— Det er jo en fantastisk vakker flåte, sier Maria Badea og ser opp mot seilet på Kon-Tiki-flåten.
Hun er opprinnelig fra Østerrike, men har bodd i Oslo i 18 år. Tirsdag denne uken tok hun med seg sin kusine Monica Craiciu, som er på besøk i Oslo sammen med sine to sønner, Philip og Fabian, til Kon-Tiki Museet.
- Vi kom hit fordi jeg hadde lyst til å vise dem museet før vi skal på premièren på fredag, sier Badea.
Philip Craiciu er imponert over at seks unge menn valgte å reise over Stillehavet på en flåte av balsatre i vitenskapens navn.— De viste et utrolig heltemot ved å seile på en så liten og primitiv flåte. Men det er jo klart at det var viktig å prøve for å se om det virkelig gikk an å komme seg fra Sør-Amerika til Polynesia på den måten, sier han.
Kon-Tiki i alle kanalerSelv om de fleste besøkende på tirsdag var utenlandske turister, tror museet på Bygdøy at også flere nordmenn vil få øynene opp for Kon-Tiki etter at filmen har hatt première på fredag. Museet har årlig 200 000 besøkende, hvorav 65 prosent er utenlandske turister.
— Vi forventer en økning i norske besøkende på 20 prosent andre halvår i år sammenlignet med samme tid i fjor. Det er et nøkternt anslag. Dersom filmen blir en suksess på linje med Max Manus, som ble sett av over én million nordmenn, snakker vi nok betydelig mer, sier markedssjef ved Kon-Tiki Museet Halvdan Tangen jr., som også mener at medieeksponeringen i forbindelse med filmen kan være gull verdt for museet.
- Denne saken går i alle kanaler og når alle målgrupper. Hvis ikke dét slår ut på besøket, hva vil gjøre det da?
I september får Kon-Tiki utenlandsk première når den vises på den internasjonale filmfestivalen i Toronto. Ifølge Tangen har produsentene av filmen signalisert at de vil forsøke å få ordinær kinodistribusjon i utlandet på nyåret. Dersom filmen også får suksess utenfor landets grenser, tror han på en ytterligere økning i besøkstallet. — Kon-Tiki-ferden er en internasjonalt kjent ekspedisjon, så vi har tro på at filmen også kan slå an flere steder enn i Norge.
Michael Douglas var involvert
I forbindelse med filmpremièren har museet laget en ny utstilling som tar for seg historien bak filmen.
— I forbindelse med at Kon-Tiki har première, har vi blant annet laget en ny utstilling som tar for seg historien bak filmen. Petter Skavland har holdt på med dette manuset i 12 år, og planene om en film basert på ferden ble lansert flere år før det igjen, så det er mye å ta av. På et tidspunkt var for eksempel Hollywood-skuespilleren Michael Douglas involvert, sier Tangen.På søndag legger også Tangaroa, kopien av Kon-Tiki, som seilte over Stillehavet i 2006 og som ble brukt som kulisse under innspillingen av filmen, til kai ved Bygdøy slik at besøkende kan se den på nært hold. Da vil det også være foredrag, aktiviteter og visning av den Oscar-vinnende dokumentarfilmen om ferden.
- Flåsete kritikk
Da Aften testet noen av Oslos museer i fjor sommer,kom Kon-Tiki Museet dårlig ut. Anmelderne kritiserte blant annet utdatert teknologi i utstillingene og etterlyste en oppgradering i forkant av filmlanseringen denne sommeren.Halvdan Tangen jr. er uenig i kritikken og sier de har fått gode tilbakemeldinger fra de besøkende.
— Kritikken som kom mot oss i fjor var flåsete, men vi har likevel oppgradert noe, blant annet kinoen og undervannsutstillingen under flåten. I tillegg har vi store planer videre. I 2014 er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født, og da vil det skje store ting, men nøyaktig hva som skal skje, er foreløpig hemmelig.