Byliv

Are Kalvø stiller i en helt egen humordivisjon

Hva bruker du egentlig tiden din til, spør Are Kalvø i sitt nye show.

Are Kalvø - en stor humorist, ifølge vår anmelder.

 • Mona Levin
  Mona Levin
  Journalist

Statistisk Sentralbyrås tidsbruksundersøkelse og grafiske fremstillinger av den, er elementer i Are Kalvøs første egne show/forestilling/monolog/drama.

Det er nemlig ikke så enkelt å definere med ett ord hva han presenterer. Latterliggjøring av statistikk kan være enkelt. Det vanskelige her, og nettopp hva Are Kalvø mestrer, er å hente frem alvoret bak tallene, og tallenes alvor — aldri uten det store, ironiske smilet. Livet er en alvorlig sak, og livets dypeste alvor, sett fra komikerens aldri sviktende skjeve innfallsvinkel, er hva som løfter denne forestillingen opp i en egen dimensjon.

Stand up er blant annet å bruke egne erfaringer, gjerne de dyrekjøpte, til å få publikum til å le. Men en sceneproduksjon som denne, i Erik Ulfbys dyktige, umerkelige og innrammende regi, går forbi stand up-begrepet og nærmer seg den dramatiske monolog. Ikke slik å forstå at det er noen mangel på latter, bevares, men premissene for den er uvanlige.

Et plagsomt spørsmål er: Hva fyller vi livet med? Hva bruker vi tiden til? Finnes det bragder igjen å utføre? Kalvøs svar er ganske pinlige for oss alle sammen. For det meste, når vi ikke sover, pusser vi opp. Denne delen er for øvrig litt i lengste laget, selv om den er en byggestein i forestillingen.

Pårørenderommet

Så kommer en ny omdreining. Are Kalvø mistet sin unge kone for halvannet år siden, smerten er grunnfjell og overbygning her, og ingenting å le av. Likevel, midt i sorg og naken ensomhet, stikker gravhumoren frem. Enkemannen tar oss med inn sin personlige opplevelse med intellekt, hjerte og humor. Enten det er i «pårørenderommet» på sykehuset, der det står kriminalromaner i bokhyllene, eller i begravelsesbyrået - inn i Kalvøs øyne faller uunngåelig noe komisk. Observasjons- og overlevelsesevnen svikter ikke. Den rørende showstopperen er hans helt nedpå nynorsk-versjon av Warren Zevons «Keep me in your Heart», diskret støttet av musikerne Ståle Sletner og Ole Marius Melhuus.

Like presist som Kalvøs satire tar publikum med inn i den personlige sfæren, like kjapt kaster han om til politikk. Med Hallo i uken-erfaringen langt fremme i pannebrasken, samt årelangt samarbeid med Espen Beranek Holm, dissekerer han og sjonglerer med inn- og utenlandske politikere og deres dialekter. Hans Obama er suveren.

Om oppveksten i Stranda på Sunnmøre var dørgende kjedelig, ble iallfall en stor humorist skapt der. På veien mellom videoleie og gatekjøkken.

 1. Les også

  Are Kalvø: - Jeg trenger ikke hoppe fra et fjell

 2. Les også

  Are Kalvø: Kropp, sjel, budsjett m.m.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nytt show på Latter: «Verden har gått videre, og Pernille Sørensen står igjen på perrongen med et utdatert manus i hånden»

 2. KULTUR

  Dyreparken kjører åtte daglige forestillinger

 3. KULTUR

  Satt død på scenen. Alle trodde han spøkte.

 4. KULTUR

  Teateranmeldelse: Et rasende, feministisk manifest

 5. KULTUR

  Are Kalvø skriver hylende morsomt i «Hyttebok frå Helvete»

 6. KULTUR

  Anmeldelse: Sterk bekjennelse fra Bjarte Tjøstheim