Byliv

Oslo-områdets besøksgårder: Her kan barna kose med dyrene

På Bergvang besøksgård i Asker mater barna alpakkaene med pellets. Det er mange dyr å kose med rundt Oslo.

Emma og Senitha får gi tåtefllaske til kopplammet, som må ha melketilskudd. Foto: Rolf Øhman

  • Bethen Steenbuch

På Bergvang besøksgård i Asker får barna mate alpakkaene med pellets. Her er det Bumblebee som får mat av (fra v.) Indy, Sahana og Prithviraj sammen med gårdbruker Sven-Erik Gullbekk. Foto: Rolf Øhman

Emily (fra v.), Prithviraj og Lucas synes det er morsomt å løpe sammen med hønseflokken. Det viktigste med en besøksgård er at barna får nærkontakt med dyrene. Foto: Rolf Øhman

De islandske fårehundene Ask og Emblaer viktige på besøksgården, og Indy har fått god kontakt med Embla. Foto: Rolf Øhman

Prithviraj mater geitene. På de fleste besøksgårdene får barna lov til å mate dyrene. Foto: Rolf Øhman

Bumblebee er frempå med en gang og napper pellets forsiktig fra barnehendene. Hun og Flavia er de to alpakkaene som har vært lengst på Bergvang. De kom fra Australia for to år siden. Siden er flokken vokst. Nå er de 22 dyr, 17 hopper og fem hingster.

— Er alpakkaer husdyr?

- Det er ikke så mange som har alpakkaer som husdyr i Norge. Men i Australia er det blitt en trend. Men du kan ikke bare ha en alpakka, du bør ha minst to, de er flokkdyr, sier gårdbruker Sven-Erik Gullbekk.

Huskyene på Bergvang følger gjerne med på hva som skjer rundt på gården fra innhegningen. Sven-Erik Gullbekk og Eileen Strøm ved Bergvang gård er aktive hundekjørere. Foto: Rolf Øhman

Han og ektefellen Eileen Strøm er alpakkaoppdrettere.Dyrene tilhører kamelidslekten i likhet med tre lamaene som bor på gården. Lamaene har bananformede ører og veier fra 120 til 150 kg. Men du store alpakka!

Alpakkaene er jo egentlig små og veier bare 50 til 70 kg. Alpakkaens pels eller fibre kalles fleece. Pelsen bølger seg bortover ryggen. Crimp heter bølgene fra innerst til ytterst i fleecen. Den flotteste pelsen har mange crimp pr. cm i tillegg til finhet, mykhet og glans, forteller Eileen Strøm.

Kan spytte

Alpakkaene på Bergvang er sosiale og nøler ikke med å spise av hånden. Men både lamaer og alpakkaer kan spytte.

— De spytter bare, når de synes du fortjener det; når de synes du har brydd dem veldig lenge, sier Sven-Erik Gullbekk. Han skryter av Bumblebee:

— Hun har så flott crimp og gjør det bra på utstilling, sier han. Når alpakkaene skal sove om natten, legger de seg sammen i en stjerneform, slik at de kan se til alle kanter. Det er mye å lære for barn på en besøksgård. I helgen var det 250 besøkende på gården. Andre ganger er det mer stille.

Manger besøksgårder nær Oslo

I Oslo og Akershus finnes et titalls besøksgårder. Her kan barna få nærkontakt med dyr, bli trygge på dem og mate dem. Den internasjonale NaKuHel-barnehagen er på besøk ved Bergvang.

- Barna har stor glede av å besøke dyrene så ofte, sier Rebecca Lees fra barnehagen.

Det skotske høylandsfeet på gården veksler på å være på beite eller på besøksgården. De fleste dyrene på Bergvang bor ute i hus og ly i innhegningene sine. Foto: Rolf Øhman

De er på gården annenhver uke, fordi Bergvang samarbeider med NaKuHel-senteret.Besøksgårdene i Oslo og omegn får mange henvendelser fra barnehager og skoler som ønsker å komme på bondegårdsbesøk.

Gullbekk har vokst opp på Bergvang. Nå restaurerer og fornyer han barndomsgården.

— Jeg er anleggsgartner og synes det er morsomt å lage nye uteplasser, der folk kan sitte sammen, sier han.

Han åpner burdøren til hønsegården, så hønene strømmer ut blant barnehagebarna fulgt av en rank hane som troner frem i flokken. Påfuglene følger forsiktig etter.

- I am scared! ropes det her og der. Men det varer ikke lenge. Snart mater barna minigrisene med bananer og kopplammet med tåteflaske.


Her er flere besøksgårder:

Se på hester

Øvre Fossum gård drives av Stovner ridesenter. Gården har blant annet nybegynner kurs ponni for alderen 6 til 12 år. Barna lærer blant annet å

stelle ponnien, hvordan oppføre seg i stallen og hvordan de skal leie/håndtere ponnien. Åpent fra kl. 8–18 i helgene og i ukedagene kl. 7— 20.

Det er gratis adgang for å se på hestene. I helgene blant annet: runderidning kl. 13, kr 30,- per runde. Knøtteridning kl. 13.30 med 30 min tur i skogen. Ingen krav til rideferdigheter. Det koster kr 150. Det går buss og T-bane til Stovner. www.ovrefossumgard.com

Børst hesten

Vestre Bjørum besøksgård i Bjørumveien 12 på Skui i Bærum har kun søndagsåpent, fra kl. 12 til kl. 17. Barna kan børste og sitte på hesten, men det er ikke ridning der. Besøksgården åpner 10. mai, og holder åpent ut september. Alle andre dager etter avtale. Ta bussen til Skui fra Sandvika til siste holdeplass. Gården har høner, geiter, sau, minigris, påfugl, kaniner, hester. Tre gapahuker og en grill. Kr. 50 pr. person.www.vestrebjorumgard.no

Hopp i høyet

Besøksgården Sørbråten gård i Maridalen ved Dausjøen og Skarselven. Norske husdyr. Kjøretur med hest og vogn/ slede, hoppe i høyet, leker og aktiviteter. Publikum får lære om traktorer, maskiner, nyttevekster. Ridning. Buss nr. 51 fra Oslo. Gå av på holdeplassen i Sandermosveien. Gå 100 m tilbake til bro og se etter skiltet Sørbråten Gård. Priseksempel: Besøk av barnehage/ skoleklasse på dagtid: kr 90.— pr. person. Ingen spesielle åpningstider.www.sorbraten.no

Blomster og ponnier

Hauger er en godkjent 4H-gård i Asker med hester, ponnier, killing, sauer, ender etc. Kjøkkenhage. Aktivitetsuker i sommerferien, uke 26, 27, 28, 32 og 33. Barna kommer på dagtid. Dyrenes fores og stelles morgen og ettermiddag. I mellomtiden er det ridning, blomsterdekorasjoner, kjøring med hest og vogn, arbeide med saueull og matlaging.

Dagsbesøkene varer i 3–4 timer og koster kr 90 pr. person og en minstepris på kr 1900 pr. gruppe. Hauger har egen 4H-klubb. Medlemmene møtes på gården en gang pr. måned og jobber med overnatting i gapahuk, bygging og matlaging i 7-steins ovn, håndverksprosjekter og stell av dyra.

Det går an å reise kollektivt med tog til Asker og videre buss nr. 701 Rustadgrenda. Bussen går en gang i timen. Med bil på E18 fra Oslo: Ta av til Asker sentrum. Følg riksvei 167 med skilter til Heggedal. Etter en Shell bensinstasjon, ta til høyre i første lyskryss og kjør til Heggedal jernbanestasjon. Følg deretter skilter mot Dikemark. Adresse er Heggedalsveien 146, ca. 3 km fra Heggedal. Pr. i dag har Hauger gård kun besøk etter avtale, og det er ikke mulig å bare stikke innom. www.hauger-gard.no

I fjøset på Bogstad

Bogstad gård ligger i Sørkedalen, noen kilometer fra Røa sentrum, dit Østeråsbanen går.

Fjøset er åpent hele året. Tirsdag til fredag kl. 12.30 – 15.30 og siste søndag i hver måned kl. 12.30-15.30. Alle kan hilse på, klappe og lære om høner, sauer, geiter, griser, kaniner, kuer, lam og kyllinger.

Fra begynnelsen av mai til ca. 1. oktober gresser mange av dyrene rundt Bogstad gård. Gratis adgang til fjøset og parken. Det er spesielle arrangementer med dyrebesøk i året. Da kjøpes billetter ved inngangen.

Skoleklasser og barnehager må avtale besøk i fjøset, ved lamming, saueklipping og potetplukking. www.bogstad.no. Omvisning i fjøset foregår stort sett mandag til torsdag mellom kl. 9.30— 12.45. For barnehagegrupper er aldersgrensen 3 år, og besøket er gratis. Påmeldingsskjema finnes på adressen:http://www.bymiljoetaten.oslo.kommune.no/natur/for_barn_og_larere/bogstad_besoksgard/

Moskusand og tvillinglam

er severdigheter ved EKT Rideskole og Husdyrpark . Dyrene går fritt omkring og kan klappes på. Det er alltid ti dyrearter i parken.

Runderridning for barn fra ca. 1 til 12 år kl. 10–15 på hverdager og kl. 10–17 i helger og fridager. Lekeområder for barn.

Stylter og små trillebårer med koster på tunet. Lørdager, søndager og helligdager: Kl 10-17: Runderidning for barn. Kr 40. Kl 10-17: Mating av dyrene på dyretunet ca. hver hele time.

Kl 11.30— ca. 12: Omvisning i husdyrparken, tilrettelagt for små barn. Oppmøte på dyretunet. Kl 13.30: Hester i frihet. Innslipp av hester fra beitet. Møt opp på tribunene i ridehuset for å se på hestene løpe inn fra beitet og inn gjennom ridebanen. Kl 14- ca. 14.30: Omvisning i husdyrparken, tilrettelagt for små barn. Oppmøte på dyretunet.

