Byliv

Sondre Justad er den fødte entertainer

Blant alle lovende nye talenter på Bylarm, er lofotværingen en av de klart mest roste.

Dette er Sondre Justad, spent og klar for et gjennombrudd i norsk pop i løpet av 2015. Tor G. Stenersen

 • Aftenposten Redaksjon

Torsdag spiller popkometen sin aller første konsert i Oslo.

— Det er kanskje best at du ikke snakker så mye om de konsertene. Æ blir så nervøs, sier Sondre Justad, og smiler bredt.

I eget hode har Justad vært musiker siden han ble født. Familien i Henningsvær var pent nødt til å følge hans mange konserter og teateroppsetninger i stua som barn. Mot inngangspenger, så klart.

LES OGSÅ: Her er våre beste By:Larm-tips!

Tok timer hos Teigen

Som 13-åring dro han til Oslo på eget initiativ for å ta sangtimer hos Jahn Teigen, og fikk troen. 15 år gammel flyttet han til Bodø for å gå på musikklinje, noen år senere til Verdal for et år med skuespillerutdanning.

Og for nøyaktig ett år siden kom han til Oslo for å satse. Nå lever han av musikken, men før helgens to konserter under bransjefestivalen Bylarm, på torsdag og lørdag, har han likevel aldri spilt i hovedstaden.

— Jeg har aldri vært på Bylarm en gang, og vet ikke riktig hvordan det kan være. Men dette er helt klart viktige konserter for meg, som skal presentere meg for bransjen. Jeg har insistert på at jeg skal bli artist siden jeg var liten, og nå vil jeg så gjerne at det skal gå bra. Det kan gi meg et dytt i rett retning, sier Justad.

Cover-oppmerksomhet

Søker du "Sondre Justad" på YouTube, så kommer det opp seks låter. Fire av hans egne, og to coverlåter. Det er ingen overdrivelse å si at den ene av disse har gitt ham mer oppmerksomhet enn tenkt: "Bli hos mæ", hans nordnorske vri på Sam Smiths dobbelt Grammy-vinnende "Stay with me", som han spilte inn for NRK P3.

Det ble oppstyr.

— Jeg hadde ikke noe valg, måtte spille en coverlåt for P3, valgte den og gjorde det enkelt, oversatte ganske direkte. Det er rart hvordan små tilfeldigheter kan legge til rette for så mye mer. Plutselig hørte folk på mine andre låter også, og tilbudene om konserter ble flere.

- Har Sam Smith hørt den?

— Vet ikke, tror vel ikke det. Vi søkte om å få gi den ut, men det var tre låtskrivere som måtte godta det, blant annet Sam Smith selv. Vi fikk nei, fordi de ville at originalen fortsatt skulle være i fokus. Kjipt, for jeg er blitt glad i den nordnorske versjonen, men jeg skjønner det jo. Det er hans personlige åndsverk.

- Hva om han hadde spurt om en av dine låter?

— Sam Smith? He, he, det skulle tatt seg ut. Men om en eller annen fyr nå hadde ønsket å gi ut en cover av for eksempel "Det e over", så hadde jeg nok sagt nei selv også, sier Sondre Justad.

Personlig historieforteller

Én av grunnene til det, er nok at popkometen med den lyse stemmen blir mer og mer personlig i sine låter og tekster.

- Først skrev jeg på engelsk, men alt ble enklere på norsk. Jeg merker at det nå blir mer "æ" og "mæ" i tekstene mine, som ofte hentes fra dagboknotater. Det er selvfølgelig artig å dikte fritt også, men som historieforteller blir jeg mer og mer personlig.

- Er det ikke litt skummelt også?

— Kanskje litt, og når jeg skriver må jeg koble ut tanken på at noen faktisk vil høre det jeg skriver og synger. Men jeg prøver å ikke være for tydelig og legge føringer, slik at folk kan oppleve historiene slik de vil. Det gjør det hele mindre skummelt, sier Justad.

— Det er noe fint med det å være personlig også. Det gir meg mer når jeg skal spille låtene live, som jeg jo elsker mest av alt. Det personlige gir meg et bedre eierskap til låtene, og det er bra. Jeg skal jo ha de med meg hele livet.

Langt fra over

Etter helgens Bylarm stikker han bort et ukjent sted, for å få ro til å skrive ferdig det som skal bli debutalbumet. Selv etter singelsuksess med låtene "Nu har du mæ" og "Det e over", er det albumet som verk han har lyst til å skape.

Debuten er planlagt utgitt til høsten på plateselskapet Petroleum, som også huser artister som stjerneskuddet Aurora Aksnes og etablerte folk som Kvelertak, Karpe Diem og Thomas Dybdahl.

For det er jo ikke slik Sondre Justad synger i sin nyeste låt "Det e over". Alt har egentlig akkurat startet.

- Det slår meg nå at dette er det jeg har drømt om hele livet: Å kunne leve av musikken min. Det føles så godt. Og helt absurd, sier Sondre Justad.

Konserten spilles klokken 00.00 natt til fredag på P3-scenen. I tillegg spiller Justad lørdag klokken 20.30 på Rockefeller.

 1. Les også

  Digitalekspert: Flere strømmeaktørerer vil gå under i år

 2. Les også

  Lager felles nordisk musikkradio

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Før låten skulle slippes, måtte Sondre Justad sende en litt ubehagelig melding

 2. KULTUR

  Konsertanmeldelse: Latter og tårer da Halvdan Sivertsen feiret 70 år

 3. KULTUR

  Det Sondre Justad viste på OverOslo, kan ikke kalles annet enn imponerende.

 4. OSLOBY

  Anmeldelse: «Noen dødperioder, men Sondre Justad treffer tilskuerne godt»

 5. KULTUR

  Sondre Justad: Fra ung og lovende til gjennomført artist

 6. MENINGER

  Norsk musikk er inne i en ny jappetid, mener artist Sondre Lerche. Mye takket være Bylarm, som nå feirer 20 år.