Osloby

«Jeg er fascinert av John Major»

Hvilken britisk statsminister er sønn av en sirkusartist som tjente seg rik på hagegnomer?

Øivind Bratberg teller ned til både bokutgivelse og parlamentsvalg. Vibeke Buan

 • Vibeke Buan

- Det første du tenkte på da du våknet i dag var kanskje ikke kaffe, men britiske statsministre? Med ny bok nært forestående, altså.

- Ja, det har jeg gjort i lang tid. Nå er manuset levert til forlaget, takk og lov. Jeg er ikke så god til å sortere og slappe av. Det er interessant med skriveprosessen en stund, men så går det en helt på nervene.

- Hvilken av de britiske statsministrene synes du er mest fascinerende?

- Jeg er fascinert av John Major — kanskje ikke det mest opplagte valget. Han var statsminister etter Thatcher og før Blair, to sterke personligheter. Mange oppfatter ham som en inkompetent statsminister som ikke preget sin tid, en kjedelig og grå skikkelse. Men faktum var at han var en spennende person, med spennende ideer og bakgrunn. Hans far var revy- og sirkusartist, og drev en familiebedrift som solgte hagegnomer. De var nokså velstående, og Johns søsken gikk på privatskole. Men så brøt familiebedriften sammen, og familien endte i fattigdom i Brixton i London. Så John har ikke noen universitetsutdannelse. Han drømte om å bli bankmann, og tok bankfunksjonærutdannelse via brevkurs. Dette førte ham inn i The Conservative Party. Det er en klassereise som gjør at han hadde erfaring fra flere slags samfunn i Storbritannia. Et livsløp veldig ulikt fra det gjennomsnittlige medlemmet i partiet.

- Og nå er det snart parlamentsvalg, 7. mai er datoen - og da er det kanskje duket for en ny statsminister. Hva vil prege årets valg og valgkamp?

- En stor uklarhet rundt de politiske regjeringsalternativene. Og to store partier som kommer til å bli størst, men som ikke er spesielt godt likt. Det er veldig vanskelig å se for seg hvem som blir valgets vinner med klart mandat til å styre. Og så er det usikkerheten rundt UKIP, som er en joker i forhold til om det kan bli en ny konservativ regjering eller ikke, og det skotske nasjonalistpartiet. De to er «dark horses», og kan gi et annet resultat enn tidligere.

- Det ble det sist også, da britene fikk sin første koalisjonsregjering siden 1945. Hva blir utfallet i år?

- Noe av det som gjør det vanskelig, er at valgordningen ikke gir proporsjonalt resultat. Labour kan bli det største partiet uten å ha gjort et spesielt godt valg. En ny koalisjonsregjering tror jeg er sannsynlig. Jeg tipper det blir en koalisjon med Labour og uvisst hvilke støttepartier. Det kan være Liberal Democrats, og det kan være de skotske nasjonalistene.

- Hvorfor er så mange nordmenn er interessert i Storbritannia og britisk politikk?

- Vi har arven fra krigen, kongefamilien, og Richard Herrmanns tiår i London har holdt liv i flammen. Det er nok en kombinasjon av den særegne livsstilen, våre bånd til landet, og populærkulturelle preferanser, som musikk, fotball og film. Selv hadde jeg også en prima engelsklærer på videregående skole som bidro til min interesse.

- Ditt Storbritannia-tips?

- Flere burde sette seg på toget og reise til Nord-England, komme bak historiene om nedslitte industrisamfunn. De nordlige områdene har en egen karakter.

vibeke.buan@aftenposten.no

Twitter: @vibekebuan

 1. Les også

  De skotske nasjonalistene tapte i høst, men kan avgjøre årets valg

 2. Les også

  David Cameron nekter å stille i TV-debatter før valget

 3. Les også

  UKIP i dag, sjansespill i mai

Nesten afternoon tea: Kaffe og scones. Vibeke Buan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Meningsmålerne, velgerne og samtlige partier. Alle er tapere i det britiske valget.

 2. VERDEN

  Det går mot brakvalg for Boris Johnson. De eneste som kan frarøve ham seieren, er de opprørske skottene.

 3. VERDEN

  Valgsjokk i Storbritannia: Statsminister Theresa May mister flertallet

 4. VERDEN

  Vinnerne, taperne og veien videre etter valget i Storbritannia

 5. VERDEN

  Ekspertenes dom: – Kan bety at Theresa May er ferdig

 6. VERDEN

  Toryene straffet hardt i britisk lokalvalg