Osloby

Vaktmester: - Før var det sammenhengende kø av biler

Vaktmesteren ved Oslo Militære Samfund merker en betydelig nedgang i sex-trafikken i området etter sexkjøpsloven.

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Vaktmester Steinar Nilsen ved Oslo Militære Samfund har bodd bak Akershus festning i 13 år og observert sexsalget på nært hold. At det er mindre gateprostitusjon nå enn før 2009, kan Steinar Nilsen bekrefte.

— Det er fortsatt trafikk, men ikke sånn som før. Da var det en sammenhengende kø av biler.

- Hvordan er situasjonen nå sammenlignet med 2008?

- I antall kondomer? Nå er det kanskje fem i uken, mens det var fem-seks om dagen sånn som det var før.

Nilsens personlige mening er at det enten må legges ordentlig til rette for lovlig prostitusjon, eller at både kjøp og salg må forbys.

Vaktmester Steinar Nilsen ved Oslo Militære Samfund har bodd bak Akershus festning i 13 år og observert sexsalget på nært hold. Foto: Rolf Øhman

— Jeg kan ikke skjønne at man kan selge en vare det ikke er lov å kjøpe.

Advarer byrådslederen

En evaluering av sexkjøpsloven skal komme i juni, men både Høyre, Venstre og Frp vil reversere loven fra 2009, som gjorde det forbudt å kjøpe sex. Høyre møter imidlertid motstand fra egne rekker i Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Byrådslederen mener man må slippe å få «et titall tilbud på vei fra Oslo S til Egertorget».

— Det er mange som husker at det, for å si det forsiktig, var mye gateprostitusjon i sentrum. Det var ikke noe hyggelig å gå i byen på kveldstid. Jeg er redd vi kommer tilbake til en tilsvarende situasjon hvis vi fjerner dagens regulering, sier Røsland til Osloby.

I november uttalte Røsland til Dagbladet at han i stedet for å oppheve forbudet ville gå motsatt vei og også forby salg av sex. Han erkjenner imidlertid at dette ikke er særlig aktuelt, og vil ikke gjenta budskapet.

- Jeg mener sentrum må være tilgjengelig uten at man får et titall tilbud på vei fra Oslo S til Egertorget. Foto: Nordby Carl Martin

— Mitt anliggende er å rope varsku knyttet til konsekvensene for byen og bybildet dersom du bare uten videre opphever dagens regulering. - Hvordan synes du loven har fungert?

— Den har jo bidratt til å redusere omfanget av gateprostitusjon, det tror jeg ikke det er noen tvil om. Selv om det har blusset opp noe, er det vesentlig mindre enn før.

- Vi kan se en liten nedgang

Pro Sentret opplyser at de har sett en liten nedgang etter innføringen av loven, men antall gateprostituerte har steget igjen de siste årene.

— Sammenlignet med 2008 er det mindre gateprostitusjon nå, men i 2008 var det også veldig mye, betydelig mer enn i 2007, sier Bjørg Norli, leder ved Pro Sentret, kommunens hjelpetilbud til prostituerte.

Ifølge Norli registrerte de en drastisk nedgang da loven ble innført. I «toppåret» 2008 hadde Pro Sentret kontakt med 1582 enkeltpersoner. I årsrapporten for 2011 skriver Pro Sentret at gateprostitusjonen i Oslo gikk ned med ca. 30 prosent etter at sexkjøpsloven trådte i kraft.

Siden har imidlertid antallet steget sakte, men sikkert. Og selv om man ikke er tilbake på 2008-nivå, er antallet nå som det var tidligere på 2000-tallet.

— Mobiliteten i markedet er veldig stor. Rett etter at loven ble innført reiste folk andre steder. Noen har kommet tilbake igjen, andre selger sex andre steder.

- Har loven virket, slik du se det?

I 2009 ble det forbudt å kjøpe sex. I juni skal en evaluering av sexkjøpsloven være klar. Stian Berger Røsland, advarer mot å «åpne slusene». Bildet er tatt i 2010, da Aften lagde en reportasje om at prostituerte igjen var tilbake i sentrumsgatene. Foto: Nordby Carl Martin

— Det er helt umulig å svare på. Loven hadde mange ulike formål. Ett var å redusere etterspørselen, det vet vi ingenting om. Om den har ført til en holdningsendring vet vi heller ingenting om. Det eneste vi kan si noe om er omfanget av gateprostitusjon, og der kan vi se en liten nedgang. Norli har forståelse for byrådslederens uttalelser, og sier ingen ønsker å ha et bybilde hvor man ikke kan bevege seg fritt uten ubehag. Men å diskutere sexkjøpsloven isolert sett er ikke så interessant, mener Pro sentrets leder.

— Hvis man ønsker færre prostituerte må man gi de alternativer. Og majoriteten kommer ikke fra Norge og har ingen rettigheter her. Da er man over på innvandringspolitiske spørsmål og får en helt annen diskusjon.

Les også:

Les også

«Jeg er en ekte hore, og jeg nyter det»

Les også

KrF varsler knallhard kamp om sexkjøpsloven

Les også

«Ja, jeg har kjøpt sex»

Advarer mot å «åpne slusene»

Røsland erkjenner at et forbud ikke løser alt, men mener konsekvensene for bybildet må tas med når oppheving av loven diskuteres.

— Det må være ønskelig for vår by at sentrumsgatene og Karl Johan ikke bærer preg av åpen prostitusjon. Så er det et stort lerret å bleke hvordan du skal motvirke trafficking og sørge for at folk som kommer inn i miljøet kommer seg ut av det. Men å åpne slusene igjen tror jeg kommer til å gi mer prostitusjon, og mer prostitusjon i bybildet.

Byrådslederen mener man må kunne gå i byen uten å få tilbud om å kjøpe sex.

— Jeg mener sentrum må være tilgjengelig uten at man får et titall tilbud på vei fra Oslo S til Egertorget. Det er ikke et urimelig krav å stille. Vi kan ikke være helt nøytrale til hvordan byen vår fremstår.

Vil utfordre sine egne

Høyre har programfestet at de vil oppheve sexkjøpsloven. Byrådslederen er altså uenig med sine egne.

— Jeg kommer til å utfordre de som er opptatt av at dette skal gjøres raskt og nærmest uten videre til å også ta med de bekymringene og motforestillingene jeg presenterer, og utfordre dem på hvilke svar de har på det.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Færre selger sex på gaten skyldes ikke sexkjøpsloven

 2. POLITIKK

  - Fjern forbudet mot å kjøpe sex og hallikparagrafen. Tillat bordeller.

 3. POLITIKK

  – Hvis målet bare var at vi skal se færre prostituerte på gaten, kan de som var for sexkjøpsloven være fornøyd

 4. POLITIKK

  Full krangel om sexkjøpslovens fremtid: - Naivt å tro at forholdene for de prostituerte blir bedre uten forbud

 5. DEBATT

  Det finnes ikke data som gir svar på om sexkjøpsloven har fungert | Synnøve Økland Jahnsen

 6. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.