Osloby

Vil fjerne øst/vest-skillet – for humler og sommerfugler

«Bybi» starter dugnad for å gi Oslos insekter en sammenhengende grønn korridor gjennom byen.

afp000842409-acrnmvG09l.jpg Bybi

 • Heidi Anne Johnsen

Insektene legger eggene i sprekker i treverk eller hull i bakken. Men i byen er det ikke mange slike steder igjen. De trenger hjelp. På nettet finnes oppskrifter på ulike typer insekthotell og humlebol. Biby

afp000842406-HbapjNONR9.jpg Heidi Anne Johnsen

Nå skal endelig østkantbiene og vestkantbiene møtes. I vår starter en dugnad for å åpne en sammenhengende grønn korridor mellom Sognsvann og Nøklevann.

— Byen er for insektene en grå ørken med grønne øyer isolert fra hverandre, sier Agnes Lyche Melvær i birøkterlaget Bybi. De jobber for at insektene skal finne summetonen gjennom hele byen.

— Mange noen pollinatorer er det problematisk å fly mer enn 250 meter uten tilgang til mat og bolig, og blir dermed fanget på sin lille øy. Det er ikke bra for bestanden og fører til sykdommer.

«Bybi» lanserer nettverksprosjektet hvor både ildsjeler og alle Oslos innbyggere inviteres til å bidra. Miljøverndepartementet har gitt 200 000 kroner til prosjektet.

— Det finnes allerede mange gode enkeltprosjekter for å legge til rette for pollinatorene i byen. Vi vil lage flere grønne lunger og fylle «hullene».

Korridoren skal gå fra Sognsvann via grønne lunger som Geitmyra skolehage, Stensparken bigård, Abels Hage, Botanisk hage på Tøyen og til Østensjø.

afp000842406-HbapjNONR9.jpg Heidi Anne Johnsen

Nettsted fra humleperspektiv

Hvor finnes det et krypinn? Hvor kan man få en matbit her i byen? Hvor er møteplassene og sjekkestedene?

En app og et interaktivt nettsted skal samle viktig informasjon for insektene. Det skal lanseres på Verdens biomangfolddag 22. mai. Her kan alle gode hjelpere plotte inn informasjon og bilder om sine prosjekter, enten det er å plante blomster eller sette opp insekthoteller og humlebol.

— På kartet blir det lett å se barrièrer og mangler. Målet er at det kan inspirere til å fylle hullene, sier hun.

afp000842409-acrnmvG09l.jpg Bybi

— Alle kan gjøre noe

Biby tror på prosjekter som starter nedenfra. For alle kan bidra. Privatpersoner kan velge planter som pollinerende insekter liker, løkplanter om våren, solhatt og åpne georginer om høsten. En blomstrende verandakasse er til god hjelp for mange insekter. Skoler og barnehager skal også med. Bydelene kan tenke insekt når parker og anlegg planlegges og vedlikeholdes, og la kløveren få blomstre på plenene. I Slottsparken er deler av parken blitt blomstereng.

Planlegg for sommeren nå

Nå er tiden inne for å legge sommerplaner for hagen, bakgården og verandakassen, kjøpe inn frø og finne frem til humlevennlige planter.

— Våren er en sårbar tid for insektene. De er svake etter en lang vinter og er veldig avhengig av god tilgang på blomster. «Gåsungene» på seljen er viktig. Det er mulig å få kjøpt små seljetrær som er podet og kan stå i små byhager eller til og med i en krukke på verandaene, sier Melvær.

— En insektvennlig hage har blomstrende planter hele sesongen fra tidlig på våren til sent på høsten.

 1. Les også

  Flere bier skal få Oslo til å blomstre

 2. Les også

  Bier søker byfolk

 3. Les også

  Summende alvor

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Med disse plantene får du pollinerende insekter til å trives. Og derfor er det viktig at du prøver.

 2. VITEN

  Disse trendene er dårlig nytt for pollinerende insekter

 3. VITEN

  Hvorfor har blomster farge? De er naturens reklameplakater.

 4. OSLOBY

  Bier i byen får egne designerhjem

 5. VITEN

  Nå kommer robotbiene. Kan de redde oss?

 6. BOLIG

  Tjuvstarter hagesesongen allerede i januar