni med Oslo-Filharmonien

Mahlers symfonier er mektig orkestermusikk, og svenske Herbert Blomstedt dirigerer Oslo-Filharmonien i Mahlers første symfoni. Komponisten dirigerte selv urfremføringen i 1889 i Budapest, og mottagelsen var blandet for verket som var noe av det mest kraftfulle som hadde vært hørt i en konsertsal. Konserten byr også på pianist Christian Ihle Hadland som solist i Beethovens Klaverkonsert nr. 3.

Hvor:

Når: Fredag kl. 19

Relevante artikler

 1. BYLIV

  10 tips for helgen 16.–18. mars

 2. OSLO

  Lurer du på hva du skal finne på i helgen? Her er 10 tips

 3. BYLIV

  Årets Film fra Sør-festival byr på en god porsjon testosteron

 4. OSLO

  – Du trenger ikke å være spesielt interessert i Midtøsten for å like arabisk film

 5. BYLIV

  Se kokkelandslag øve til OL i helgen

 6. KULTUR

  Dette er de klassiske høydepunktene du bør få med seg i sommer