Hver søndag kl. 14-14.30: Annonsert familieaktivitet / underholdning i ridehallen. Hver søndag kl. 11-14: Kjøretur med hest og vogn for hele familien. Tur-retur Ekebergparken. Kr 50 pr. pers. Barn under 2 år gratis. Økologisk kafé'.

Dyretunet åpent alle dager hele året kl. 10-17.30 (man-søn.). Inngang dyretunet kr 50,-. Barn under 2 år gratis.

Det er ikke nødvendig å kjøpe inngangsbillett for å ride runderidning. Besøksadressen er Ekebergv. 99. Med buss: Rute 74 retning Mortensrud (fra sentrum). Busstopp: Ekeberghallen. Fra busstoppet gå ca. 200 meter forbi idrettshallen retning Oslo sentrum. www.rideskole.no

Påfugl og edelgris

Søndre Aas Gård og Miljøsenter på Holmlia er et intakt kulturlandskap i en drabantby, med gang -og turveier rundt jordene.

Åpent alle dager fra kl. 8 -kl. 20. (kl. 16 lørdag/søndag). Ingen inngangsbillett. Gården har gammelnorsk spælsau, norsk edelgris, 22 hester, høns og påfugl, hund og katt.

Ridetilbud 6 dager i uken (ikke søndager). Kafé i stabburet. Omvisning og besøk inne hos dyrene for barnehager og skoleklasser, må bestilles.

Tog fra Oslo S, skiltet gangvei fra Holmlia stasjon/senter, 15 min å gå. www.sondreaas.no

Fint å sykle

Losby besøksgård i Lørenskog har kafé' og dyr. Populært sted i Lørenskog for barnefamilier. Losbylåven er ombygget til besøksfjøs og gårdscafe'. I fjøset møter man vanlige husdyr som påfugl, kaniner, miniesler og minihesten Falabella, en argentinsk hest som ser ut som en ponni. Gårdskafé'. Matpakke er lov.

Åpningstider: tirsdag til fredag fra kl. 10— kl. 15. Lørdag/søndag kl. 11 kl. 15. Mandag stengt. Ridning for barn søndag, etter avtale kl. 12- kl. 14. Inngang fjøs: kr 40 over 2 år. Utleie av kano, dagspris 300 kr. Døgnleie 400 kr. Losby besøksgård ligger 5, 4 km fra Lørenskog sentrum. Ikke buss, fordrer bil eller å sykle.www.losbybesøksgård.no

Alpakka og lamaer

Bergvang gård i Asker har åpen besøksgård, kafé og gårdsbutikk hver lørdag/søndag fra kl. 11 til kl. 16. Barna kan hilse på dyrene, prøve hundekjøring og barneridning på ponni. Hundekjøring og barneridning kr 50. Det er lov å mate sauene og kuene med gammelt brød. Mange er på beite, noen er på gården. Inngangsbillett kr 50 pr. person. Barn under 1 år gratis. Bergvang ligger i Bergvangveien 12 inntil landskapsvernområdet ved Semsvannet i Asker.www.bergvang.no

Bygdø kongsgård

Bygdø kongsgård driver økologisk melkeproduksjon. Lørdager fra kl. 11 til kl. 16 er gården åpen for publikum, og det er gratis adgang. Bygdø kongsgård har 60 melkekuer, 150 storfe tilsammen, 11 hester 25 sauer med lam, griser og høner. Det er ponniridning på gården.

I friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum like ved er det også mulig å se dyr som en del av museet. Det er fint å både sykle og gå til Kongsgården, og 30-bussen går dit. Bygdøy kongsgård er på 2000 dekar, med 740 dekar dyrket mark. Bygdø kongsgård er Oslos største melkeprodusent. For mere info se www.bygdokongsgard.no

Lærer om grønnsaker

Alpakkaen Anton bor fortsatt på Kampen økologiske barnebondegård sammen med sauene, lammene og to esler. Bondegården ligger i Skedsmogata 23 og er åpen for alle tirsdag og torsdag (17–19) og søndag (12— 15).

Det kan komme endringer i åpningstidene, da gården også drives av frivillige. Gården har mange dyr. Ligger mellom Kampen skole og T-banen på Ensjø. Barna kan lære om husdyr og grønnsaker. Det er gratis. Vafler og kaffe selges på søndager.www. kampenbarnebondegard.com.

Gratis i fjøset

Nordre Lindberg gård driftes og eies av Oslo kommune og er åpen for publikum hver dag. Du kan ikke gå inn til dyrene, men de kommer bort for å hilse og bli klødd. Både melkekyr, kalver, geiter, sauer, fjærfe, hester, kaniner og griser.

Gården er åpen mandag til fredag fra kl. 9 til 18, lørdag/søndag fra kl. 10 til 16. Å kjøre med hest og vogn på søndager koster kr 20. Det er søndagsåpenkafé fra kl. 11 til kl. 15 i skoleåret. T-bane til Furuset eller Lindeberg, buss til Furuset.www.oslokommune.no

Les også

  1. Også dyr må på sykehus

  2. Noen hunder blir redningshunder