Osloby

«Jeg har sluttet å sove»

– Jeg er livredd, sier Emad Alrozzi. Palestinere i Norge lever nå i konstant frykt for dårlige nyheter fra hjemlandet.

¿ Når jeg ringer til familien min i Gaza, gråter de bare. Jeg prøver å roe demned og si at krigen snartvil ta slutt, men sannheten er at jeg har vanskelig for å tro det selv, sier Emad Alrozzi fortvilet. Foto: KNUT SNARE

 • Forf>knut Snare (foto)
 • <forf>ingerid Salvesen<

Alrozzi er fra Gaza, men studerer nå sosialpedagogikk i Oslo. Nesten hver kveld møter han palestinske venner for å diskutere situasjonen i hjemlandet. I kveld er stedet Carmel Grill.

– Hundre prosent av tiden min er nå viet til Gaza. Enten snakker jeg med familien min der, eller så følger jeg med på nyhetene. Se på ansiktet mitt; jeg sover nesten ikke. Hvis jeg sover, våkner jeg hele tiden av nyhetene som står på i bakgrunnen, forteller Alrozzi.

Han har selv foreldre, fem brødre og mange venner over hele Gaza. I over ett år har han blitt nektet hjemreise av israelske myndigheter.

Døgnet rundt

Det er fire engasjerte palestinere som møter oss. De har alle deltatt i demonstrasjonene mot Israels okkupasjon og krigføring i Oslo i helgen, hvor tusenvis deltok. Alrozzi lener seg plutselig over bordet.

– Se, se hva som skjer!

Han peker på skjermen på den bærbare datamaskinen de har tatt med seg. Det er bilder av skadede sivile palestinere, bak en reporter som forteller om en gravid mor og hennes fire barn som nettopp har blitt drept. Alrozzi og vennene hans følger med på nyhetene 24 timer i døgnet nå.

– Vi føler oss hjelpeløse. Det eneste vi kan gjøre er å demonstrere her i Norge, og jeg er lei for å si det, men det har vel ingen praktisk betydning. Det hjelper oss noe for å få utløp for egen frustrasjon, og det er flott å vise vår solidaritet med palestinerne og se støtten fra nordmenn som bryr seg. Men mye mer må gjøres, sier Alrozzi.

Alle fire krever at norske myndigheter presser Israel hardere.

– Jeg har ikke fått tak i familien min i Gaza på to dager, sier Ziad Abu Youuis. Selv har han bodd i Oslo i 16 år, men familien bor fortsatt i Gaza. Han prøver enda en gang å ringe, men må igjen gi opp.

Det er dette som beskriver de palestinske vennene som samles på kafeen i kveld: En maktesløshet, og en stor bekymring for sitt folk.

– Akkurat nå virker det håpløst, sier Alrozzi.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  &laquo;Ingen kan være likegyldig til dette&raquo;

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mister rettigheter som flyktning fordi foreldrene er palestinere

 2. VERDEN

  Regjeringen vil ha slutt på palestinsk fangelønn

 3. VERDEN

  - Folk blir mer høyreorienterte, mer mistenksomme, mer fiendtlige

 4. VERDEN

  Israels arabere mer fornøyde enn sine jødiske naboer

 5. VERDEN

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning

 6. VERDEN

  Voldsomme demonstrasjoner i raseri over flytting av USAs ambassade til Jerusalem. Dødstallene stiger raskt.