Osloby

Ingen feil påvist etter at to menn omkom i togpåkjørsel i Oslo i fjor

Havarikommisjonen finner ingen grunn til å kritisere togførere eller togledelse for at to polske menn døde da de ble påkjørt av et persontog på Alna i fjor.

To personer omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på Alnabru i Oslo om kvelden fredag 2. mars i fjor. Statens havarikommisjon for transport konkluderer med at de ansatte på togene ikke kan lastes for ulykken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Sent på kvelden 2. mars i fjor ble de to mennene på 33 og 36 år påkjørt av et persontog på som var på vei fra Lillestrøm mot Oslo S. De to befant seg i sporet like sør for Alna stasjon i Groruddalen og hadde trolig gått over et nedrevet gjerde på stedet.

– Personene gikk i sporet sammen med en tredje person. Personene hadde ingen grunn til å være i sporet. Havarikommisjonen er ikke kjent med hvorfor de oppholdt seg der. Den overlevende har heller ikke ønsket å forklare seg til politiet, skriver Havarikommisjonen i sin rapport som ble offentlig onsdag.

Nektet å forklare seg

Overfor NTB bekrefter seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt opplysningene i Havarikommisjonens rapport om at den tredje mannen, som overlevde ulykken, har nektet å forklare seg for politiet.

Et tog i motgående retning så tre menn i skinnegangen og fikk stanset. Lokomotivføreren forsøkte å få mennene inn i toget slik at de kunne sitte på til Alna stasjon. Lokføreren mente situasjonen var under kontroll og regnet med at mennene ville komme om bord i toget. Han forutså ikke at de ville gå over i motgående spor der det motgående toget kom, heter det.

Så mennene

Det motgående toget så også mennene i sporet, men bare på 5–6 meters avstand. Med en hastighet opp mot 100 kilometer i timen rakk ikke det 164 tonn tunge toget å stanse for å unngå en påkjørsel.

Havarikommisjonen påpeker flere forhold knyttet til ulykken, blant annet at gjerdene langs toglinjene ikke skal være revet ned. Likevel gis det ingen sikkerhetstilrådinger etter det som skjedde.

– Siden personene hadde gått rolig ut til høyre side da toget kom, var det ikke noe som tilsa at situasjonen ikke var under kontroll, står det i rapporten.

 1. Les også

  Togpåkjørsel ved Alnabru: Ble bedt om å forlate sporet

Les mer om

 1. Ulykker
 2. Tog
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Familie reagerer på rapport etter tunnelulykken på Filipstad

 2. NORGE

  Tre ungdommer involvert i dødsulykke i togtunnel. Klassekameratene etterspør nå bedre sikring.

 3. NORGE

  Lastebilsjåføren meldte om akutt stans på motorveien. Innen nødetatene kom frem, var to personer døde.

 4. NORGE

  Varsler full gransking av strømulykken

 5. NORGE

  Deler av Nordlandsbanen stengt til mandag etter avsporing

 6. NORGE

  Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger